Pobjeda ‘Žabaca’ u Gružu

I to se dogodilo – Mladost je dobila Juga usred Gruža s 9:7 nakon čega su se mnogi pitali: ‘Kad je prije toga uspjela isto?’ Ni u Jugu, a ni u Mladosti se nisu mogli sjetiti. Je li pobjeda u finalnoj seriji u sezoni 2007./08. zadnji uspjeh Mladosti u Gružu? Te godine je Mladost osvojila svoj zadnji naslov prvaka Hrvatske. Ne tvrdimo, ali ne možemo se sjetiti kako su ‘Žapci’ zapjevali nakon toga, kao što su pjevali ove subote.

– Mladost je odigrala odličnu utakmicu. S druge strane smo nepotrebno, od početka, bili nervozni, i to je išlo na ruku Mladosti. Ništa, ovo je prva od puno utakmica s Mladosti ove sezone. Najvažnije je izvući pouke. Vidi se da nismo uigrani, i nemamo igru kakvu bi htjeli. Stoji, još je rana faza sezona. Treba biti pravi kad se budu dijelili trofeji, a uzmemo li ih opet, ovaj poraz će se zaboraviti – reći će Loren Fatović, Jugov reprezentativac. Pogodio je dva od šest šuteva iz igre. Nije bolje brojke imao ni Alexandros Papanastasiou (1/5 šut), ni kapetan Xavi Garcia (0/5)…

– Ovo je sigurno moj prvi poraz u kapici Juga kod kuće ako ne računamo europsku Ligu prvaka – dodao je Fatović. Mladost je u Gružu povela s 2:0. Jug je okrenuo te poveo prvi put početkom druge četvrtine s 3:2. Nakon što je Mladost poravnala, Jug ima tri puta plus dva (5:3, 6:4 i 7:5, sedmi pogodak je postigao Danil Merkulov 1:16 do kraja treće četvrtine). U zadnjih devet minuta i 16 sekundi Jug se više nije čuo u napadu, a Mladost je četiri puta prevarila Tonija Popadića. Mladostaš Lovre Miloš je pogotkom otvorio utakmicu, a na kraju je i zatvorio. Osim prvog (igrač više) i devetog pogotka (kontra) Mladosti u Gruž, Miloš je postigao i peti za 5:6. Bio je bez promašaja u derbiju 2. kola Triglav regionalne lige.

– Jedna fizički zahtjevna utakmica. Pali smo na kraju sa snagom. Imali smo puno brzopletih akcija, nerezonskih šuteva. Ako smo imali šansu prelomiti utakmicu kroz drugu i treću četvrtinu,otići na plu tri i više, to nismo uspjeli. Na kraju loši u napadu, s totalno krivim odlukama, te manjkavi u obrani. Čestitam Mladosti na pobjedu. Pokazala je kako će naši ogledi biti derbiji u punom smislu riječi, a mi moramo ispravljati greške jer ih ima stvarno puno u našoj igri – naglasio je Vjekoslav Kobešćak, Jugov trener. Zoranu Bajiću, treneru Mladosti, nije ‘legla’ riječ iznenađenje.

– Mislim da nismo iznenadili, već da su došla neka druga vremena. Cijelo vrijeme priprema, dva, tri mjeseca, kvalitetno smo se spremali. Imali smo neke naznake na trening utakmicama protiv Ferencvarosa i Szolnoka da bi mogli biti ovakvi kakvi smo bili u Gružu. Nažalost, četvrtinu i pol smo bili ‘u rupi’ protiv Hannovera u srijedu u europskoj Ligi prvaka (Mladost izvukla bod – 11:11 na Savi). Ali, zbog onoga što smo pokazali u preostalom vremenu vjerovao sam duboko kako možemo parirati Jugu u Gružu. Lagao bih kad bih rekao da se nismo nadali. Nagrađeni smo na kraju za hrabrost, kvalitetnu obranu, bolje rečeno izvanrednu obranu, zatim vrlo dobrog igrača više, i vrlo dobrog igrača manje. Zatvorili smo Jugovu kontru, te smo zasluženo pobijedili. Nakon dugi, dugi niz godina pobijediti Juga u Gružu govori nam kako smo na pravom putu. Mladost se diže – podvukao je Bajić.

Izvor: dubrovacki.hr