Premier liga u brojkama i rekordima

Iza nas je temeljni ili ligaški dio natjecanja u ukupno 15. sezoni regionalnih vaterpolskih naPremier liga u brojkama i rekordimadmetanja. Dio nakon kojeg smo bogatiji za nekoliko saznanja. Prvo, koja četiri sastava su se plasirala na Final Four, kojim poretkom (što onda određuje polufinalne parove), gdje će se igrati, ali i tko Premier lige ispada, a kome slijedi još uvijek nada u ostanak. Uz to, ukupno 12 kola, a 11 utakmica svake momčadi, ponudilo je i neke zanimljivosti, rekorde… Krenimo redom

Final Four kao i prošle godine

Sudionici kao i mjesto odigravanja završnog turnira su isti kao i lani – Novi Beograd, Jadran Split, Radnički Kragujevac i Jug Adriatic osiguranje Dubrovnik. Mjesto odigravanja također isto – Beograd i bazen 11. april. Razlika je tek u parovima polufinala. Ove će s godine, točnije u subotu, 25. III. sastati; Novi Beograd – Jug Adriatic osiguranje odnosno Jadran – Radnički. Prošle su se godine međusobno u polufinalima ‘sudarili’ dva hrvatska odnosno dva srpska kluba.

Novi Beograd poput Juga, Primorja, Pro Recca…

Momčad koju s klupe vodi Živko Gocić, branitelj naslova iz prošle sezone, Novi Beograd kroz ligaški je dio nadmetanja ‘prokrstario’ vrlo nadmoćno i uvjerljivo. U 11 utakmica 11 pobjeda. Nula u koloni remija i poraza. Nedodirljivi! Ovakav su učinak u ovoj ligi imali dubrovački Jug u sezoni 2017./18. kada je omjer Gospara bio još bolji (i to je moguće) 18 – 0 – 0! Jednostavno, više se utakmica igrala odnosno jednokružno. Sjećamo se i sezone u kojoj je Pro Recco igrao ovu ligu i osvojio je. U sezoni 2011./12. imali su u osnovnom dijelu omjer 17 – 0 – 0. U sezoni 2014./15. Primorje EB iz Rijeke je uoči doigravanja imalo omjer 11 – 3 – 0. Dakle, nije stopostotan bodovni učinak jer su tu ipak i tri remija, ali neokrznuti porazom.

Nedodirljiv rekord Riječana

Nastavno na prijašnji dio teme, riječko Primorje EB ipak uz sebe veže teško dodirljiv rekord. U sezoni 2013./14.; Riječani su ligaški dio završili s fenomenalnim učinkom 22 – 0 – 0! Dodajmo li tomu i dvije pobjede kasnije na Final Fouru…

Najviša pobjeda u sezoni

Rezultatski najvišu pobjedu, a onda jasno i onom drugom najteži poraz, u ovoj se sezoni Premier lige veže uz utakmicu 2. kola u Beogradu, kada je Novi Beograd pobijedio Mladost 24:7 ili čak 17 golova razlike! Najviša pobjeda ove sezone u ligi, a sigurno najteži poraz Mladosti u povijesti regionalnih nadmetanja, te jedan od najviših u povijesti tog kluba.

Utakmica s najviše i najmanje golova

Epitet susreta u kojem su napadači bili najspremniji (možda i obrane ‘najtanje’), pripada utakmici 4. kola Solaris – Novi Beograd. Na tom je susretu postignuto ukupno 33 pogotka (10:23). Odmah iza ove utakmice dolazi već navedena, Novi Beograd – Mladost s 31 golom ukupno. Susret s najmanje pogodaka dogodio se u 6. kolu kada su se sastali Solaris – Partizan. Ukupno je postignuto tek 10 pogodaka, a rezultat je bio 6:4 za Partizan.

Najmanje golova poraženih

Broj 3 ‘začaran’ kao najmanji broj golova koji bi neka momčad, dakako poražena, postigla u utakmici. Ove se sezone to dogodilo u tri navrata.

– 3. kolo: Mornar BS – Jadran Split 3:14

– 6. kolo: Novi Beograd – Mornar BS 17:3

– 10. kolo: Jadran Split – Radnički Kragujevac 15:3

Najveća iznenađenja

Pojam iznenađenja u sportu je ponekad i relativan. Ne postoji univerzalan obrazac na osnovu kojeg bi mogli navesti što jest, a što nije iznenađenje. Ipak, mi smo izabrali tri najveća iznenađenja, a koja su takva ne krajnjim ishodom nego načinom kako su ostvarena.

– 2. kolo: Novi Beograd – Mladost Zagreb 24:7

– 10. kolo: Jadran Split – Radnički Kragujevac 15:3

– 12. kolo: Mladost – Jug Adriatic osiguranje 18:12

Fatović uvjerljivo najbolji strijelac

Kapetan Dubrovčana, hrvatski reprezentativaca Loren Fatović uvjerljivo je najbolji strijelac Premier lige u sezoni 2022./23. U 10 utakmica je postigao golova, te je jedini igrač u ligi kojem je prosjek golova iznad 3 po susretu. U Lorenovom slučaju, puno iznad ili 3.6. Najviše je golova postigao – 6 – u derbiju 8. kola Jug AO – Jadran Split (14:11). Fatovića slijedi Nikola Lukić iz kragujevačkog Radničkog s 28 golova u 11 utakmica. Njemu je također osobni rekord u jednoj utakmice Premier lige 6 pogodaka. Toliko je postigao u 11. kolu, Radnički – Solaris 15:12. Na ljestvici strijelaca slijede dvojica igrača koji su poravnati, po 26 golova u 11 utakmica – Danilo Radović (Jadran HN) i Jerko Penava (Solaris). Krug pet najboljih zatvara s 25 golova u 11 susreta, Maroje Gluhaić iz zagrebačke Mladosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *