PREMIER LIGA – Rezime 5. kola

U glavnim gradovima Hrvatske i Srbije odigrane su utakmice ukupno 5. kola Premier lige, a subota je donijela i ono što se najavljivalo kao najzanimljiviji, najintrigantniji dio. Dva dvoboja klubova iz Lige prvaka.

Novi Beograd suvereno protiv Jadrana
U Zagrebu je viceprvak Europe, ekipa Novog Beograda svladala splitski Jadran s 2 gola razlike (13:11). Valja napomenuti da je prvak Srbije vodio doslovno od prve do zadnje minute, nije dopustio ni izjednačenje, ali Jadran je bio sve samo ne statist u toj ‘predstavi’. Uostalom, nakon silovitog početka Novog Beograda i vodstva 6:2, Jadran je već do kraja prve četvrtine smanjio na 6:5! Jadran je odigrao vrlo dobru obranu najvećim dijelom utakmice, iako se teško u potpunosti obraniti od tako bogate lepeze napadačkih rješenja kakvima raspolaže trener Živko Gocić. Kada je tri i pol minute prije kraja utakmice, Novi Beograd ponovo došao do plus 4 (12:8), činilo se da je to kraj. No, tada je tek počinjalo…
U samo dvije minute, kapetan Jadrana Anđelo Šetka je postigao dva gola, ali još i asistirao krasno centru Nikši Dobudu za još ljepši pogodak (iz ‘odbojke’). Minutu i pol do kraja, prednost Novog Beograda je bila samo jedan gol ‘viška’, (12:11). Slijedio je dugačak napad europskog viceprvaka i sekundu prije isteka napada, Skoumpakis je pucao i pogodio vratnicu, ali se lopta odbija snažno u vratara Ivana Marcelića, a od njega tek u gol. Sretno i spretno je Novi Beograd, minutu i 2 sekunde prije kraja poveo 13:11. Da je odbijanac lopte od stative bio malo drukčiji… nećemo nikada doznati kakav bi bio kraj.

Mladost i Šabac bez milosti
Ostale dvije utakmice u Zagrebu, a igrane su kronološki prije gore navedenog derbija, nisu bile nimalo neizvjesne. Posebno ne Šabac – Mornar BS, budući da je u tom susretu Šabac već nakon prve četvrtine vodio 5:0! U drugoj dionici su Splićani uspjeli postići dva gola i ne primiti niti jedan, ali uzalud im trud kada je treću četvrtinu Šabac dobio 4:0. Nakon tri četvrtine 9:2, tako da konačan zaostatak mornarevaca od 9 golova ne iznenađuje.
Mladost nije protiv Solarisa bila toliko ‘nemilosrdna’, ali jednako tako stoji činjenica da su cijelo vrijeme Zagrepčani imali u punoj mjeri kontrolu utakmice i rezultata. Šibenčani nisu imali šansu za primaknuti se na manje od 3-4 gola razlike.


Na Banjici je ‘svaka’ imala svoju ‘priču’
Na turniru u Beogradu, tri utakmice – tri priče. Nit jedna nije baš ni dosadna, jedino što su poneki navijači vjerojatno lagano ‘kidali živce’ na kretanje rezultata i strepnju pri bodrenju svojeg sastava. I ovdje ćemo ipak započeti s derbijem skupine, iako je to bila zadnja utakmica dana.

Radnički se poigravao sa ‘živcima’ navijača
Netipičan početak, kakvog teško da su mogli poželjeti i najgorljiviji navijači kragujevačkog sastava. U trećoj četvrtini čak 7:2 za Radnički! Jug Adriatic osiguranje je djelovao dezorijentirano. Najbolji pojedinac kod Dubrovčana definitivno je bio Loren Fatović. Od prvih pet pogodaka, njegova su čak četiri. S tim da treba naglasiti da su jugaši u prve dvije četvrtine postigli tek 3 gola, što je dosta rijedak slučaj.
Međutim, hrvatski prvak se ne predaje, te malo po malo sustiže veliki zaostatak. Tri minute prije kraja golom Marka Žuvele, jugaši su i izjednačili (9:9). To im je bilo tek drugo izjednačenje na utakmici, nakon početnih 2:2. Sada su Gospari bili u naletu, a u Kragujevčana se lagano uvukla nervoza, ‘voda u ušima’ i podsjetnik odmah na neke njihove slične utakmice ove sezone. Ipak, u posljednje tri minute, postignut je još samo jedan pogodak, a za njega zasluge pripadaju iskusnom Milošu Ćuku koji je 35 sekundi prije kraja iskoristio trenutak nepažnje, razvučene obrane suparnika i iz polukontre poentirao za 10:9.
U zadnjem napadu na utakmici, za jugaše je krenuo naprijed jasno i vratar Toni Popadić, ali obrana Radničkog je izdržala pritisak.

Kotorani popustili pred kraj (opet)
Kotorski Primorac kao da ima neki problem sa završetkom utakmice. U petak su izgubili od Radničkog u zadnje dvije minute, a u subotu u zadnjoj četvrtini. Dotad, prve tri dionice, ozbiljne su nanijeli probleme Crvenoj zvezdi.
U drugoj dionici je bilo čak 4:1 za Primorac, da bi do konca treće bilo 5:5. Zvezda međutim nije vodila još od 2. minute utakmice (1:0). Šest minuta prije kraja na semaforu su još uvijek stajale dvije iste brojke, jedna uz drugu – 6:6. Tu je Primorac stao.
Prvo, u razmaku od samo 40-ak sekundi Beograđani postižu dva gola (Ivan Basara i Miloš Vukičević za 8:6) i to je već bila naznaka pobjede crveno-bijelih. Potvrda je stigla preko Veljka Tankosića, dvije i pol minute prije kraja za konačnih 9:6.

Prvi remi
Konačno, u ovom smo turnirskom vikendu doživjeli i jedan remi. Po jedan su bod osvojili Partizan i hercegnovski Jadran. Iako se temeljem kretanja rezultata po četvrtinama Jadran (HN) – Partizan 14:14 (2:5, 4:3, 3:3, 5:3) – susret čini vrlo izjednačen, u biti je Partizan taj koji ima za čime žaliti. Novljani nisu niti jednom vodili, dok je Partizan bio u konstantnom vodstvu (5:2, 8:6, 10:7, 11:8, 13:10, 14:12). Jadran (HN) niti jednom nije ni poravnao, do jasno završnih trenutaka. Sretan strijelac, 54 sekunde prije kraja bio je Danilo Stupar s igračem više.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *