Prvak i doprvak kreću u svojim bazenima

Utakmicom u srijedu u Splitu počela je nova sezona Regionalne lige. Taj se susret igrao van uobičajenog termina zbog europskih obveza splitskog Jadrana. Splićane čeka nastup u posljednjem kolu kvalifikacija Lige prvaka. Na poljudu je slavio njegov imenjak iz Herceg Novog rezultatom 9:11.

U istom gradu sinoć je odigrana prva utakmica A2 lige. OVK POŠK u svom je bazenu porazio Triglav rezultatom 15:7 (5:1, 4:1, 4:1, 2:4). Splićane je u pobjedi nad povratnikom u regionalno natjecanje predvodio Jerko Penava s pet postignutih pogodaka.

Nešto kasnije počeo je drugi susret prvog kola A1 lige. Na Banjici su se sastali Partizan i Crvena Zvezda. Najveći derbi srpskog vaterpola završio je rezultatom 10:10 (3:4, 3:0, 2:1, 2:5). Isti konačni ishod bio je i u njihov prvom susretu u prošloj sezoni. Unatoć mnogim pojačanjima Zvezda nije uspjela opravdati ulogu favorita te je izgubila prve bodove u novoj sezoni. S druge strane Partizan je jedva zadržao prvoligaški status i nije se pojačao za novu sezonu pa je trener Stefan Čirić sigurno zadovoljniji ovim ishodom od svojeg kolege na drugoj strani.

Danas su na rasporedu preostali susreti u obje kategorije natjecanja. Prvi će u bazen igrači Mladosti i Mornara. Žapci u obranu naslova kreću na bazenu uz Savu, gdje će im protivnik biti petoplasirani sastav iz prošle sezone. Mladost se pojačala dvama trenutnim i jednim bivšim hrvatskim reprezentativcem. Josip Vrlić će uz Cosmina Radua činiti jedan od najjačih svjetskih centarskih parova. Luka Bukić vratio se u Zagreb nakon kratkog izleta u Recco. Iz Splita je došao branič Aljoša Kunac. Znatno pojačanje prvaka je i Alex Bowen, reprezentativac Sjednjenih Američkih Država, koji je prošle sezone igrao za mađarski Miskolc. Iz kluba su pošli Ivan Buljubašić (Olympiacos), Marino Čagalj (Jadran Carine), Antonio Petković (Noisy), Luka Sučić (Jadran Split) i Branimir Herceg (posudba Solaris).

Mornar je tri svoja mlada igrača pustio u Jadran. Rino Burić, Marin Vrdoljak i Antonio Dužević preselili su se na Zvončac. Promjena se dogodila i na klupi. Zdeslava Vrdoljaka zamijenio je Daniel Burić, dosadašnji trener mlađih kategorija.

Doprvak će na bazenu u Gružu ugostiti Budvu Budvansku rivijeru, povratnika među prvoligaše. Jug kreće u novu sezonu s novim generalnim sponzorom. U redove dubrovačkog kluba vratio se Paulo Obradović. Bivši hrvatski reprezentativac odlučio je karijeru zaključiti u svom klubu. Posljednje tri sezone proveo je u Olympiacosu. U smjeru Pireja krenuo je Maro Joković. Dubrovčanin je, nakon jedne od najuspješnijih sezona u karijeri jednog od najboljih ljevaka u povijesti ovog sporta,  odlučio karijeru nastaviti u največem grčkom klubu. Budva se u A1 ligu vratila nakon nekoliko godina. U svoje redove doveli su neke iskusne igrače među kojim se ističe Dejan Lazović, prvi vratar reprezentacije Crne Gore.

Posljednji par A1 lige čine Šabac i Primorac. Srpski klub doživio je streloviti uspon u protekle dvije godine. Prije dvije sezone igrali su u drugom razredu Regionalne lige. Prošle sezone plasirali su se u viši rang. U svojoj debitantskoj sezoni zauzeli su šesto mjesto. U domaćim natjecanjima osvojili su duplu krunu, čime su ispisali povijest kluba. Primorac se u prošloj sezoni grčevito izborio za ostanak među najboljim klubovima. Kotorani su uspjeli u posljednjim kolima osigurati spasonosno sedmo mjesto. Klub su napustili mnogi igrači, među kojima se ističe legenda kotorskog vaterpola Antonio Petrović koji je odlučio zaključiti svoju uspješnu karijeru.

Solaris i Radnički glavni su kandidati za osvajanje prvog mjesta u A2 ligi. Klub iz Kragujevca u prošloj sezoni u zadnjim kolima prokockao je prednost nad Budvom i Solarisom te je zauzeo treće mjesto. Šibenski klub u novu sezonu kreće dvobojem na Crnici protiv Cattara. Radnički će u prvom kolu na gostovanje u Makarsku protiv Galeba. Primorje Gostuje u Nišu protiv Naisa. U Zadru će se sastati Zadar 1952 i Medveščak. Posljednji par čine Vojvodina i Zemun, debitant u Reginalnoj ligi.