Bitka za Final four se nastavlja…

Početak ožujka donosi odlučujuću borbu za četiri mjesta koja vode na završni turnir Premier regionalne vaterpolo lige. Imena putnika na Final four bit će odlučena na turnirima koji se održavaju u Zagrebu i Kragujevcu. Na onom u glavnom gradu Hrvatske sudjelovat će sedam klubova te će se odigrati četiri kola, što znači da će isti početi sutra navečer, dan ranije od turnira na sjeveru Srbije. Momčad koja regularni dio natjecanja završi na prvom mjestu bit će organizator Final foura,

Jug Adriatic osiguranje u posljednje okršaje ulazi kao lider te ima najveće izglede biti domaćin završnog turnira. Dubrovčani na svom skontu imaju 24 boda. Oni ovise sami o sebi i tri pobjede na turniru u Kragujevcu ostavile bi ih na prvom mjestu. Ključna utakmica na tom putu bit će ona protiv domaćina koja je na rasporedu u subotu u 20 sati i 40 minuta. Jedini poraz doživjeli su od Novog Beograda, sastava koji je prvi pratitelj Jugaša. Beograđani zaostaju dva boda za momčadi Vjekoslava Kobešćaka. Treće mjesto drži Radnički, dosad jedina neporažena momčad u ovoj sezoni, koji za sastavom iz glavog grada Srbije kasni samo jedan bod. Posljednje mjesto koje vodi na završno natjecanje drži splitski Jadran, no treba napomenuti da ima i utakmicu manje od prve tri momčadi. Uz njih još Crvena Zvezda i Mornar u posljednji turnir ulaze s osam odigranih susreta, dok su svi ostali odigrali njih devet. Hercegnovski Jadran je trenutno ‘kratak’ za tri boda od četvrtog mjesta. Krug momčadi koje imaju šanse za plasman na Final four zatvara Crvena zvezda koja za Splićanima zaostaje četiri boda.

Jednako zanimljiva borba vodit će se i za ostanak. Posljednja, odnosno trinaestoplasirana, momčad Premier lige automatski će ispasti u niži rang natjecanja. Klub koji ovu sezonu elitnog razine Regionalne vaterpolo lige završi na pretposljednjem mjestu za ostanak u istoj borit će se s pobjednikom A1 lige. Momčad koja sezonu završi na jedanaestom mjestu će u boj za nastavak natjecanja u Premier ligi s drugoplasiranim sastavom A1 lige.

U posljednje dvoboje Budva ulazi bez osvojenog boda. Samo jedan više od njih ima Splitski Mornar, no Splićani imaju i utakmicu manje. Najizglednije je da će upravno izravni susret ove dvije momčadi odlučiti o putniku u niži rang natjecanja. Taj dvoboj na rasporedu je u petak u 18 sati i 50 minuta. Jasno je da će pobjednik tog ogleda u bitku za ostanak. Zanimljiva će biti i borba za izbjegavanje drugog mjesta koje će donijeti borbu za ostanak u Premier ligi kroz dodatnu utakmicu doigravanja. Trenutno to mjesto drži Solaris, ali samo bod ispred njega je Mladost. Nešto sigurniji je Šabac koji Šibenčanima bježi dva boda, dok krug onih koji nisu sigurni u ostanak zatvara Primorac s 10 bodova na skontu. U posljednji turnir Partizan ulazi bez šanse za plasman na završni turnir, ali i sa sigurnom vizom za sljedeću sezonu Premier lige. Tako rasterećeni bit će neugodan protivnik svakoj momčadi s vrha.

Rasopored prvog kola

ZAGREB, četvrtak navečer

  • 17.00 Crvena zvezda-Jadran HN
  • 18.50 Jadran ST-Budva BR
  • 20.40 Mladost-Mornar
  • Slobodan: Novi Beograd

KRAGUJEVAC, petak navečer

  • 17.00 Jug AO-Primorac
  • 18.50 Radnički-Partizan
  • 20.40 Šabac-Solaris