Završni turnir RVL do 14 godina

Sažetak 1. dana

Šibenski bazen u Crnici od četvrtka do nedjelje, (18. do 21. V.) domaćinom je završnog turnira Regionalne vaterpolske lige U-14 (godište 2009. i mlađi). Na turniru nastupa 10 sastava i to iz Hrvatske 4, iz Crne Gore 3, te iz Srbije jednako toliko, 3. Klubovi su podijeljeni u dvije skupine od po pet momčadi.

SKUPINA A

Medveščak Zagreb, POŠK 1937 Split, Jadran Herceg Novi, Banjica Beograd i Valis Valjevo.

SKUPINA B

Jadran Split, Solaris Šibenik, Budva, Šabac i Budućnost Podgorica.

Formula natjecanja je vrlo jednostavna. U skupini će svaki klub odigrati po 4 utakmice, ukupno dakle 5 kola jer je neparan broj klubova. Dva prvoplasirana kluba iz svake skupine, plasirat će se u polufinale i stvoriti parove tzv. križanjem odnosno; A1-B2 i B1-A2. Treće i četvrtoplasirani u skupini će se također međusobno križati s klubovima istog plasmana u drugoj skupini, a u borbi za poredak od 5. do 8. mjesta.

Petoplasirani iz svake skupine igrat će automatski jedan protiv drugog za 9. mjesto.

Prvog dana šibenskog turnira, najneizvjesnije je bilo u srazu Budve i Solarisa odnosno Banjice i Jadrana iz Herceg Novog.

Budva i Solaris odigrali su iznimno izjednačenu utakmicu u kojoj su čak dva gola postignuta u posljednjih 9 sekundi! Početak nije dao sugerirati takvu neizvjesnost jer je Budva povela 3:0, a u drugoj četvrtini 6:3, ali od sredine treće dionice i izjednačenja Šibenčana (6:6), slijedila je mala drama. Koja je vrhunac doživjela u posljednjim sekundama. Samo 9 sekundi prije kraja, pri vodstvu Solarisa 8:7, Luka Dragović je pogodio za poravnanje. Mnogi su vjerovali i da je to posljednji gol na utakmici. Međutim, kadeti Solarisa krenuli su u vrlo brzi, odlučni napad koji je golom 2 sekunde prije kraja završio Vito di Liddo (njegov 4. gol) za pobjedu domaćih, 9:8.

U utakmici Banjica – Jadran (HN), slavili su Beograđani, 11:9. Umnogome zahvaljujući sjajnom otvaranju i vodstvu 4:0 nakon prve četvrtine odnosno 7:2 u poluvremenu. Novljani su kasnije ‘stisnuli’, ali ipak je stvorena razlika bila malo prevelika za sustizanje (Stefan Vraneš 6 golova za Jadran HN).

Najmanje neizvjesnosti, ali zato najviše golova bilo je u utakmicama Jadran (HN) – POŠK 1937, 21:4 (Ljubo Sijerković 6, a Miloš Nikezić 5 golova) i Banjica – Valis, 20:3 (Stefan Đurđević i Nikola Bistrović po 4 gola).

U B skupini je Šabac svladao Budvu 12:7 u susretu u kojoj je svaka ekipa dobila po dvije četvrtine. No, razlika je u tomu što su mladi Budvani slavili dvaput po 2:1 u svoju korist u pojedinoj dionici, dok su Šapčani bili puno uvjerljiviji, 4:1 i 6:2. U istoj toj skupini, domaćin turnira, šibenski Solaris odigrao je dvije utakmice. Prvo su u prijepodnevnim satima četvrtka izgubili od Budućnosti iz Podgorice 11:7 i to nakon što je početkom zadnje dionice bilo 7:7. Završnica je u potpunosti pripala mladim Crnogorcima.

Druga utakmica Sunčanih bila je već opisana pobjeda protiv Budvana. Kraj dana pripao je utakmici splitskog Jadrana i Šapca. Mladići koje trenira Mile Smodlaka, igrači Jadrana, krenuli su žestoko i poveli 6:1 početkom druge dionice. No, Šabac se nije obeshrabrio i predao, već je malo po malo smanjivao zaostatak i na koncu, minutu i pol do kraja uspio izjednačiti na 12:12! U zadnjem napadu na utakmici, tek 4 sekunde prije kraja, Duje Burazer je pogodio za pobjedu Splićana, 13:12. Najprecizniji kod pobjednika bio je Ante Perić s 5 golova, a kod poraženih Luka Savatić, 4 gola.