Rezime četvrtka u Premier ligi

Sa šest utakmica, po tri u Šapcu odnosno Šibeniku, u četvrtak (19. 01. 2023.) je počeo i treći turnir Premier lige. Temeljna značajka ovog kola je da je vodeći kvartet na tablici (Novi Beograd, Radnički, Jug Adriatic osiguranje i Jadran Split) ubilježio pobjede i zadržao svoja mjesta na kojima su bili i ranije. Međutim, isto vrijedi i za 5. mjesto koje dijele Crvena zvezda i Mladost koji su u međusobnom dvoboju remizirali, osvojili dakle po bod.
Na dnu pak bilježimo prve bodove Solarisa.

ŠIBENIK

Kanonada jugaša
U Šibeniku je za početak dubrovački Jug Adriatic osiguranje bez i najmanjeg problema vrlo visoko svladao splitski Mornar BS (17:5). Premda je i prije utakmice bio i više nego dobro poznat odnos kvalitete i snage koja je govorila u prilog momčadi iz Grada, a čega su bili svjesni i u redovima splitskog kluba, to nije otupilo oštricu napada sastava trenera Kobešćaka. Igrajući maksimalno ozbiljno, motivirano, očigledno se pripremajući i za ogled s Jadranom iz Splita u petak, ali i za sljedeći tjedan i nove ispite u Ligi prvaka, Dubrovčani su pitanje pobjednika riješili već sredinom druge četvrtine. Tada su naime vodili 7:0 prije nego je Mornar BS Bruno Hrvatić iz napada s brojčanom prednošću u bazenu uspio postići prvi gol za splitsku momčad.
Najbolji strijelci kod pobjednika bili su Fatović, Lazić i Mozara. Sva trojica po 3 pogotka.

Splićani bolji u dvoboju imenjaka
U sudaru dva Jadrana bolji je bio onaj iz Splita, s tim da su igrači trenera Jure Marelje istu utakmicu morali ‘dvaput dobiti’. Naime, nakon što je već u 6. minuti utakmice splitski sastav poveo 6:1, malo tko u Crnici je mogao pomisliti da taj susret nije već jako rano odlučen. Sada međutim znamo tko nije tako mislio. Novljani!
Naime, Jadran iz Herceg Novog je dobio drugu četvrtinu čak 4:1, u jednom je trenutku pred kraj druge dionice crnogorski sastav stigao na samo gol zaostatka (6:5). U cijelosti je vraćena neizvjesnost utakmice. U poluvremenu je bilo dva gola prednosti za splitski Jadran (7:5). Tada je opet došao red na novu seriju splitskih vaterpolista. Odličnom obranom koja ukupno nije pokleknula čak 12 minuta (kraj druge, cijela treća i početak zadnje četvrtine), te s pet uzastopnih pogodaka (Burić 2, Dužević, Marinić Kragić i Tomasović), hrvatski doprvak je u prvoj minuti četvrte četvrtine imao prednost od čak 7 golova razlike (12:5). To je onemogućilo ikakav daljnji preokret. Završilo je 15:11 za Splićane.

Prva pobjeda Sunčanih
Nakon ukupno po 6 odigranih utakmice svake momčadi, ostala je sada samo jedna ekipa koja još uvijek ima nulu u koloni osvojenih bodova. U srazu fenjeraša, Solarisa i Primorca, do tog trenutka jedine dvije momčadi bez boda, Sunčani kako glasi nadimak šibenskim vaterpolistima, na krilima super raspoloženog Jerka Penave ostvarili su svoju prvu ovosezonsku pobjedu u ovoj ligi, (13:9).
Prvo ime susreta, bez ikakvog razmišljanja i ključan za pobjedu domaćina ovog turnira, bio je Jerko Penava. Izvorno jadranaš iz Splita, dečko koji se sjajno snašao u šibenskoj sredini, a dogurao i do statusa igrača sa šireg popisa hrvatskog izbornika Ivice Tucka, bio je kako se to u sportskom žargonu zna reći silno ‘vruć’. Da vruć, Jerko Penava je ‘gorio’ u bazenu. Postigao je čak 6 golova, najbolji strijelac dana na oba turnira, izravno je preokrenuo rezultat u jednom trenutku, a potom ‘dokrajčio’ suparnika.
Prvu je četvrtinu otvorio Primorac bolje i poveo 2:0, da bi Solaris ‘okrenuo’ na 3:2 u svoju korist odnosno do 4:3 nakon prvih osam minuta. Tu Penave još uvijek nema. Sredinom druge četvrtine Primorac je ponovo u vodstvu (5:4), a do poluvremena su malo manje od dvije minute. Sada na scenu stupa Jerko Penava. Sjajan šuter u minutu i 50 sekundi je uspio postići tri uzastopna gola i preokrenuti rezultat u korist Solarisa, za šibensko vodstvo (7:5). Ključno za podizanje samopouzdanja cijele momčadi Solarisa koja više vodstvo nije ispuštala, samo ga je povećavala. Penava je sekundu prije kraja treće četvrtine pogodio svoj četvrti gol, za ukupno +4 Solarisa (10:6).
U posljednjoj četvrtini je Penava pogodio još dvaput, te je i više no zaslužan za glatku i uvjerljivu pobjedu Sunčanih, (13:9).

