Početak laganog raspleta u Premier ligi

Doba stanke, ‘lovostaja’, blagdana i tomu uobičajenog odmora za vaterpoliste je za nama. U biti, u nacionalnim su se okvirima utakmice već počele odigravati. U Srbiji četvrtfinale nacionalnog kupa, u Hrvatskoj početak drugog dijela državnog prvenstva, ali sada slijede i regionalna nadmetanja.
Ovo je tjedan u kojem će treći od ukupno četiri turnira odigrati obje lige, Premier i A1. ‘Elita’ ili Premier liga starta dan ranije, ali će i završiti dan kasnije (19. do 21. 01. 2023.). Druga odnosno A1 liga počinje dan kasnije u odnosu na premierligaše, te će i završiti dan kasnije, od petka do nedjelje (20. do 22. 01. 2023.). Zato ćemo prvo u letimičnom najavnom pregledu turnira ‘zaviriti’ u tabore klubova Premier lige koje očekuju turniri u Šibeniku i Šapcu.

Kada se pogleda vrh tablice, naziru se vjerojatni sudionici Final Foura – Novi Beograd, Radnički Kragujevac, Jadran Split i Jug Adriatic osiguranje. Dva srpska kluba imaju po 15, a dva hrvatska po 12 bodova. Prvi ispod njih (Crvena zvezda i Mladost) imaju 9, te teoretski još uvijek prijete ne bi li ‘pomrsili’ račune vodećih četvorki.
Međutim, kada smo kod tablice, valja malo i spustiti pogled na samo dno. Ondje je također zanimljiva situacija. Solaris i Primorac imaju nulu na bodovnom kontu, splitski Mornar BS samo 3, a Jadran iz Herceg Novog 4 boda. No, upravo ovdje, pri začelju se štošta toga može razriješiti ili naslutiti baš nakon ovog kruga Premier lige. Konkretno, već prvog dana i to turnira u Šibeniku.

Crnica ‘kroji’ dno

U Šibeniku se dakle sastaju 4 hrvatska kluba (Solaris, Jadran, Mornar BS i Jug Adriatic osiguranje), te 2 crnogorska (Jadran Herceg Novi i Primorac). Vrlo zanimljivo društvo i turnir u kojem će se ‘sudariti’ međusobno dva kluba iz udarne, vodeće četvorke (Jug Adriatic osiguranje – Jadran), ali i oba kluba koja još nisu osvojili ni bod (Solaris – Primorac). Upravo se u posljednje navedenoj utakmici krije i derbi 1. kola, potencijalno silno uzbudljiv duel. Naime, pobijedili li recimo Solaris u četvrtak, a onda dan kasnije Kotorani slave protiv splitskog Mornara BS koji sada ima samo 3 boda i teško da bi baš mogli iznenaditi jugaše, tada bi sva tri kluba (Solaris, Primorac i Mornar BS) imala po 3 boda na svojem kontu. Stvorio bi se tzv. krug. To je eto, samo jedna od opcija koje potencijalno nudi ovaj krug turnira, konkretno nadmetanje u šibenskoj Crnici i to već u 1. kolu.

  • Dolazimo kompletni u Šibenik, većih problema nemamo osim što nismo dugo igrali. Mi smo bili slobodni u domaćem prvenstvu prošlog vikenda. To nam je zapravo najveća otegotna okolnost – navodi Boris Pavlović, trener Mornara BS i nastavlja.
  • Donekle zato, ali samo donekle nam može relativno dobro doći prva utakmica koju igramo s Jugom. Mi teško da tu baš imamo neke izglede, ali zato se možemo malo više uigrati, posložiti za naredne dvije utakmice koje su nam jako važne. U petak protiv Primorca, te subotu protiv Jadrana iz Herceg Novog.

Prvak Crne Gore, momčad iz Škvera odnosno sastav Jadrana prošlu je godinu 2022. zaključila s novim trofejom, Kupom Crne Gore. U finalu su svladali Kotorane iz Primorca (10:6), nakon perfektno odigrane zadnje dvije četvrtine u kojima nisu primili gola. Za mjesec dana će biti ujedno igrački puno jači jer će ljevoruki Đuro Radović, posuđen iz Olympiacosa, steći pravo nastupa nakon isteka suspenzije FINA odnosno po novom, World Aquaticsa. S takvim dobrim vibracijama su Novljani stigli u Šibenik uvjerenja da mogu do barem novih 6 bodova, računajući tu na pobjede nad Solarisom i Mornarom BS.
Šibenski turnir će ponuditi i jedan nacionalni derbi, susret splitskog Jadrana i dubrovačkog Juga Adriatic osiguranja. Derbi cijelog kola, u petak, 20. 01. ujedno će utjecati i na ‘krojenje’ vrha tablice.

  • Ne možemo mi podcijeniti ni obje crnogorske momčadi – upozorava hrvatski reprezentativac iz sastava Jadrana, Jerko Marinić Kragić.
  • Naš prvi suparnik, Jadran iz Herceg Novog čini okosnicu onih momaka koji su nedavno bili na pripremama crnogorske reprezentacije u Zagrebu, kada smo odigrali i jednu prijateljsku utakmicu. Oni imaju svoj sistem, mi nikako ne smijemo ući u njihov ritam, ali vjerujem u dvije pobjede protiv njih. A Jug… Jug je zasad nama neka crna mačka. Nismo uspjeli pronaći rješenje protiv njih, ali opet imamo novog trenera, novi sistem i vjerujem da će to nešto drukčije izgledati. Ne mogu najavljivati neke velike pobjede nad njima jer bi to bilo suludo, ali vjerujem da možete očekivati jednog jakog, čvrstog i motiviranog Jadrana – istaknuo je Marinić Kragić.

Jugaši u Split dolaze kompletni, iako to ne znači da će uvijek i igrati u najjačem sastavu. Pojasnio je to njihov trener Vjekoslav Kobešćak.

  • U Šibenik dolazimo sa 16 igrača. Što znači da uz 14 najboljih ili onog što bi nazvali idealnim sastavom, vodimo još i mladog vratara Pavlića, te Kolaka. Naime, vjerujem da ćemo iz utakmice u utakmicu malo mijenjati ekipu jer smo imali zadnjih dana problema s ozljedama Žuvele, Grgurevića i vratara Jurišića. Daleko od toga da ne razmišljamo o ovom turniru i svakoj utakmici, ali nama je malo više ipak u fokusu ovog trenutka Liga prvaka i vrlo važna utakmica koju sljedećeg tjedna igramo u Budimpešti protiv OSC-a – navodi trener Dubrovčana.

Šabac nudi srpski derbi

Osim Šibenika, turnir iz trećeg kruga Premier lige igrat će se i u Šapcu. Ondje se okuplja čak 5 srpskih prvoligaša (Novi Beograd, Radnički, Crvena zvezda, Partizan i jasno domaćin Šabac), te jedna hrvatska momčad (Mladost Zagreb).

Derbi cijele skupine će se u Šapcu odigrati u petak. Baš kao što se istog dana u Šibeniku imaju sučeliti splitski Jadran i Jug Adriatic osiguranje, tako će se u središtu Mačve, u Šapcu ogledati dvije najbolje srpske ekipe, ali ujedno i vodeći sastavi Premier lige – Novi Beograd i Radnički.

  • Radnički je vrlo nezgodna ekipa. Početkom Prvenstva Srbije su nas pobijedili i mislim da je sada vrijeme uzvratiti im. Uvjeren sam da ćemo se pokazati u boljem svjetlu jer ta utakmica u kojoj smo poraženi od Kragujevčana, na samom startu sezone, sigurno nije bio naš maksimum – najavljuje Miroslav Perković, crnogorski reprezentativni centar Novog Beograda.

Nije trebalo dugo čekati na “odgovor iz Šumadije”…

  • Kao i uvijek, ambicije su najviše. Idemo na sve tri pobjede – iz Kragujevca poručuje Nikola Lukić, jedan od najboljih igrača Radničkog.
  • Očekuje nas jako težak raspored s tri velike utakmice u dva i pol dana. Poslije lošeg izdanja i tijesne pobjede nad Dinamom iz Tbilisija u Ligi prvaka, odigrali smo puno bolje protiv Šapca u Kupu Srbije, polako podižemo formu i vjerujem da ćemo biti pravi do kraja ovog mjeseca. Novi Beograd smo već dobili jednom ove sezone i to u njihovom bazenu. Protiv Mladosti ćemo igrati u subotu ujutro i to baš znaju biti zahtjevne utakmice. Upravo smo protiv njih igrali prošle sezone u tom terminu, ujutro, na turniru u Budvi i pobijedili smo ih jedva, tek u finišu utakmice – prisjetio se Lukić.

Iz tabora jedinog hrvatskog kluba na šabačkom turniru, iz Mladosti dakle, dobra je vijest da je na put krenuo i njihov kapetan Marko Jelača. Nepoznanica je samo u kolikoj je mjeri spreman.

  • Probat ćemo ga malo dozirati, ovisno o rezultatu i suparniku, a sad u kojoj će nam točno mjeri moći pomoći, teško je u ovom trenutku reći – veli Zoran Bajić, trener Mladosti i nastavlja.
  • Mislim da protiv Zvezde i Partizana možemo igrati sasvim ravnopravno. To bi nam trebalo biti ogledalo našeg objektivnog stanja. Izašli smo iz perioda u kojem smo imali problema s bolesti, oporavili se, počeli opet malo ozbiljnije odnosno jače raditi, trenirati.

Sve u svemu, od četvrtka do subote neće biti nimalo dosadno u i uz Premier ligu. Na to su nas uostalom ligaši već i naviknuli. Međutim, potpuno ista ocjena ostaje i za A 1 ligu kojoj ćemo se posvetiti uskoro.

Turniri Premier lige na Arena Sport TV

Četvrtak, 19. siječnja
(19.00) Jadran Split – Jadran (HN), Arena Sport 1
(20.30) Crvena zvezda – Mladost, Arena Sport 2
(20.45) Solaris – Primorac, Arena Sport 1

Petak, 20. siječnja
(17.00) Partizan – Mladost, Arena Sport 2
(19.00) Jadran (HN) – Solaris, Arena Sport 2
(20.30) Novi Beograd – Radnički, Arena Sport 5
(20.45) Jug Adriatic osiguranje – Jadran Split, Arena Sport 2

Subota, 21. siječnja
(11.30) Mladost – Radnički, Arena Sport 1
(13.15) Jadran (HN) – Mornar BS, Arena Sport 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *