Treće kolo Premier lige u 2 dana

Treće kolo Premier lige u 2 dana

Nova, treća runda natjecanja u Premier ligi počinje već danas (petak), riječkom utakmicom Primorja EB i Solarisa, no najveći dio bogatog programa je predviđen dan kasnije, u subotu, 12. X. Kolo međutim nosi cijeli niz zanimljivih dvoboja i najmanje četiri derbija, od kojih je jedan nacionalni. Upravo ona kronološki prva utakmica, na Kantridi

Hrvatski derbi na Kvarneru

U Rijeci će se susresti dvije hrvatske momčadi, dva kluba koja su u toj državi protekle dvije sezone napravili značajan iskorak. Riječani su dvaput uzastopno (2023. i 2024.) završili čak kao treći, odmah iza Jadrana i Jug Adriatic osiguranja. Ujedno, prošle su sezone igrali i finale Eurokupa protiv Dubrovčana. Solaris je pak stalno ‘dahtao’ za vratom objektivno većim klubovima poput Jadrana, Jug Adriatic osiguranja i Mladosti, a vodo je borbu s Primorjem EB. Doduše, Riječani su u pravilu dobivali te neizvjesne utakmice. Ljetos su međutim Riječani svoj onako mladi sastav dodatno pomladili, a Šibenčani su se doima se malo pojačali.

– Ovo nam je prva ovosezonska utakmica u našem bazenu, a dolazi nam vrlo jaka momčad s nekoliko iskusnih igrača i sjajnim šuterima. Zato mislim da će biti jako tvrdo, obrambeno i napadački. Nadam se da ćemo mi početi puno snažnije, onako kako nismo u dosadašnjim prvim susretima pa smo uvijek mi “lovili” suparnika – govori Jakov Kren, inače drugi vratar Primorja EB.

Solaris je u Rijeku doputovao već u četvrtak navečer što samo dokazuje s kolikom ozbiljnošću Sunčani ulaze u ovaj susret.

– Uoči sezone sam rekao svojim momcima da će svak’ protiv nas željeti dobro igrati. Slabiji će se htjeti dokazati, a oni koji su jači će iskazati svu svoju snagu jer znaju da s nama ne mogu lako. Nama je suđeno u svakoj utakmici igrati bez opuštanja, najjače – rekao je trener Šibenčana, Denis Seferović.

Utakmica iskupljenja u Kragujevcu

Jedan od tri klasična derbija kola, na rasporedu je u Kragujevcu. Domaći Radnički dočekuje ondje Mladost. Ova dva kluba su se u istom bazenu sastala prije nepunih mjesec dana. Tada je u 3. kolu kvalifikacijskog turnira, Radnički pobijedio u dramatičnom obratu Mladost 9:8 te se domogao Lige prvaka, a nakon što su Zagrepčani nakon tri četvrtine imali prednost 8:5.

Za oba sastava je ovo ipak svojevrsna utakmica iskupljenja, iako možda više za goste. Naime, domaćin ide po ‘iskupljenje’ nakon poraza petercima u Ligi prvaka od Jadrana u Poljudu, nakon što su ih samo 2 sekunde dijelile do pobjede u tzv. regularnom vremenu. Puno veće iskupljenje je za mladostaše koji dolaze na mjesto s kojeg ne nose ugodno sjećanje. Istina, sad bi mogli biti jači za Josipa Vrlića, ali imaju i jednu otegotnu okolnost. Zagrepčani dolaze u Kragujevac izravno iz mađarskog Szolnoka gdje su igrali 1. kolo Eurokupa. U 48 sati dvije utakmice i putovanje, s teretom poraza od Mađara… nije idealna kombinacija.

Jugaši čekaju Novi Beograd

Drugi derbi pripada gruškom ogledu Jug Adriatic osiguranja i prvaka Srbije, Novog Beograda. Na papiru bi se reklo da je srpski sastav lagani favorit, ali takvo što malo koja momčad može reći kada dolazi u Dubrovnik. Novi Beograd je startao s 2 pobjede u Premier ligi (Jadran Split i Primorac, dakle prvak Hrvatske i prvak Crne Gore), pa onda i s jednom u Ligi prvaka (Steaua). Statistički točno, iako ostaje dojam kako igrači trenera Živka Gocića još uvijek nisu dosegnuli ‘radnu temperaturu’.Jugaši su u četvrtak odigrali utakmicu 1. kola Eurokupa, ali za njih dobro je što su igrali kod kuće. Ne samo igrali, nego i lakoćom dobili grčki Apollon (14:10).

– Najveći nam je sada problem što je do nove utakmice nama ostalo za odmoriti se samo u petak, a i to djelomice. Idemo odmah u pripremu nove utakmice, pregled videozapisa. Novi Beograd je ostao prošlog ljeta bez nekih vrlo dobrih igrača, ali to je još uvijek jako opasan sastav, sigurno jedan od najboljih u Premier ligi. Moramo se prvo dobro odmoriti, to je najbitnije kako bi spremni dočekali utakmicu u subotu – rekao je jugaški reprezentativac, Rino Burić.

Dvoboj prvaka

Šibenik će pak vidjeti i četvrti derbi ovog kola, onaj između prvaka Hrvatske i prvaka Crne Gore. Splitski Jadran protiv kotorskog Primorca. Oba sastava imaju po pobjedu i poraz, s tim da je poraz Splićana bio tek petercima (od Novog Beograda) pa od tuda i bod više. I jedni i drugi još uigravaju svoje postave. Obje momčadi su i Ligu prvaka počeli na isti način, raspucavanjem peteraca nakon četiri četvrtine. Splićani su doma dobili Kragujevčane, dok su Kotorani izgubili, ali u Ateni od vrlo jakog Olympiacosa. Taj jedan bod iz Grčke ima zapravo za Primorac osobitu vrijednost, ali i pokazuje kvalitetu. Nije nemoguće očekivati i u Crnici dramu do zadnjih sekundi.

Lagan posao za Novljane

Jadran m;tel u Herceg Novom ne bi trebao imati problema protiv Valis Vege iz Valjeva. Tu je razlika u kvaliteti solidno izražena, ali ono što je sigurno dodatno potreslo domaćina je teška ozljeda njihovog igrača Vuka Milojevića. Ovaj povremeni srpski reprezentativac je naime u Marseilleu, u utakmici 1. kola Lige prvaka ozlijeđen u duelu s crnogorskim centrom Vladanom Spaićem. Milojeviću je slomljena donja čeljust i dislocirana tri zuba, te mu slijedi operativni zahvat i duži oporavak.

Zvezda protiv Šabac Elixira

Zaključno, u Beogradu će Crvena zvezda pokušati doći do prvih bodova ove sezone. Jedino, ne znamo baš koliko je to lagano izvedivo protiv solidnog gosta, Šabac Elixira.

Foto: V. Karuza, Novi list

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *