PREMIER LIGA – Kontinentalna krema u Beogradu

U subotu, 25. III. na bazenu “11. april” u Beogradu, počinje dvodnevno nadmetanje najboljih klubova Hrvatske, Crne Gore i Srbije u sezoni 2022./23. Počinje Final Four ili završni turnir četiri najbolja sastava Premier lige. U biti, mini-turnir ponajboljih sastava Europe. Ovo nikako nije i pretjerivanje.

Sudionici Final Foura su – Novi Beograd, aktualni doprvak Europe; Jug Adriatic osiguranja, 4 puta prvak Starog kontinenta; Jadran iz Splita, dvostruki prvak Europe i Radnički iz Kragujevca, također jednom viceprvak Europe. Uostalom, sva četiri kluba su i sudionici Lige prvaka i ove sezone. Mogli bi ovako još malo ‘secirati’ u opravdanju onog što je općeprihvaćeno i priznato – ovo je vrhunska kvaliteta europskog vaterpola.

U dva dana i tri utakmice, beogradskim će bazenom prodefilirati po dva najbolja kluba iz Hrvatske i Srbije, a u njihovim sastavima neki od najboljih igrača ne samo iz tih država i njihovih reprezentacija, već jednako tako i iz Crne Gore, Grčke, Španjolske… Kontinentalna krema. Ovakvog se turnira doista ne bi posramila niti jedna vaterpolska liga, organizacija, natjecanje.

U predstavljanju momčadi-sudionika, prije dan-dva, naveli smo neke od glavnih crta, karakteristika svih sastava u odnosu na aktualan trenutak. Sada dajemo riječ neposrednim sudionicima.

Jure Marelja (trener Jadrana)

– Teško je prognozirati ovu utakmicu s obzirom na okolnosti koje su zadesile i nas i njih ovog tjedna. Radnički je imao teško putovanje, utakmicu u Gruziji, ali su neke igrače i odmarali. Mi smo imali domaću utakmicu protiv Vouliagmenija u kojoj smo se ipak dosta potrošili, a nismo pobijedili. Došli smo na ovaj turnir potpuno neopterećeni. Jasno da idemo pobijediti, da je lijepo pobijediti, igrati finale, osvojiti trofej, ali budući da taj trofej ne donosi ništa drugo, idemo neopterećeni. Jasno, i pobijediti. Takav mora biti i takav jest pristup Jadrana uvijek.

Filip Janković (kapetan Radničkog)

– Naša forma trenutačno nije na zavidnoj visini, upalo smo u neki teži period, ali ovaj turnir nam baš može poslužiti kao dobra prilika za izlazak iz takvog stanja. Nismo došli u Beograd kako bismo bili samo puki sudionici. Svaku smo momčad s ovog Final Foura pobijedili, osim baš Jadrana. Kada se pogledaju prijašnje utakmice, onda su Splićani favoriti. Mi to nismo, ali nam možda baš takva situacija i više odgovara sada. Nakon gostovanja u Tbilisiju smo se kompletirali, s nama su i Lukić i Ćuk kojih u Gruziji nije bilo, te se nadam da ćemo u najjačem sastavu zaigrati protiv Jadrana. Strahinja Rašović (igrač Novog Beograda): – Imamo izuzetno jakog suparnika u polufinalu. Zato smo fokusirani samo na tu utakmicu i igru protiv Juga. Ovo je turnir na kojem nema popravnog i zato treba ići korak po korak. Vjerujem u moje suigrače, u našu momčad i zato vjerujem da ćemo ponoviti uspjeh od prošle godine. Odlično se poznajemo, tajni nema. Predstoji nam teška utakmica, žestoka borba, ali optimist sam i uvjeren da ćemo pokazati da smo najbolja momčad u regiji.

Vjekoslav Kobešćak (trener Jug Adriatic osiguranje):

– Došli smo u Beograd kompletni, dale s nama je i Filip Kržić koji nije igrao protiv Sabadella. On je zaliječio slomljen prst, odradio je jedan trening normalno, pa ćemo vidjeti hoće li biti spreman i za utakmicu. Mi smo ove sezone dvaput igrali s Novim Beogradom, nismo ga uspjeli pobijediti (remi i poraz jugaša). Novi Beograd je pokazao u obje utakmice da je bolji od nas, ali i da mi možemo u određenim trenucima biti konkurentni i važno je da to pokušamo biti što duže. Tako se oduprijeti Novom Beogradu.

Final Four Premier lige 2022./23.

– subota, 25. III. 2023. – polufinalni dan

BEOGRAD (18.00) Jadran – Radnički, Arena Sport 2

BEOGRAD (20.00) Novi Beograd – Jug Adriatic osiguranje, Arena Sport TV

– nedjelja, 26. III. 2023. – finalni dan

BEOGRAD (18.00) pobjednici polufinalnih utakmica, Arena Sport TV

Neutralni suci

Budući da na završnom turniru nastupaju momčadi iz Hrvatske i Srbije, onda jasno pravdu uz rub bazena neće dijeliti suci iz tih država, već neutralni arbitri. To su Siniša Matijašević i Stanko Ivanovski iz Crne Gore, ali i Boris Margeta iz Slovenije, te prvi put u RVL i jedan sudac iz Rumunjske, Adrian Alexandrescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *