A 1 LIGA – Nezadrživi Primorje EB, Valis i Vukovi

Ponovo je više uzbuđenja, ali i jedan remi što dosad nismo imali u 2. turnirskom krugu A 1 lige, bilo na bazenu Zdravko Ćiro Kovačić u Rijeci. Stoga i započinjemo ovaj letimičnim pregled učinjenog u kolu, upravo s riječkom skupinom.

Primorjašima pripao derbi

Trener Riječana Igor Hinić uoči turnira je jasno zacrtao cilj Primorja EB na ovom turniru – osvajanje svih 9 bodova ili pobjeda u sve tri utakmice. Riječani su jako blizu tog cilja jer u nedjelju igraju protiv bitno slabijeg Zadra 1952, a ove su subote, u derbiju 2. kola pobijedili novosadsku Vojvodinu, 17:12. Glatko, čisto i uvjerljivo. Na krilima odlično raspoloženog mladog Tina Brubnjaka, mlade i velike riječke nade (5 golova), primorjaši su uknjižili drugu pobjedu. Sve što su Novosađani dospjeli bilo je jedno izjednačenje (1:1) i ništa više. Do kraja prve četvrtine je već bilo 4:1, početkom druge i 5:1, samo malo kasnije i 7:2 za domaćina turnira. Početkom treće četvrtine nastao je privid mogućeg povratka Vojvodine koja je smanjila na 8:6 (još uvijek dakako za primorje EB), ali bio je to samo maleni bljesak gostiju, hvatanje predaha Riječana do uvjerljive pobjede.

Medvjedi ispustili pobjedu – POŠK ‘iščupao’ bod

Poškovcima je brojka 6 ili preciznije, vrijeme od 6 sekundi do kraja utakmice očito zacrtano kao sretan čas. Barem na ovom turniru. U 1. su kolu odnosno u petak preokrenuli u zadnjoj minuti protiv zrenjaninskog Proletera, a do pobjede su došli 6 sekundi prije kraja. U 2. su kolu protiv Medveščaka spasili bod 6 sekundi prije kraja. Ovog puta nije bio Vito Janković i peterac, već Roko Bezer i igrač više, za konačnih 12:11 i bod za oba kluba.
Ima Medveščak ipak malo više za žaliti, ma koliko je utakmica bila iznimno izjednačena u gotovo svim segmentima. naime, 50 sekundi prije kraja i pri vodstvu zagrebačkog sastava 12:11, Medveščak je izborio peterac, a logično da je kazneni udarac pošao izvesti najbolji igrač i strijelac Medvjeda, Pavo Marković. Inače tradicionalno pouzdan i precizan, ali ovog puta valja pohvaliti kao i inače sjajnog vratara poškovaca Luku Podruga. Luka je ‘pročitao’ Pava i održao POŠK u borbi za bod. Da je Marković pogodio, 50 sekundi prije kraja i 2 gola razlike, to više Splićani ne bi sustigli. Ne bi im od pomoći tu bilo ni famoznih za njih ‘6 sekundi’.

U kronološki prvom riječkom susretu, Proleter je svladao Zadar 1952 s dva gola prednosti, 11:9. Prvi pogled na rezultat može zavarati. Nije to baš bilo ‘blizu’ kako konačne brojke postignutih golova ‘govore’. Zadrani su istina početkom druge četvrtine poveli (5:3), ali onda i stali, te su Zrenjaninci postigli do poluvremena četiri uzastopna pogotka (7:5). Sredinom treće četvrtine kada je Proleter poveo 10:6 utakmica je načelno bila riješena. Zrenjaninska momčad više nije dopuštala da im se suparnik primakne na manje od 2 gola razlike. Sigurno odstojanje za jednako tako sigurnu pobjedu Proletera.

Druge pobjede Vukova i Valisa

U Budvi su Vukovi i u bazenu bili ‘oštrijih zuba’. Pobijedili su momčad KPK, a trijumf su otvoreno naznačili pred kraj prve četvrtine povevši 5:1. Početak kraja za Korčulane koji su imali solidnih problema s igračem više, 1-6. Čista suprotnost Vukovima koji su taj segment igre sjajno izvježbali, a još bolje u utakmici primijenili. S omjerom 10-13 u realizaciji igrača više, utakmicu možete samo dobiti, kao što je i bilo na kraju, 16:11 za beogradski sastav.

Valjevski Valis je ostvario i drugu pobjedu na turniru i to osobito vrijednu jer je nad domaćinima, momčadi Budve. Potpuno izjednačena utakmica epilog ili pobjednika je dobila u posljednje 4 minute. Do tog trenutka je rezultat bio izjednačen ili s laganom prednosti Valjevčana, ali u pravilu od po gola razlike. Do 4.15 minuta do kraja tanje kao da smo na početku, samo s golovima, 11:11. No onda, u sljedeće tri minute tresla se samo domaća mreža, gosti su poveli 14:11 i minutu prije kraja riješili pitanje pobjednika.

Pad Kotorana u 10 sekundi

U drugoj utakmici je Cattaro ‘pao’ u zadnjih 10 sekundi dvije minute protiv Nišlija iz Naisa! Kotorani su naime vodili daleko najvećim dijelom utakmice, doslovno od prve minute. Nisu to bila visoka vodstva, ali prednost je bila stalno na strani Kotorana (od 1:0 i 2:1, preko 4:2 u drugoj dionici, pa 6:5 u trećoj…). Tako sve do zadnjih trenutaka utakmice. Nais je preko Luke Vulovića koji je bio najraspoloženiji kod Nišlija (4 gol) izjednačio na 6:6. Jedno od nekoliko izjednačenja, ali nikada niški sastav nije poveo. Sve do… zadnjih 10 sekundi! Prvo je Jovana Tanasijević pogodio s igračem više za prvo uopće vodstvo Naisa (7:6), da bi u zadnjoj sekundi, samo sekundu nakon promašaja Cattara, vratar Naisa (!) postigao gol za konačnih, ispalo je i relativno uvjerljivih, 8:6 u korist niške momčadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *