HAVK Mladost pobjednik jedanaestog izdanja

Prvi put u 11 godina postojanja Jadranske odnosno Regionalne lige, trofej pobjednika ide u Zagreb!
Nakon punih 7 i pol godina vaterpolisti Mladosti su osvojili su neki trofej, budući je zadnji uz Savu sletio još davne 2011, u prosincu. (Hrvatski kup). Žapci su briljantnom igrom potpuno ‘slomili’ suparnika, čak i vrlo uvjerljivo iako konačan rezultat vara. Naime, Mladost je povela 4:0, a u zadnjoj četvrtini su Zagrepčani čak imali i 7 golova prednosti (13:6)! Tolika je bila razlika u kvalitativnoj izvedbi ovih dviju momčadi u finalu..
Uistinu je u sportu nepisano i općepoznato pravilo kako u finalu favorita nema. I još jedno. Ukoliko se igra samo jedna utakmica, ukoliko se trofej odlučuje u samo jednoj, tada i momčad koja je na papiru slabija ima puno veće izglede za pobjedom.
Početak je u potpunosti pripao Žapcima. Kako napadački, tako i obrambeno. Istina da se Zagrepčani nisu mogli pohvaliti osobitim igračem više u početku (0-3), ali zaustavljen je još bolje Jugov udio u tom dijelu (0-4 u prve dvije četvrtine). Međutim, Marcelić je nastavio sa sjajnim obrambenim izdanjima iz polufinala, da bi u napadu Žapci kažnjavali svaku pogrešku, defanzivno kašnjenje Gospara, a toga je u finalu bilo podosta s dubrovačke strane. To su koristili šutevima izvana Buljubašić, pa s 2 metra Radu, pa opet izvana Čagalj. Nakon 8 minuta 3:0 za Mladost. Iznenađujuće, malo šokantno, ali daleko još od odluke. No, kada je Ćuk četiri minute prije kraja druge dionice pogodio za 4:0… e, tada je već vrag odnio šalu za jugaše, odnosno Žapci su itekako pokazali zube. Nadovežemo li na ovo i nesigurnost Popadića na golu, očajnog igrača više Gospara, njihovu tromost u napadu… trofej je bivao iz minute u minutu sve bliži ostanku u Zagrebu.
Uostalom, puno će sigurno reći i podatak da je Jug CO prvi gol postigao tek nakon 12 minuta igre (Benić)! Štoviše, u biti je potpunog potonuća Juga CO već u poluvremenu spasio upravo branič gostiju Hrvoje Benić. Iako mu je primarna igra u obrani, ovaj i inače izvrstan šuter je samo u drugoj četvrtini postigao čak 3 pogotka. Bez Benića bi doista utakmica bila i ranije odlučena, iako je i ovako Mladost sa svakom novom minutom samo uvećavala prednost. U drugoj dionici je održavala tri gola viška. Treća je već u potpunosti otvorila pukotine u Jugovoj obrani koje su se pretvorile u rupe, a takvim ih je učinila zagrebačka momčad. Upravo u toj četvrtini Mladost je ne samo ponovila 4 gola plusa (Lazić za 8:4) već su otišli i na 5 razlike (Biljaka za 10:5), pa onda i 6 razlike (11:5 Petković).
U samom otvaranju zadnje četvrtine uočavamo zanimljiv detalj. Trener Juga CO Vjekoslav Kobešćak je sjeo na klupu, prvi napad Mladosti je jednostavno presjedio. Očito pomiren s vrlo izvjesnim porazom. Dojam koji je pojačan golovima Radua i Miloša za 13:6, samo 7 minuta prije kraja. Šest uzastopnih golova Juga CO nije puno moglo promijeniti.
Mladostaši su zasluženo osvojili 11. izdanje Regionalne lige u kojoj su uostalom i bili vodeći sastav od početka natjecanja, od 1. kola.
Izvor: Sportske novosti