ŠABAC

Nezadrživi Novi Beograd
U gradu na zapadu Srbije, u Šapcu, dan odnosno cijeli turnir otvorila su dva beogradska kluba. Aktualni prvak Srbije, Novi Beograd bio je bolji od najtrofejnijeg srpskog kluba, Partizana (14:8). U jednom vrlo kratkom trenutku početkom prve četvrtine, Partizan je bio poveo 2:1. To je bilo prvo, ali i jedino vodstvo ekipe trenera Miloša Korolije. Prejaka je ipak družina iz Novog Beograda, a samo trojica igrača (Granados, Skoumpakis i Pijetlović), postigli su zajedno više golova od cijele suparničke momčadi. Trojica spomenutih postigla su svaki po 3 gola. Partizan je uspijevao prve tri četvrtine držati zaostatak na 2-3 gola razlike, što je u sadašnjim okolnostima zapravo bio i maksimum kada se igra protiv viceprvaka Europe. U zadnjoj četvrtini je Novi Beograd malo jače ‘pritisnuo papučicu gasa’, te završio utakmicu sa 6 golova plusa u svoju korist.

Radnički bez milosti
Baš kao i prvak Srbije, tako je i kragujevački Radnički u svom šestom nastupu u Premier ligi ostvario šestu pobjedu. Nisu Kragujevčani pokazali blagonaklonost prema domaćinu turnira, te su relativno mirno i jednostavno, bez puno napora svladali Šabac (9:6). Igrač koji je i najavio ovaj turnir ispred ekipe Radničkog, Nikola Lukić, bio je i najbolji pojedinac u redovima pobjednika s 3 gola.
Izuzmemo li početno vodstvo Šapca (Šulc za 0:1), Radnički je vodio, štoviše vrlo uvjerljivo cijelu utakmicu. Minutu prije kraja druge četvrtine bilo je visokih 7:2 za Radnički. Šabac je četiri minute prije kraja utakmice stvorio privid mogućeg kompliciranja stvari u bazenu, smanjivši na 8:6, ali točku na i postavio je iskusni Miloš Ćuk, još uvijek sjajan i vrlo brz u kontri, golom za konačnih 9:6 Radničkog.

Zvezda i Mladost remizirali
Najneizvjesniju utakmicu, pa i doslovno, do posljednje sekunde odigrali su prema očekivanju ‘susjedi’ na tablici, ekipe s jednakim brojem bodova, Crvena zvezda i Mladost (10:10).
Zagrepčani su imali razdoblje od čak 12 minuta bez pogotka, ali beogradski vaterpolisti to nisu kapitalizirali na za njih najbolji način. Naime, Mladost je stala pri svojem vodstvu 3:2, gotovo tri minute prije kraja prve četvrtine. Zvezda je u sljedećoj dionici postigla dva gola, preokrenula do 4:3, ali ne i više od toga. Imali su Beograđani do kraja utakmice u dva navrata po 2 gola prednosti (6:4 i 9:7), ali su se oba puta Žapci iz Zagreba uspjeli vratiti.
Uz centra Branimira Hercega, kao i vratara Jerka Jurlinu (čak 14 obrana), upravo je ova utakmica dokazala koliko je za ovu Mladost bitan igrač njihov kapetan Marko Jelača. S 3 gola prvi strijelac cijele utakmice, ali i asistent, te ključan čovjek Bajićeve momčadi koji ‘krpa’ i rupe u obrani, kada se one pojave.
Valja naglasiti da je beogradski sastav, izuzmemo li prvu četvrtinu, cijelo vrijeme vodio, diktirao rezultat. S druge strane, Mladost je bila ta koja je stalno stizala, na koncu i sustigla suparnika. Minutu i dvije sekunde do kraja, centar Herceg je postigao gol za 10:10, ali u zadnjoj minuti su obrane obje ekipe bile na iskušenjima. Prvo je Jurlina obranio udarac Subotića s igračem više pola minute prije kraja, potom je Mladost imala napad za pobjedu, ali ga nije iskoristila, da bi potom sekundu prije kraja s više od polovice bazena sjajno pucao Tankosić, ali je Jurlina i opet bio na mjestu, izbio loptu u korner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *