HVS potvrdio ustroj Triglav regionalne vaterpolo lige

Vaterpolo sezona 2015/16. donosi novi sustav natjecanja i novosti u hrvatskom prvenstvu, no i Europsko prvenstvo u Beogradu te Olimpijske igre Rio 2016. Na Upravnom odboru Hrvatskog vaterpolskog saveza održanom u šibenskom Solarisu predstavljen je novi sustav natjecanja Triglav regionalne vaterpolo lige, jedinstvene lige koja se igra u dvije jakosne skupine. Za obje skupine vrijede iste propozicije, kalendar, disciplinski postupak je isti, kao i rukovodstvo i službene osobe.

“Sukladno odlukama od prošle Skupštine HVS-a nastavljamo po planu. Ove nas sezone očekuju zaista brojna zanimljiva natjecanja. Regionalnu A1 i A2 ligu čine najbolji klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Završnica hrvatskog prvenstva bit će atraktivna, a naši se klubovi bore i u europskim natjecanjima. U siječnju nas u Beogradu očekuje Europsko prvenstvo, a u kolovozu Olimpijske igre. Vjerujem kako će zanimljiv sustav natjecanja koji donosi borbu, kako za vrh obiju liga, tako i borbu za dno tablice, biti dobar mamac za publiku. Očekujemo ispunjene tribine, veliki broj TV prijenosa, ali i još veći interes sponzora za naš najtrofejniji hrvatski sport!” – izjavio je dopredsjednik HVS-a i predsjednik TRVL Perica Bukić.

Hrvatska u A1 skupini ima pet predstavnika: HAVK Mladost, Jug Croatia osiguranje, Mornar Brodospas, OVK POŠK i Primorje Erste Bank, a uz njih tu su i Partizan RFB, Crvena zvezda, Jadran Carine Herceg Novi, Vojvodina i Radnički. U novom sustavu natjecanja utakmice će se igrati u dvokolima vikendom (petak, nedjelja). Datumi odigravanja utakmica prilagođeni su međunarodnom kalendaru, kako rerezentativnih, tako i klupskih europskih natjecanja. Obzirom da je u prvoj polovini rujna Svjetsko juniorsko prvenstvo, prvo ovosezonsko kolo odigrat će se u petak, 25. rujna.

A2 skupina ima tri hrvatska predstavnika: splitski Jadran, zagrebački Medveščak te šibenski Solaris. Uz njih u skupini igraju: Budva, Primorac i Cattaro iz Kotora, Nais iz Niša te predstavnik Slovenije.

A2 skupina igrat će se dvokružnim bod sustavom na način da će klubovi u međusobnim utakmicama po jednom biti domaćini ili gosti tj. da će klubovi u tjednu igrati po jednu utakmicu u kolu, za razliku od skupine A1 koja će po tjednu (vikend) igrati po dva kola.