Uzbudljivo već na startu

Uzbudljivo već na startu

Sve ono što smo pisali, najavljivali za ovu sezonu Premier lige, skoro pa se sve i ostvarilo ili dalo nam potvrdu u subotu. Naime, u subotu je kompletirano 1. kolo Premier lige koje su, podsjetimo, dan ranije u Herceg Novom otvorili Jadran m:tel i Mladost uz pobjedu Novljana (11:9).
Subota je donijela nova, još veća uzbuđenja, te jedno iznenađenje.

Primorje EB šokiralo Radnički
Za iznenađenje kola se pobrinuo mladi, još mlađi nego lani, ali uporni i hrabri sastav riječkog Primorja EB. Igrači trenera Igora Hinića pobijedili su petercima domaći Radnički, sudionika Lige prvaka. Trener Uroš Stevanović je odlučio utakmicu odigrati bez centra Duška Pijetlovića, ali i bez Nikole Jakšića. Procjena je možda bila kako igračima treba i odmor nakon napornog prošlotjednog kvalifikacijskog turnira Lige prvaka. Prve tri četvrtine utakmice, ovaj podatak o izostancima dvojice bitnih igrača možda i nije bio osobito bitan. Zahvaljujući 5:1 u drugoj četvrtini, Radnički je održavao 4 gola prednosti i s tom razlikom i ušao u zadnju četvrtinu. Tada pak Riječani, mladi sastav kojeg krasi još iz prijašnjih sezona neodustajanje, postiže 4 uzastopna gola, posljednji pola minute prije kraja za poravnanje i laganu nevjericu – 10:10.
Utakmica u Kragujevcu ‘otišla’ je u raspucavanje peteraca, a tu su sada Riječani imali vrlo jakog aduta u svojem vrataru, Mauru Ivanu Čubraniću, mladiću koji je nedavno s Hrvatskom do 20 godina osvojio naslov prvaka Europe, on sam trofej za najboljeg vratara, a uz sve je i stručnjak za peterce. Dokazao je to obranama udaraca Drašovića i Vićkovića za pobjedu Primorja EB 14:13.

Zvezda pala doma od Šibenčana
Solaris je u bazenu Milan Muškatirović bio cijelo vrijeme puno bolji suparnik. Izuzmemo li kratkotrajna početna vodstva Crvene zvezde (2:1 i 3:2), gosti iz Hrvatske su cijelo vrijeme bili u vodstvu pa i osjetnom. Već do kraja prve četvrtine je bilo 5:3 za Solaris, a u trećoj u jednom trenutku i 10:5. Uoči zadnje dionice, momčad trenera Denisa Seferovića je vodila 10:6.
Sad je Zvezda logično ‘bacila’ na sve ili ništa. Presing u obrani, agresivna igra u oba smjera. Uspjeli su postići 4 gola, ali su i primili jedan, odnosno sveukupno gledano Solaris je slavio pobjedu 11:10.

Splitski Jadran bez milosti
Srpski predstavnik Valis Vega iz Valjeva nije imao previše sreće u ždrijebu parova, kada je za suparnika u 1. kolu dobio prvaka Hrvatske, još k tomu u gostima.
Vrlo mladi sastav iz Valjeva uspješno je čak odolijevao, te je držao zaostatak konstanto na samo gol zaostatka. U poluvremenu je uostalom bilo ‘samo’ 4:3 za Jadran. A onda su Splićani pokazali svoje pravo lice odnosno punu snagu. Treću su četvrtinu dobili čak 9:1, od toga su 8 pogodaka postigli uzastopce. Valjevci su dvije četvrtine ostali bez pogotka. Trener domaćina je dao priliku obojici svojih vratara, odnosno odmarao je malo prvog čuvara mreže i najveće pojačanje, Marka Bijača. Samo dvojica jadranaša nisu postigli pogodak – Antonio Dužević i Toni Radan. Sve u svemu, Jadran je s lakoćom došao do najuvjerljivije pobjede u 1. kolu. 

Revija golova u Gružu
Jugaši su upotpunili uspješnu subotu hrvatskih klubova. Ukoliko je pobjeda Splićana najuvjerljivija u kolu, onda dubrovačkoj utakmici Jug Adriatic osiguranja i Šabac Elixira pripada epitet utakmice s ukupno najviše golova. U 32 minute čak 35 golova. Možda treneri nisu uživali u tomu, ali gledatelji, oni koji žele i vole vidjeti što više pogodaka, sasvim sigurno jesu. Posebno pristalice domaćih koji ih nisu niti iznevjerili, niti su morali i jednog trenutka strepjeti kamo će bodovi iz Gruža. Nikuda, ostaju u Dubrovniku. Sasvim zasluženo, bez imalo spora.

Crnogorski prvak namučio srpskog
Novi Beograd, branitelj naslova pobjednika Premier lige iz prošle sezone, te prvak Srbije nije baš lagano došao do bodova odnosno pobjede u domaćoj utakmici protiv aktualnog prvaka Crne Gore, kotorskog Primorca.
Ništa nije naslućivalo takav kraj budući da je Novi Beograd kontrolirao utakmicu najvećim dijelom.
Primorac je poveo 2:0, ali je domaćin brzo poravnao na 2:2. U drugoj četvrtini, kod vodstva Novog Beograda 6:4, minutu i 40 sekundi do odmora, gostujući igrač, Đorđije Stanojević je isključen bez prava zamjene. Vrlo težak trenutak i udarac za sastav trenera Vjekoslava Paskovića.
Novi Beograd je uspio iskoristiti 4 minute igrača više u kontinuitetu za odlazak do tri gola prednosti (8:5, pa 9:6 u trećoj četvrtini). Sredinom te dionice bilo je i 10:6 za domaćina. Jesu li domaći pomislili da je utakmica dobivena ili ne, ali Primorac je uspio početkom zadnje četvrtine smanjiti na samo 10:9. Manje od 6 minuta do kraja, Novi Beograd je poveo 11:9, te su uspjeli ta dva pogotka ‘viška’ obraniti do kraja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *