MLADOST DONIJELA ‘KANTU‘ U GRUŽ, I VRATILA JE NA SAVU

Jug je gorio od želje da trideset i prvo finale protiv Mladosti od samostalnosti Lijepe naše, računajući sva natjecanja, bude k’o prvo. Mladost pak da trideset i prvo bude k’o zadnje. Gruž ne zaboravlja trijumf u Kupu Hrvatske krajem 1994. godine, to prvo finale protiv velikog rivala, te svoj prvi osvojeni trofej nakon raspada bivše države. Mladost je pak priželjkivala reprizu svog tridesetog finala protiv Juga, koje je odigrano krajem prošle godine u Splitu, a kad je ona dobila Juga u finalu Kupa te podigla kantu.

Jugaš Loren Fatović je otvorio pogotkom trideset i prvo finale Gruža i Save. Njegov otac Elvis bio je igrač Juga 1994. godine kad je u kapici Mladosti prvo ime bio Perica Bukić čiji je sin Luka u polufinalu završnog turnira Regionalne lige u Gružu, 24 sata prije finala, postigao čak sedam pogodaka u pobjedi protiv hercegnovskog Jadrana. Luka je izabran za najboljeg igrača te strijelca ligaškog dijela Regionalne lige ove sezone. Nije mu to prvo priznanje računajući sva natjecanja u kojima je i Loren također skupljao pojedinačne trofeje. Obojica su reprezentativci, a što su bili i njihovi očevi. Perica Bukić je bio dosta uspješniji od Elvisa Fatovića, koji je u karijeri osvojio 19 klupskih trofeja. Loren Fatović je pak bogatiji od Luke Bukića.

Finale 12. izdanja Regionalne lige, trideset i prvo finale Juga i Mladosti, prvo odigrano u vremenu koronavirusa, pamtit će se po super raspoloženom Lorenu Fatoviću. Neće se zaboraviti kako je Franko Lazić stao na vrata Mladosti umjesto svog vratara Ivana Marcelića, koji je isključen (pa skrivio peterac), te pokušao, ali nije uspio obraniti udarac Lorena Fatovića. Pamtit će se po sjanim potezima sjanog srpskog reprezentativca Miloša Ćuka (nagrađen trofejom MVP Final foura), dalekometnom paljbi Konstantina Kharkova. Zatim po lošoj večeri Jugovog vratara Tonija Popadića. Usponima i padovima obje ekipe, ali kad se Mladost u trećoj četvrtini digla i utrpala domaćinu čak sedam pogodaka (isto je uspjela i u finalu Kupa), te povela sa pet razlike (13:8, treća četvrtina 7:2 za Mladost), bilo je jasno kako zagrebački brod vodi ove sezone u naslovima 2:0.

I drugo ovosezonsko finale Mladost je dobila uvjerljivo (16:12 u finalu Kupa), a treće, za naslov prvaka Hrvatske, počinje već u subotu, 18. srpnja, u Gružu. Ne odlučuje jedna utakmica. U finalu se igra na tri pobjede. Eventualna majstorica će se igrati u Gružu, domu aktualnog prvaka.

Mladost je zadnji put prvak bila 2008. godine. Ima deset naslova prvaka Hrvatske. Jug želi peti uzastopni trijumf, a 16. ‘kantu’ prvaka Hrvatske, svoj 65. trofej.

Izvor: Dubrovački vijesnik