Pobjede Radničkog i Crvene zvezde u derbijima

Turnir u Beogradu otvorili su Jadran iz Splita i Šabac. Prvih osam minuta igralo se gol za gol, no momčad iz Srbije uspjela je jednom više zatresti mrežu od Splićana te na prvi predah odlaze s minimalnom prednosti. Prva četvrtina bila je kao zagrijavanje za Jadranaše te su u preostale 24 minute prebacili u brzinu više te u potpunosti nadigrali protivnike. Konačan rezultat bio je 14:8 (3:4, 3:1, 3:1, 5:2). U momčadi pobjednika najefikasniji je bio reprezentativac Hrvatske Luka Bukić s četiri pogotka. S druge strane Ognjen Stojanović i Savo Ćetković imali su jednak učinak.

Natjecanje u Budvi nastavljeno je crnogorskim dvobojem. Primorac je svalao domaću momčad rezultatom 13:3 (2:1, 3:2, 3:0, 5:0). Kotorani su prvo poluvrijeme igrali u nešto opuštenijem ritmu te su na veliki odmor otišli sa samo dva pogotka prednosti. U nastavku momčad Ranka Perovića pokazala je razliku u kvaliteti i ozbiljnijom igrom u obrani nije dopustila ni jedan pogodak Budvanima. Uglješa Vukasović tri puta poslao je loptu iza protivničkog vratara te je time bio najbolji strijelac kluba iz Kotora. U poraženoj momčadi istaknuo se Maxim Zhardan s dva zgoditka.

Druga utakmica dana u Beogradu bila je ujedno i najzanimljivija u tom gradu. U največem derbiju srpskog vaterpola Crvena zvezda svladala je Partizan rezultatom 13:11 (3:2, 4:2, 4:4, 2:3). Od samog početka bio je to vrlo izjednačen dvoboj u kojem nijedna momčad do posljednje minute druge četvrtine nije vodila više od jednim pogotkom razlike, no tada Crveno-beli postižu dva pogotka u nizu i na poluvrijeme odnose tri pogotka prednosti. Nastavak igre ponovo bolje otvaraju Zvezdaši te nakon nepune tri minute igre dolaze do razlike od pet pogodaka. Ovaj period utakmice pokazao se ključnim jer Partizan do kraja susreta nije uspio stići protivnike već samo ublažiti poraz. Ivan Basara je s četiri pogotka bio prvo ime pobjednika, dok je Crno-bele predvodio Milan Aleksić s istim ostvarenjem.

Vrlo zanimljivu utakmicu odigrali su Mladost i Solaris. Nakon 32 minute igre nismo saznali pobjednika te su klubovi iz Hrvatske podijelili bodove rezultatom 5:5 (1:1, 2:2, 1:2, 1:0). Prvo ime ovog susreta bio je reprezentativni vratar kluba iz Zagreba Ivan Marcelić koji je zaustavio čak 18 pokušaja Šibenčana, dok je njegov kolega s druge strane Marin Šparada upisao tek tri obrane. Sunčani su pokazali vrlo discipliniranu igru u obrani te je veliki broj udaraca završavao u blokovima. Mladostašima nije pomogla ni činjenica da su svaki put oni bili momčad koja je bila u prednosti jer su ustrajni protivnici svaki put uspjeli neutralizirati njihov zaostatak. Eugen Koprčina postigao je jedini pogodak u posljednoj četvrtini, osamnaest sekundi prije kraja dvoboja i time donio bod svojoj momčadi. Roko Pelicarić predvodio je klub iz Šibenika postigavši dva pogotka, dok je jednak učinak na drugoj strani imao Marin Dašić.

Vrlo uvjerljivu pobjedu ostvario je najtrofejniji hrvatski kolektiv Jug Adriatic osiguranje. U posljednjem dvoboju dana u glavnom gradu Srbije Dubrovčani su svladali splitski Mornar rezultatom 5:15 (1:3, 2:4, 1:5, 1:3). Jugaši su od samog početka pokazali kolika je razlika u kvaliteti među ovim sastavima te nisu dopuštali ni najmanji pad koncentracije u svojoj igri. Ova pobjeda odlično im je služila kao prirprema za sutrašnji vrlo bitni susret s Jadranom. Nakon pobjede nad europskim prvakom Pro Reccom, klub iz Dubrovnika traži nastavak dobrih rezultata u Beogradu. Spomenimo kako će Jug i Jadran sljedeći vikend u gradu pod Marjanom zaključiti prvi dio Prvenstva Hrvatske. Iskusni Maro Joković tri puta upisao se u listu strijelaca. Vrlo dobru partiju imao je i vratar dubrovačkog kluba Toni Popadić s 11 obrana. U momčadi Mornara najraspoloženiji je bio Roko Akrap koji je tri puta posalo loptu u protivničku mrežu.

Najiščekivaniji dvoboj dana odigrao se nešto nakon 20 sati u Budvi. U dvoboju trenutno dviju najkvalitetnijh momčadi Srbije Radnički je još jednom bio bolji od Novog Beograda rezultatom 11:10 (3:3, 3:1, 2:3, 3:3). Ovom pobjedom Kragujevčani su se znatno približili vodećem dvojcu te sad zaostaju samo bod za današnjim protivnikom i Jugašima u ukupnom poretku. Bio je ovo od prvih minuta vrlo izjednačen dvoboj te je Radnički tek sredinom druge četvrtine došao do dva pogotka prednosti, do tog trenutka igralo se gol za gol. Do kraja prvog poluvremena vidjeli smo još po jedan pogodak s obje strane te momčad Uroša Stevanovića na veliki odmor odlazi s dva postignuta pogotka više od protivnika. U sljedećih osam minuta Beograđani uspijevaju smanjiti razliku i u posljednji period ulazi se rezultatom 8:7. Dušan Mandić nakon nešto više od dvije minute igre u posljednjih osam minuta postiže svoj četvrti pogodak i donosi izjednačenje, no Nikola Lukić iz peterca ponovo odvodi svoj klub na prednost od dva zgoditka. Sastav Vladimira Vujasinovića ponovo se uspjela približiti protivnicima te je imala i posljednji napad za izjednačenje, ali udarac Viktora Rašovića u posljednjim sekundama zaustavlja večeras ponovo sjajni Lazar Dobožanov svojom petnaestom obranom. Njegov kolega s druge strane bazena Joao Pedro Fernandes također je bio na visokoj razini zaustavivši jedanaest pokušaja Kragujevčana.

Natjecanje se u oba grada nastavlja sutra u popodnevnim terminima.

Raspored subota popodne

BUDVA, 3. kolo

  • 17.00 Budva – Solaris
  • 18.50 Jadran HN – Radnički
  • 20.40 Novi Beograd – Primorac

BEOGRAD, 2. kolo

  • 17.00 Partizan – Mornar
  • 18.50 Crvena zvezda – Šabac
  • 20.40 Jadran ST – Jug Adriatic osiguranje