Sažetak 5. kola Premier lige

Peto kolo je donijelo možda i početak raspleta za vrh ili ‘izbacivanje’ iz utrke za prvo mjesto jedne velike momčadi. Mislimo na Jug Adriatic osiguranje, iako kada se radi o divu iz Gruža valja biti oprezan u promišljanjima. Prevelik su sastav za neke dalekosežne zaključke, posebno ne nakon pet kola, a za jugaše četiri odigrane utakmice. Ipak, ostaje i činjenica da je Jug Adriatic osiguranje u 4 utakmice ubilježio već 2 poraza. To je malo netipično za dubrovački sastav.

Veličanstven derbi u Gružu

Utakmica u Gradu, susret između Jug Adriatic osiguranja i splitskog Jadrana, opravdao je epitet derbija i donio (možda ne rezultatski za dubrovačku publiku), ali generalno gledano zanimljivih, dinamičnih i krajnje neizvjesnih 75 minuta koliko je susret okvirno trajao. U konačnici, kada se pobjednik odluči tek 2 sekunde prije kraja, onda takva utakmica i ne može biti loša.

Ova u Gružu je bila, izvrsna. Vratar domaćina Toni Popadić kolosalan s 15 obrana. Onaj zadnji šut ne ide na njegovu dušu, već na čast virtuoznom strijelcu, Fatoviću. Maro Joković je s 5 golova bio prvi strijelac utakmice, igra poput mladića, a ne zamalo pa veterana. Kod Jadrana je dominantan centar Josip Vrlić. Trener Jure Marelja je vrlo vjerojatno napravio dobar potez odmijenivši na polovici utakmice vratara Anića, te poslao Marcelića. Posebna priča je Loren Fatović. Dubrovačko ‘šilo’, ali sada pod kapicom Jadrana, ‘skrojio’ je pobjedu svojoj momčadi. U najavi je rekao da će učiniti sve za pobjedu momčadi za koju sada igra. U vodi je to i dokazao. Do dvije minute prije kraja bez gola, šut 0-2, oba u okvir gola, a onda… Prvo pogodak za poravnanje (10:10) dvije minute prije kraja, iz kontre, da bi u zadnjoj minuti, presjekao jedno dodavanje domaćina 7 sekundi do kraja. Nakon minute odmora, na asist Marinića Kragića, iz kontakta, s vanjske pozicije i 2 sekunde do kraja pogađa za 12:11. Vodstvo i pobjedu Jadrana, iako su se vjerojatno Dubrovčani već spremali i na nove peterce.

Solaris igrao dok je bilo snage

U Rijeci je Primorje EB svladalo Solaris s 4 razlike (15:11), a bilo je i 5 (15:10). No, pogriješio bi svatko tko bi pomislio kako je to bilo lako. Solaris je tri četvrtine utakmicu držao u ‘egalu’, ali koštala ih je bitna oslabljenost s kojom su došli na Kantridu. Trener Solarisa, Denis Seferović u Rijeku nije poveo ni prvog vratara Marina Šparadu (povišena temperatura), niti Paola Jakovčevića (ozljeda), a mladi centar Toni Šparada se tek počeo vraćati u igru nakon izbivanja zbog ozljede. Ovo mu je bila druga utakmica. Praktički, s 2 i pol igrača manje. To se moralo osjetiti. Ponestalo je malo snage Šibenčanima u zadnjoj četvrtini u koju se ušlo sa samo golom prednosti Primorja EB, (10:9). I taj deseti gol (Tin Brubnjak) je domaćin postigao u zadnjim sekundama četvrtine.

U posljednjih 8 minuta do izražaja je došla ‘duža klupa’ Hinićeve momčadi.

Novljani bez milosti protiv Mornara

Splitski Mornar je teško stradao u Herceg Novom, odnosno Jadran je nastavio s trijumfalnom plovidbom Premier ligom. Sjajan je bio početak crnogorskog prvaka – 4:0 nakon 12 minuta igre. Tek su tada gosti postigli prvi pogodak. Do poluvremena je već bilo 7:1 za Jadran (HN)! Dodatan i konačan udarac pao je u trećoj četvrtini, točnije kada je sredinom te dionice kod vodstva Novljana 10:3, Luka Penava dobio isključenje bez prava zamjene. Na kraju je završilo 19:8. U Premier ligi su tako nakon 5 odigranih kola odnosno za većinu klubova 4 utakmice, u vodstvu potpuno bodovno poravnati dva Jadrana. Iz Splita i Herceg Novog. Jedine dvije momčadi koje nisu osjetile gorčinu poraza. Dva suparnika i iz iste skupine Lige prvaka, što su nedavno igrali u Trebinju. Tada je pobijedio splitski Jadrana, a predstojeća nedjelja donosi novi veliki derbi. Derbi za vodeće mjesto Premier lige. U Herceg Novom, ponovo Jadran protiv Jadrana!