Važne pobjede splitskog Jadrana i Juga

Odigrano je nekoliko važnih i uzbudljivih utakmica drugog dana trećih turnira Premier regionalne vaterpolo lige.

Ne baš lagano i jednostavno, ali neosporno zasluženo. To bi bila u jednoj rečenici ocjena pobjede Jug Adriatic osiguranja nad Primorcem u kragujevačkom prvom kolu zagrebačkog turnira. Konačan rezultat bio je 12:9 (1:1, 3:2, 5:3, 3:3). Mlada momčad Primorca tijekom cijelog susreta držala je korak s favoritom i nije dopustila da Jug napravi veliku razliku. Ipak, pobjedu je odnijela iskusna dubrovačka momčad. Jugašima je trebalo dosta vremena da prelomi susret s Crnogorcima Održavali su neizvjesnost i držali utakmicu otvorenom sve do sredine treće četvrtine i rezultata 6:6, kada su Dubrovčani u dvije minuta postigli tri pogotka u nizu. Alexandros Papanastasiou nastavio je s dobrom igrom i bio je prvo ima susreta postigavši pet pogodaka.

Radnički je danas razočarao svoje navijače. U prvom kolu turnira kojemu je domaćin poražen je od Partizana rezultatom 10:12 (3:3, 2:6, 1:1, 4:2). Partizan ne može do završnog turnira (samo bi ga niz iznenađenja odveo do istoga). No, Crno-beli su pomogli Jugu, splitskom Jadranu i Novom Beogradu. Nakon što je Partizan pobijedio Radnički, Kragujevčani su praktički ispali iz utrke za prvo mjesto. Domaćini su odlično otvorili utakmicu protiv Beograđana pa su poveli s 2:0. U prvom napadu Vrlić je fino pogodio šraubu, a potom je zaradio igrača više iz kojeg je Lukić udvostručio prednost. No, momčad iz glavnog grada Srbije brzo se oporavila od prvotnog šoka i vratila u igru pa je već do prvog odmora stigla do izjednačenja. Gosti predvođeni mladim Nikolom Kojićem su do poluvremena otišli na četiri gola prednosti. Radnički je počeo polako smanjivati zaostatak te je sredinom posljednje četvrtine došao na dva pogotka minusa. Kojić je uzvratio s dva pogotka za dvadeset i jednu sekundu i Partizan je otišao na 12:8. To je bilo presudno.

Solaris je pobjedu protiv vrlo dobrog Šapca ostvario u furiozne prve četiri minute treće četvrtine. Do tada igralo se gol za gol. Malo su u vodstvu bili srpski igrači, malo puleni trenera Jure Marelje, ali i jedni i drugi nikada više od gola prednosti nisu imali. Tako se otišlo na poluvrijeme s rezultatskom poravnatošću (5:5). Nakon velikog odmora je slijedila odluka. Prvo Goreta s igračem više, pa Malenica iz pozicijskog napada, zatim Erak iz napada s brojčanom prednošću igrača i konačno Pelicarić iz lijepe akcije. U čas reklo bi se, od 5:5 do 9:5 za Šibenčane. Prednost koja je održavana i održana do kraja. Najbolji igrač utakmice bio je Antun Goreta s pet pogodaka. Konačan rezultat bio je 8:12 (3:3, 2:2, 2:4, 1:3). Šibenčani su se popeli na deseto mjesto, a Šabac potisnuli na jedanaesto. Uspiju li Šibenski vaterpolisti zadržati trenutnu poziciju, osigurat će si nastavak natjecanja u elitnoj razini, dok će Šabac igrati u doigravanju za ispadanje. Sve je još otvoreno, ali obje ekipe u subotu i nedjelju čekaju izazovni zadaci. Ova bi pobjeda mogla biti presudna u borbi za deseto mjesto.

Jadran Split je u Zagrebu uvjerljivo (11:6 (4:1, 2:1, 2:2, 3:2)) svladao Jadran Herceg Novi i matematički osigurao plasman na Final four. Splićani su vrlo brzo ubili svu neizvjesnost. Hrvati su dominirali cijelu prvu četvrtinu i poveli 4:1. Početkom druge trećine Jadran HN se približio (2:4), ali to je bilo najbliže što su Crnogorce prišli momčadi iz Splita. Sredinom ovog perioda Bukić je postigao gol za 5:2. Konstantin Kharkov je povećao prednost na četiri pogotka razlike. Od tog trenutka pobjeda splitskog Jadrana nije bila u opasnosti. Momčad u plavim kapama kontrolirala je utakmicu. Imala je čak i 6 golova prednosti (11:5) prije nego što je Jadran HN smanjio na pet. Konačni rezultat bio je vrlo sličan rezultatu prve utakmice ove dvije ekipe ove sezone. U rujnu je splitski Jadran pobijedio Novljane 15:10 u kvalifikacijama za Ligu prvaka u Podgorici. Najbolji strijelci bili su Luka Bukić i Jerko Marinić Kragić s po tri pogotka.

Prvi su bod, u svojoj 11. ovosezonskoj utakmici ovog natjecanja osvojili igrači Budve, dok se Mornar spasio poraza samo četiri sekunde prije kraja. Ipak, nije bilo baš nekog veselja u oba tabora zbog ovakvog ishoda. Budva je zapravo bila na sitan koračić do pobjede, oni su ispustili dva boda i mogućnost ostanka u Premier ligi sveli na minimalnu. Da Mornar BS nije imao vrlo raspoloženog između vratnica Marina Kordića koji je ubilježio čak 16 obrana, a u napadu peterostrukog strijelca Marina Vrdoljaka, slika bi po Mornarevce bila puno lošija. Budva je puno bolje ušla u utakmicu (vodstvo 4:1 nakon prve četvrtine) te su Crnogorci održavali konstantno 2-3 gola razlike. Sve tako do šest minuta prije kraja i vodstva Budve 6:3.
Ušlo se ‘debelo’ u zadnju minutu kada je Bušelić s igračem više pogodio za smanjenje (6:5), da bi nakon neuspjelog napada Budvana, u posljednjem napadu mornarevaca, Marin Vrdoljak smjestio loptu u suparničku mrežu za 6:6. Na semaforu je pisalo 4 sekunde do kraja. Ovim ishodom splitska momčad zadržala je bod prednosti nad posljednjeplasiranom Budvom.

Crvena zvezda je nedavno svladala Novi Beograd, no izabranici Igora Milanovića sada su uzvratili Crveno-belima. Egal borba vodila se u prvom poluvremenu. Izabranici Dejana Savića poveli su 2:0, potom je Novi Beograd preokrenuo na 3:2, ali je završnica pripala Zvezdi koja je preko iskusnih Miloša Vukićevića i Ivana Basare stigla do 4:3. Sredinom druge dionice igrači Novog Beograda režirali su novi preokret, ali se kapetan Zvezde Vukićević pobrinuo za odlazak na odmor s izjednačenih 5:5. U trećoj četvrtini dominirala je beogradska momčad koja je postigla čak sedam golova pa je samo jednim primljenim otklonila sve dileme. Serijom pogodaka bivših Zvezdinih igrača Drašovića, Pijetlovića, Rašovića i Gogova, Beograđani su poveli 10:5 i do kraja nisu gubili sigurnu prednost. Konačan rezultat bio je 15:11 (3:4, 2:1, 7:1, 3:5).

Raspored subota navečer

ZAGREB, treće kolo

  • 17.00 Jadran HN–Mornar BS
  • 18.50 Mladost–Crvena zvezda
  • 20.40 Jadran ST–Novi Beograd

KRAGUJEVAC, drugo kolo

  • 17.00 Šabac–Primorac
  • 18.50 Partizan–Solaris
  • 20.40 Jug AO–Radnički