Kreće 17. sezona RVL – Premier liga

Kreće 17. sezona RVL – Premier liga

U ljeto 2008. godine, čelništva nacionalnih vaterpolskih saveza Slovenije, Hrvatske i Crne Gore dogovorili su pokretanje regionalnog klupskog nadmetanja koje je i počelo u rujnu 2008. godine. U startu je liga brojala 12 klubova, od toga najviše iz Hrvatske (8), zatim je slijedila Crna Gora (3), te Slovenija (1). Liga je u početku zvana Jadranska, te se s vremenom taj naziv i udomaćio do današnjih dana, postao dio kolokvijalnog naziva ovog natjecanja. Neovisno tome što je ovo nadmetanje proteklih godina i mijenjalo ime (Triglav regionalna vaterpolska liga, A1 liga, Regionalna vaterpolska liga…) pa do današnjeg doba kada imamo u biti dvije regionalne lige – Premier i A1. Svojevrsni ‘gornji’ i ‘donji’ dom.
Regionalnu ligu pod imenom A1 pamtimo od sezone 2015./16. kada je prvi put liga i podijeljena, tada na A1 i A2. Tada se timu pribjeglo zbog zgusnutog kalendara natjecanja u godini 2016. (Europsko prvenstvo u 1. mjesecu 2016. u Beogradu, a u ljeto iste godine Olimpijske igre u Rio de Janeiru).
Ovakav format svojevrsne podjele je ostao do danas, s tim da unazad nekoliko godina to zovemo nešto drukčije – Premier liga (‘gornji dom’) i A1 liga (‘donji dom’).

Vrhunska kvaliteta
Koliko god ime u svemu bilo bitno, rekli bi da je još bitnija kvaliteta ovog natjecanja. Da je ova liga vrhunska, pokazano je već nakon prve tri sezone kada je moćni talijanski Pro Recco zatražio i dobio odobrenje nastupanja u njoj. Od jeseni 2014. godine ovoj se ligi priključila i Srbija odnosno tamošnji klubovi. Tako je dobivena još veća koncentracija neupitne kvalitete, ali i medijske, pa time i sponzorske privlačnosti.

Otvaramo s derbijem
Ovog tjedna ulazimo u 17. izdanje regionalnog vaterpolskog nadmetanja. Točnije, za početak Premier lige, budući da će natjecanja u A1 ligi početi nešto kasnije, odnosno 12. 10. 2024. Međutim, vikend pred nama donosi prva uzbuđenja s utakmicama 1. kola Premier lige. Najveći dio utakmica će se odigrati u subotu, 21. 09. 2024., ali dan ranije sezonu otvaramo i to kako. Derbijem u Herceg Novom gdje će domaći Jadran HN m:tel dočekati Mladost.

Sustav natjecanja
Ono što je najbitnije za ovu sezonu, a što će vjerujemo značajno povećati zanimljivost lige je povratak na prepoznatljiv, klasični ligaški sustav. Nakon pune 4 godine, kada se zbog tadašnje pandemije koronavirusa, pa nakon toga vrlo zgusnutog kalendara reprezentativnih akcija, RVL igrala turnirski, sada se vraćamo na način koji je daleko lakše pratiti.
U Premier ligi koja broji 12 klubova, svaki će sastav odigrati po dvije utakmice protiv svakog suparnika (kod kuće i u gostima). Jednostavno da ne može biti jednostavnije. Na kraju ligaškog natjecanja, četiri najbolja kluba će na završni turnir (Final Four) kojem će domaćin biti prvoplasirani klub nakon ligaškog dijela


Najjača sezona
Usudili bi se utvrditi, s minimalnom šansom za pogreškom, da će sezona u koju ulazimo biti ujedno i najjača, najkvalitetnija od kako RVL postoji. Naime, nikada nije bilo toliko jakih, vrhunskih momčadi koje sve s pravom ‘pucaju’ na sam vrh, osvajanje naslova. Uostalom, od 12 klubova ovdje je čak 5 sudionika i Lige prvaka sljedeće sezone (Novi Beograd, Jadran Split, Jadran HN m:tel i Radnički). Nadalje, nikako se ne može mimoići Jug Adriatic osiguranje koji je prošle sezone osvojio Eurokup. Još manje se ne smije zanemariti zagrebačku Mladost koja se uz Radnički možda i najviše pojačala u ljetnom prijelaznom roku, te sada ondje igra praktički polovica reprezentacije svjetskih prvaka, Hrvatske.
Nismo zaboravili prvaka Crne Gore. Kotorski Primorac je ojačan za novu četvoricu igrača, neki su povratnici, neki stranci, ali u svakom slučaju malo se tko neće namučiti i s Kotoranima. To je 6-7 momčadi od kojih gotovo pa svaka svaku može pobijediti.
Opet, iz relativne sjene vrebaju, možda ne za pobjednički trofej, ali da nekome pomrse račune beogradska Crvena zvezda, šibenski Solaris, pa čak i mladi sastav riječkog Primorja EB koji je prošle sezone bio hit i dospio do finala Eurokupa.

Sve u svemu, pratite nas, pratite Premier ligu, kao i za manje od mjesec dana A1 ligu, ispunite tribine bazena i uživajmo zajedno u vrhunskom vaterpolu. Definitivno koncentraciji najboljeg vaterpola u Europi, bez svake sumnje.

Sudionici Premier lige 2024./25.

1. Novi Beograd (Beograd)

2. Jadran (Split)

3. Jug Adriatic osiguranje (Dubrovnik)

4. Jadran m:tel (Herceg Novi)

5. Crvena zvezda (Beograd)

6. Radnički (Kragujevac)

7. Primorje EB (Rijeka)

8. Solaris (Šibenik)

9. Mladost (Zagreb)

10. Šabac Elixir

11. Valis Vega (Valjevo)

12. Primorac (Kotor)

Dosadašnji pobjednici lige:

2009. Jug Dubrovnik

2010. Jadran Herceg Novi

2011. Jadran Herceg Novi

2012. Pro Recco

2013. Primorje EB Rijeka

2014. Primorje EB Rijeka

2015. Primorje EB Rijeka

2016. Jug Dubrovnik

2017. Jug Dubrovnik

2018. Jug Dubrovnik

2019. Mladost Zagreb

2020. Mladost Zagreb

2021. Radnički Kragujevac

2022. Novi Beograd

2023. Jug Adriatic osiguranje Dubrovnik

2024. Novi Beograd

Foto: Novi Beograd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *