A 1 LIGA – Spektakl u Rijeci

Počeli su turniri, drugi po redu, A 1 lige u Rijeci odnosno Budvi. Ukupno je odigrano šest utakmica odnosno po 3 u svakom gradu, a epitet ‘ljepotice kola’ i to ukupno gledano za oba turnira, sigurno pripada riječkom ogledu između zrenjaninskog Proletera i splitskog POŠK-a. Stoga i započinjemo pregled 1. kola riječkom skupinom i najuzbudljivijim susretom.

Preokret POŠK-a u posljednjoj minuti

Splitski OVK POŠK je u utakmicu sa Zrenjanincima ušao sa samo 12 igrača, između ostalog bez drugog vratara i dakle s igrače manje u rotaciji. Nije zanemarivo, te su u startu i teorijski Zrenjaninci bili u prednosti. Iako se ta razlika u bazenu uopće nije dala za zamijetiti. Dapače, utakmica je bila ludo zanimljiva, neizvjesna, puna preokreta, a baš ovo posljednje ili preokret, presudio je pobjednika u posljednjih 50-ak sekundi utakmice. No, krenimo redom.
Prva četvrtina poravnata, što je potvrdio i rezultat – 3:3. Sredinom druge dionice se Proleter odvojio malo ozbiljnije – 6:3. To ipak nije očito impresioniralo poškovce koji su uspjeli dvije i pol minute prije kraja treće dionice posve preokrenuti – 7:8 golom Borovčić Kurira s igračem više. Sada ni Proleter na ovo nije ‘potonuo’ nego je ‘uredno’ sustizao svaku minimalnu prednost Splićana.
Dapače, u zadnjoj četvrtini je Proleter poveo – 12:11 golom Đorđa Ljubenovića. Ovaj je rezultat bio aktualan i u zadnjoj minuti, sve do 49 sekundi prije kraja. Tada splitski ljevak, vrlo nadareni mladić, Vito Janković postiže pogodak iz pozicijskog napada za izjednačenje – 12:12. U sljedećem se napadu Zrenjaninaca, POŠK se uspješno obranio, a 6 sekundi prije kraja utakmice, u napadu Splićana, prekršaj za peterac je napravio Nemanja Matković. Siguran izvođač kaznenog udarca bio je i opet Vito Janković. Gol za pobjedu POŠK-a 13:12, a Vitu Jankoviću četvrti pogodak te večeri. Uz suigrača Borovčić Kurira odnosno Danila Ćabrila iz Proletera, najbolji strijelac susreta. No, mladi Janković je definitivno igrač utakmice.

U ostalim riječkim utakmicama, Primorje EB je iskazalo svu snagu i moć nad Medveščakom pobijedivši 23:8. To je ujedno bila i najviša pobjeda u kolu, računajući oba turnira. Vrijedi naglasiti i da su s izuzetkom vratara, svi ostali igrači momčadi trenera Hinića postigli barem po 1 gol.

Vojvodina je u trećem susretu na Kantridi bila uvjerljiva protiv Zadra 1952. Pobjeda 19:7 čak možda i ne bi čudila toliko, da nakon tri četvrtine rezultat nije bio 11:7. Drugim riječima, Novosađani su zadnju dionicu dobili čak 8:0! Nije baš svakidašnji rezultat.

U Budvi bez ‘drama’

U Budvi nije bilo baš tako neizvjesno kao u Rijeci, u opisanoj utakmici. Najvišu je pobjedu ovdje ubilježio valjevski Valis koji je svladao KPK iz Korčule s 10 pogodaka prednosti. Završilo je 15:5. Zapravo, tu je izjednačenost bila kratkog vijeka, samo prvu četvrtinu (1:1). Ostale tri su pripale uvjerljivo Valisu. Dvaput po 5:1 i jednom 4:2.

Cattaro i Vukovi su odigrali rezultatski ‘otvorene’ prve dvije četvrtine. U početku su Kotorani i vodili, istina minimalno, da bi beogradski Vukovi prvi put poveli malo manje od tri minute prije ‘poluvremena’, (5:6). Do ‘velikog odmora’ su uspjeli Beograđani ostvariti i dva gola viška, (6:8). U trećoj dionici se ipak manje-više ‘prelomilo’ pitanje pobjednika. Tada su Vukovi poveli i 10:6 (napravili su u biti seriju od 4 uzastopna gola, još od 6:6 pred kraj treće četvrtine). U zadnjih osam minuta je Cattaro uspijevao u nekoliko navrata stići na dva gola zaostatka, ali ništa više od toga. Na koncu zasluženih 15:11 za Vukove.

Domaćin budvanskog turnira je ugostio Nišlije iz Naisa. Načelno, Nais nije imao šanse iako konačan rezultat (14:11) možda to ne sugerira u tolikoj mjeri. Međutim, nakon dvije četvrtine je bilo uvjerljivih 10:5 za Budvu (njihova odlična druga dionica, 6:2). Nakon treće i 14:7. Gosti iz Niša su uspjeli samo u zadnjoj četvrtini malo umanjiti gorčinu poraza. Nais je imao ozbiljnih problema s realizacijom igrača više (2-11 po službenoj statistici). S takvim se omjerom, s takvim brojkama jako teško može izbjeći poraz.

Turniri u Rijeci i Budvi nastavljaju se u subotu navečer utakmicama 2. kola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *