PREMIER LIGA – Završen ligaški dio natjecanja

Utakmicama posljednjeg kola na turnirima u Splitu odnosno Dubrovniku, ukupno inače 12. kola, završen je osnovni dio nadmetanja u Premier ligi. dan ranije smo već dobili odgovor na nekoliko pitanja. Novi Beograd je kao prvoplasirani stekao pravo organiziranja završnog turnira u svijem bazenu. Na Final Four (25. i 26. III. 2023.) su se plasirali ili plasman potvrdili Novi Beograd, Jug Adriatic osiguranje, Jadran Split i Radnički. Izravno je iz Premier lige ispao kotorski Primorac, dok će pretposljednji Solaris još tražiti slamku spasa za ostanak u eliti, u razigravanju s drugoplasiranim iz A1 lige, sastavom Valis iz Valjeva.

TURNIR U DUBROVNIKU

Novi Beograd rutinski

Pobjednik ligaškog dijela, ujedno i branitelj naslova najboljeg u Premier ligi iz prošle godine, Novi Beograd nije imao nikakvih problema (niti su se očekivali, ruku na srce) protiv Primorca. Sraz prvog i posljednjeg na tablici teško da je i mogao proći drukčije od uvjerljivog trijumfa apsolutnog favorita, (18:10). Rezultatsko odvajanje je Novi Beograd izveo pred kraj druge četvrtine kada jako brzo, za samo tri i pol minute, ‘pobjegli’ Kotoranima od 7:6 do 11:6. Mini-serija 4:0. Serija koja je nastavljena sve do pred kraj treće dionice kada je prvak Srbije poveo i 14:6. Razlika pogodaka koju su uspjeli održati do kraja utakmice.Golovima su se isticali Strahinja Rašović (5 golova) odnosno Grk Dimitros Skoumpakis (4 pogotka).

Mladost šokirala jugaše

Jedno od većih iznenađenja cijele lige, bez obzira što utakmica između Mladosti i Jug Adriatic osiguranja realno nije odlučivala o ničem presudnom. Bilo kako bilo, konačnih čak 6 razlike za Mladost (16:10), s tim da je bilo i još više (dvije minute prije kraja, 18:10 za Zagrepčane), neće baš lijepo odjeknuti u dubrovačkom klubu. Osim toga, ovakvim ishodom, jugaši su izgubili drugo mjesto, pali na četvrto, a to znači i da su dobili najtežeg suparnika u polufinalu, sastav Novog Beograda.Posebno jer su i dan ranije izgubili (Novi Beograd), pa završiti domaći turnir s dva poraza, od kojih je ovaj posljednji rezultatski dosta težak, nije najpoželjniji baš izbor. Mladost je igrala bez Marka Jelače, koji je ovom sastavu inače najbolji strijelac i igrač. Jelaču trener Zoran Bajić očito čuva za doigravanje Prvenstva Hrvatske. U momčadi Juga Adriatic osiguranja nije bilo samo Mare Jokovića koji je dobio poštedu od svojeg trenera.Prve dvije četvrtine je utakmica bila izjednačena, rezultatski poravnata, da bi u trećoj četvrtini Mladost ‘eksplodirala’, dobila tu dionicu čak 7:2, te sa šest golova plusa (15:9) ušla u zadnu četvrtinu. Uskoro je i trener jugaša izvukao iz igre svoje ponajbolje igrače (Popadić, Fatović, Kakaris, Žuvela…), ali i trener mladostaša je na gol poslao svojeg juniora i inače trećeg vratara, Jakova Čosića.Ova pobjeda Mladosti je prva nad Jugom Adriatic osiguranjem nakon svibnja 2021. kada su zadnji put slavili u nekoj utakmici. Tada je to bila majstorica ili peta utakmica finala Prvenstva Hrvatske, također u Dubrovniku.

Šapčani prestigli Novljane

Utakmica Jadrana iz Herceg Novog i Šapca, imala je načelno prestižni karakter. Njega je iskoristio Šabac jer je pobjedom nad prvakom Crne Gore uspio prestići u konačnom poretku Novljane. Susret je inače odredila treća četvrtina. Na polovici utakmice smo bili, rezultatski, na početku – 6:6. A onda… Revija pogodaka. U osam sljedećih minuta Šabac je postigao čak 8, primio 4 i ta četiri gola razlike su u biti i presudila pobjednika.

TURNIR U SPLITU

Radnički slavio u zadnjoj četvrtini

Splitski Mornar BS se pokazao ‘tvrdim’ orahom protiv favoriziranog Radničkog. Prve tri četvrtine su protekle u potpuno izjednačenoj igri, pa onda i takvom rezultatu. Nakon prve 24 minute je uostalom na semaforu svijetlilo – 7:7.Tada je Radnički prebacio u ‘brzinu više’, te su zadnjih 8 minuta dobili čak 7:2 i od tuda i uvjerljivost pobjede. Zanimljivost s ove utakmice je da su dvojica igrača Radničkog postigli više golova nego cijeli Mornar BS. Nemanja Stanojević je 5 puta zatresao mrežu Splićana, a Vuk Drašković jednom više, 6 golova.

Solaris se opirao Zvezdi

Najneizvjesniju utakmicu u subotu prijepodne su u Splitu odigrali Solaris i favorizirana Crvena zvezda. Sunčani nisu dopuštali zvezdašima rezultatsko odvajanje veće od 1-2 gola, uz nekoliko izjednačenja. Solaris istina nije niti jednom poveo, ali se niti Crvena zvezda nije mogla opustiti. U zadnju se minutu ušlo s minimalnom prednosti crveno-bijelih (11:10), da bi golom Gajića, manje od pola minute do kraja, aktualni pobjednik Kupa Srbije, ekipa Crvene zvezde osigurala konačnu pobjedu, (12:10).

Jadran osvojio drugo mjesto

Splićani su i treću utakmicu u svojem bazenu riješili u svoju korist, a drugu već s istim brojem golova prednosti – 12. Nakon Radničkog u 1. splitskom kolu, sada su svladali i Partizan, (18:6). Sve to bez najboljeg strijelca Marinića Kragića koji je već u 4. minuti isključen s pravom zamjene. Očitom niti to Jadranu nije zasmetalo na putu k pobjedi.Splićani su čak dvije četvrtine dobili s nulom primljenih golova. U prvoj dionici 3:0, u zadnjoj 6:0. Samo to je i više no dovoljna prednost za uvjerljivu pobjedu na kraju. Uz to, u listu strijelaca se upisalo čak 10 jadranaša. Za Partizan je inače uvriježen nadimak (u nekom drugom sportu, doduše), “parni valjak”. No u subotu u Splitu je tako igrao Jadran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *