Sretno ‘regionalci’ u Ligi prvaka

Utakmicama 1. kola skupine A u utorak (15. XI.), odnosno grupe B u srijedu (16. XI.), na 8 bazena diljem našeg kontinenta počinje 59. izdanje Lige prvaka u vaterpolu. Radi se o natjecanju koje možda, na prvu pomisao, nema veze s našim ligama, Premier i A1, ali… Tako je samo na taj, kako smo ga naveli prvi pogled.

Naime, od 16 klubova Lige prvaka, ukupno 4 dolaze iz država koje čine Regionalnu ligu. Točno četvrtina, što nije zanemarivo. Uz činjenicu da će domaćin i ovosezonske završnice baš kao i prethodne biti VK Novi Beograd. Ipak, puno zanimljiviji je podatak da od 16 momčadi njih čak 10 vode treneri koji su svojedobno bilo igrali ili trenirali ili još uvijek vode momčadi u Regionalnoj ligi.

Desetorica vrhunskih trenera bez kojih je nezamisliva Liga prvaka su – Vjekoslav Kobešćak (Jug Adriatic osiguranje), Živko Gocić (Novi Beograd), Mile Smodlaka (Jadran), Uroš Stevanović (Radnički), Vladimir Vujasinović (Vouliagmeni), Sandro Sukno (Pro Recco), Igor Milanović (Olympiacos), Elvis Fatović (Barceloneta), Dejan Stanojević (Dinamo) i Miloš Šćepanović (Marseille).

Ovo je samo još jedna potvrda njihovog znanja i vještine, ali jednako tako i kvalitete lige koja je izbrusila njihov očito neupitan talent. Kada samo malo ‘zavirimo’ u prošlost ovog natjecanja (Kupa prvaka/Eurolige/Lige prvaka), onda se tu nalazi mnoštvo brojki i podataka koji govore da vrhunskog vaterpola u Europi nema bez razvijenosti tog sporta u ovom dijelu Europe.

Naime, od ukupno 58 dosadašnjih prvaka Europe, čak se 14 odnosi na Hrvatsku (Mladost 7, Jug 4, Jadran 2, POŠK 1), potom 9 na Srbiju (Partizan 7, Bečej 1, Crvena zvezda 1), ali i 1 na Crnu Goru (Primorac). Ukupno dakle 24 ili 41% svih naslova prvaka! Ovakav se postotak u realizaciji igrača više čini solidnim, ali u ovom bi ga kontekstu nazvali odličnim! 

Ili, od 25 klubova koji su dosad osvajali naslove najboljeg u Kupu prvaka/Ligi prvaka, 8 ih dolazi iz današnje RVL. Gotovo pa matematička trećina!

Uoči prvog kola, prikupili smo razmišljanja iz sva četiri RVL ligaša koji nastupaju u Ligi prvaka.

Mile Smodlaka, trener Jadrana: 

– Sretni smo što ponovno igramo u grupnoj fazi Lige prvaka. Po meni, ove godine imamo nešto lakši zadatak nego lani, jednu ili čak dvije mega-ekipe manje u našoj skupini. Mislim da će se borba za Final Eight voditi između nas, Hannovera, Radničkog i Barcelonete, a Olympiacos i Pro Recco su veliki favoriti za prva dva mjesta.

Slobodan Soro, direktor Novog Beograda:

– Idemo na pobjedu i ne samo u prvoj utakmici protiv Spandaua u Berlinu, već protiv svakog suparnika. Takvo je naše razmišljanje i mislim da imamo puno pravo za takvo što. Do kraja kalendarske godine ćemo imati tri utakmice Lige prvaka kod kuće, a bitno nam je da podižemo formu kako će vrijeme odmicati. Vrlo nam je važno da se novi igrači uigraju i da naš novi trener Živko Gocić do kraja upoznaju ekipu, procijeni što je dobro, a što se još može unaprijediti.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:

– Iskreno se veselim početku jedne od najneizvjesnijih sezona Lige prvaka. Već u prvom ogledu čeka nas Brescia, odlična momčad koja je jako dobro krenula u sezonu, ali vjerujem u svoje igrače i nadam se da ćemo uz pomoć navijača odigrati dobru utakmicu i izaći kao pobjednici na kraju.

Uroš Stevanović, trener Radničkog:

– Mi se svakako želimo kvalificirati za Final 8. Mislim da imamo velike šanse, ali to moramo pokazati i u bazenu. Favoriti u skupini su svakako Pro Recco i Olympiacos, koji su uz Novi Beograd i glavni favoriti za osvajanje Lige prvaka, a slijedi ih Barceloneta. Ostale ekipe u skupini imaju dobre šanse pridružiti im se na završnom turniru. Prve dvije utakmice sezone koje igramo kod kuće protiv izravnih konkurenata su nam jako važne i dat ćemo sve od sebe da ih pobijedimo.

Na kraju, a uoči početka nove sezone Lige prvaka, što drugo poželjeti članovima naše Premier lige do – sretno i pokažite svoje najbolje izdanje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *