Budva i Rijeka domaćini drugih turnira A1 lige

Gotovo mjesec i pol dana proteklo je od posljednjeg druženja A1 ligaša. Naime, još 9. X. su odigrane utakmice posljednjeg kola prvog turnirskog kruga. Od petka do nedjelje, 18. do 20. XI. slijede drugi turniri ‘donjeg doma’ regionalnih nadmetanja odnosno A 1 lige. Domaćini će biti dva grada na jadranskoj obali. Jedan na jugu – Budva (Crna Gora), drugi skroz na sjeveru – Rijeka (Hrvatska).

U Budvi će se uz istoimenog domaćina natjecati još iz iste države, Crne Gore, ekipa Cattaro iz Kotora, zatim iz Srbije tri kluba, sastavi Vukovi iz Beograda, Valis iz Valjeva i Nais iz Niša, te jedan hrvatski predstavnik na turniru, korčulanski KPK.
U Rijeci pak domaće Primorje EB dočekat će još tri hrvatska kluba – Medveščak, OVK POŠK i Zadar 1952, plus dva srpska kluba, oba iz Vojvodina, zrenjaninski Proleter i novosadska Vojvodina.

Ova stanka između dva turnira je bila nužna zbog usklađivanja s kalendarom europskih kupova, ali i odigravanjem susreta nacionalnih kupova u sve tri države.
Prema svim dosadašnjim pokazateljima i trenutačnoj formi, čini se da su izraziti favoriti za prvo mjesto na ovim turnirima, u Rijeci Primorje EB, a u Budvi vjerojatno valjevski Valis. Krenimo redom, recimo abecednim, pa u tom slučaju s budvanskim turnirom.

Budva – Valis kao mogući derbi

U crnogorski turistički biser stiže primjerice KPK koji je u Hrvatskoj dosad osvojio samo 1 bod u pet susreta, u A1 ligi niti jedan iz dvije utakmice. Jedini osvojeni bod im je domaći protiv splitskog POŠK-a. Isti je slučaj s niškim Naisom, 1 bod iz 5 utakmica srpske Prve Super lige. Valjevski Valis ima jednaki bodovni učinak u Srpskom prvenstvu, ali su zato zasad stopostotni u A1 ligi s pobjedama baš nad Naisom, ali i nad Vukovima, praktički filijalom Novog Beograda. Ekipa koju trenira Miloš Korolija, sastav Vukova ima vrlo uravnotežene rezultate. U srpskom prvenstvu 2 pobjede – 1 remi i 2 poraza, a u A1 ligi im je omjer 1-1. Vukovi bi to mogli značajnije popraviti u Budvi jer će ondje prvo igrati s kotorskim Cattarom, onda protiv KPK, pa potom protiv domaćina Budve. U prve dvije utakmice bi Beograđanima pridali status favorita. Iako, valja biti oprezan jer malo upozorava rezultat osmine finala Kupa Srbije (odigrano u srijedu, 16. XI.) u kojem je Valis u Valjevu izbacio Vukove iz kup natjecanja vrlo uvjerljivom pobjedom, 18:9.
Cattaro je dobro počeo u A1 ligi, ne znaju još za gorčinu poraza (pobjeda i remi). U Crnogorskom kupu međutim ne znaju dosad za slast pobjede (3 poraza). Kotorani će imati težak posao u Budvi protiv redom Vukova, pa Nišlija i onda valjevskog Valisa.
Svaka utakmica ima svoju draž, ali potencijal derbija leži u subotnjoj utakmici Budve i Valisa.

Primorje EB kao favorit?

Riječka skupina je ovog puta, temeljem rasporeda, značajno koncentrirala hrvatske snage. Na Kantridi će se okupiti čak četiri hrvatska prvoligaša – Primorje EB, Medveščak, Zadar 1952 i OVK POŠK. Ostala dva kluba su sa sjevera Srbije, Vojvodina i Proleter.
Zanimljivo je da su baš posljednja dva kluba, te riječki domaćin predstojećeg turnira vodili značajnu riječ prošle, pa i ranijih sezona u borbi za vrh A1 lige. Primorje EB je ostalo na toj razini, nameće se štoviše i kao ponajveći kandidat za prvo mjesto i promociju u Premier ligu, dok će vrijeme pokazati vrijedi li isto i za Novosađane i Zrenjanince. Kada bi se promatrao samo njihov start u Prvenstvu Srbije, onda postoji sumnja. Vojvodina je pretposljednja s 1 bodom iz 5 utakmica, a Zrenjanin mjesto više odnosno 3 boda iz pet susreta. No, u A1 ligi je stanje malo bolje. Iako valja spomenuti i temeljnu razliku. U A1 ligi su ipak odigrane samo dvije utakmice. Ali, baš je u ovoj ligi recimo, Vojvodina svladala Proleter (10:8), a bili su bolji i od Medveščaka. S omjerom 2-0 mogu se pohvaliti još samo Primorje EB i Valis.

Hinić: Ne smijemo gubiti kod kuće

Primorje EB je osim velikog posla u prijelaznom roku (dovođenje Petra Muslima i Darka Brguljana), odlično i započelo sezonu. Dvije pobjede u RVL (protiv Zadra 1952 i OVK POŠK-a), ali i dugo vodeći u Prvenstvu Hrvatske. Prva 4 kola, dok nije došao splitski Jadran na Kantridu. Pa i opet, s 12 su bodova poravnati s Mladosti, a samo bod iza Jadrana i Jug Adriatic osiguranje. Više od svega, igraju lijepo i efektno. Imali su tek jedan neuspjeh, nisu se uspjeli plasirati u polufinale Hrvatskog kupa.
Primorjaši će u Rijeci igrati protiv Medveščaka i osmoplasiranog Proletera. Gotovi bi rekli, dvije sigurne pobjede. Utakmica 2. kola protiv Vojvodine bi već mogao biti puno ozbiljniji ispit.

  • Za naš opći cilj ove sezone kada je Regionalna liga u pitanju, to je plasman u Premier ligi, podrazumijeva se da se bodovi moraju gubiti malo ili još bolje nikako, a pogotovo ne kada igramo kod kuće – napominje Igor Hinić, trener Riječana.
  • Cilj nam je osvojiti maksimum bodova. Jasno da to žele i drugi. Vojvodina i Proleter su podjednake momčadi, možda Proleter igrački malo jači. Vojvodina je mlađa momčad s nešto starijih igrača, slično nama. Gledali smo ih, čeka nas zahtjevan turnir, a svaki sljedeći će biti i još teži.

Utakmica 2. kola u Rijeci, Vojvodina – Primorje EB ujedno se nameće kao derbi možda i cijele skupine jer se sastaju dvije momčadi koje ne znaju za drugo osim pobjede u prve dvije utakmice. Vjerojatno će tako nastaviti i u 1. kolu riječkog turnira jer Novosađani će igrati protiv Zadra 1951, a Primorje EB kontra Medveščaka. Inače, Vojvodina je neposredno prije dolaska u Rijeku, u srijedu u svojem bazenu svladala Nais 16:4 u osmini finala Srpskog kupa, te se plasirala u krug 8 najboljih sastava tog natjecanja. Isto je učinio i zrenjaninski Proleter koji je bio bolji od Banjice, 21:11. Dakle, dolaze u dobrom raspoloženju.

Sve u svemu, čeka nas uzbudljiv i uz čast iznimkama, teško predvidljiv vaterpolski vikend A1 lige u Budvi i Rijeci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *