A1 liga u brojkama i rekordima

Manje od tjedan dana dijeli nas do prve utakmice za ulazak/ostanak u Premier ligi, ali susreta koji se dakako tiče i A1 lige. Drugoplasirani iz ove lige, valjevski Valis pokušat će preko Solarisa ući u elitu ili učiniti ono što je već pošlo za rukama vaterpolistima riječkog Primorja EB. To će biti i posljednje dvije utakmice (termini su 8. i 15. III.) koji se još odnose na A1 ligu u sezoni 2022./23. No, nakon završenog osnovnog ili ligaškog dijela, pokušali smo se tek malo, kroz određene brojke i najuspješnije pojedince, osvrnuti na 12 kola koji su za nama odnosno 11 utakmica svakog kluba.

Janković najbolji strijelac, a Brubnjak rekorder

Na listi strijelaca solidna gužva. Prva ili najbolja trojica smjestila su se na po 1 gol razlike između svakog.

1. Vito Janković (POŠK) 37

2. Tin Brubnjak (Primorje EB) 36

3. Aleksandar Radanović (Valis) 35

4. Luka Šofranac (Vukovi) 29

4. Kas Te Riele (Primorje EB) 29

Mladi ljevak Vito Janković koji je u POŠK stigao iz gradskog im suparnika, splitskog Jadrana odigrao je istinski jako dobru sezonu, a ostaje ubilježeno da je u čak 4 utakmice postigao po 5 golova (Primorje EB, Vojvodina, Cattaro i Nais Niš).

Riječanin Tin Brubnjak izrastao je ove sezone u jednog od nositelja igre, startera u sastavu Primorja EB. Dugo je vremena bio vodeći na ljestvici strijelaca, ali je ostao rekorder cijele lige u jednom detalju. Brubnjak je naime u jednoj utakmici postigao čak 7 golova. Bilo je to protiv zrenjaninskog Proletera. Još je u 2 navrata postigao po 5 golova (Vojvodina i Valis).

Pet remija

U cijeloj sezoni ubilježeno je samo 5 susreta koji su završili remijem ili bez pobjednika. Zanimljivo da su u tih pet remija aktualna bila samo dva rezultata – 9:9 i 12:12.

Budva – Cattaro 9:9 (2. kolo)

POŠK – Medveščak 12:12 (5. kolo)

Zadar 1952 – Cattaro 9:9 (8. kolo)

KPK – POŠK 9:9 (8. kolo)

Vojvodina – Budva 12:12 (11. kolo)

Najmanji broj golova poraženih

Brojka 4 ili 4 lopte u mreži suparnika, bio je najmanji broj golova koji bi postigla neka poražena momčad u A1 ligi. To je za gol bolje ili više nego recimo u Premier ligi, gdje je još svježe u sjećanju rezultat Jadran – Radnički 15:3.

POŠK – Cattaro 14:4 (9. kolo)

Valis Zadar – 1952 13:4 (12. kolo)

Cattaro – Proleter 4:15 (12. kolo)

Utakmica s najviše golova

U ovom pogledu primat pripada golijadi u 9. kolu u Splitu kada su igrali Budva – Zadar 1952 i završili susret s ukupno 36 golova odnosno 20:16 za Budvane. Vrlo blizu, tek pogodak manje, postignut je u posljednjem 12. kolu, na turniru u Zrenjaninu. Ponovo je Budva bila ‘u igri’. Utakmica Medveščaka i Budve završila je pobjedom Budvana 19:16.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *