Rezime nedjelje u A1 ligi

Nakon Premier lige dan ranije (subota), u nedjelju su i A1 ligaši okončali s natjecanjima u trećim turnirima od ukupno 4 koliko ih je u kalendaru. Primorje EB iz Rijeke i dalje je stopostotno. Momčad s Kantride ne zna ove sezone za ništa drugo osim pobjede, u pravilu vrlo visoke, uvjerljive. Daleko su najveći favoriti za osvajanje prvog mjesta.
Na začelju će zato biti velike borbe jer su uoči zadnjeg turnira čak četiri kluba u samo jednom bodu razlike – Medveščak 5, Proleter 4, Zadar 1952 4 i KPK 4 boda.

SPLIT

Primorje EB kao razarač
Osma utakmica, osma pobjeda, a ukupna gol-razlika +68. Moćno, a u ovoj ligi i nedodirljivo se čini družina trenera Igora Hinića. Na najbolji su to način u 3. kolu splitskog turnira osjetili njihovi suparnici, jedina momčad u ligi koja dolazi s otoka, KPK. Završilo je 21:9, čak 12 razlike za primorjaše. Nisu još završile ni prve dvije minute utakmice, a Primorje EB je već vodilo 3:0. Jasno stavljanje do znanja suparniku kakve ih teške minute čekaju u bazenu.
Niko Čubranić s 5 golova bio je prvi strijelac utakmice.

U 32 minute 36 golova
Manje od minute trebalo je za postići novi gol. Bilo Budvanima ili Zadranima, u sučeljavanju u kojem zapisničari uz takvu efikasnost nisu imali ‘mira’. Utakmica je ipak determinirana u za Budvu odličnoj prvoj četvrtini. U njoj su, nakon prvih osam minuta, Budvani poveli 7:3 i tu su razliku igrači crnogorskog kluba održavali do kraja. Nisu niti jednom dopuštali da im se Zadrani primaknu na manje od 4 gola razlike. Ako ćemo biti precizniji, jesu jednom i vrlo kratko – početkom druge dionice kada je bilo 7:4, ali već koju minutu kasnije bilježimo i 9:4 za Budvu BR.
Marin Jovančević (Zadar 1952), koji je i inače najbolji igrač i strijelac svoje momčadi, imao je sjajan napadački dan. Tomu u prilog govori podatak o čak 7 golova. Ipak, imala je i Budva jednog igrača ‘vruće ruke’, njihovog prvog ‘snajperista’, Andriju Koraća (5 golova).

POŠK ‘zamrznuo’ Cataro na minus 10
Hladno je ovih dana posvuda, zima je ‘stegnula’, pa i na jadranskoj obali. Temperature su oko nule, gdjekad i ispod, a u Splitu je recimo u nedjelju iza podneva bilo minus 10. Ne baš u zraku, ali jest bilo toliko za kotorski Cattaro.
Splitski POŠK je svladao kotorsku momčad, (14:4), uspeo se do solidno visoke pozicije 6. mjesta na tablici, dok je Cattaro peti, ali… odozdo gledano. Što se utakmice tiče, ona je otvorena s 4:0 vodstvom poškovaca nakon prve četvrtine, pa kasnije još malo ‘podebljano’ na 6:1 sredinom druge četvrtine. Već je tu i tada bilo jasno da bodovi ostaju na Zenti, odnosno u domu POŠK-a u Splitu. Ljevoruki Vito Janković bio je najbolji u momčadi pobjednika, pa i cijeloj utakmici, postigavši (uz ostali učinak) 5 golova!

VALJEVO

Vukovi se oduprijeli Medvjedima
U nekom stvarnom, životinjskom svijetu, nismo baš uvjereni da bi vukovi izašli na kraj s medvjedima, ali u vaterpolu su u nedjelju, na zapadu Srbije, Vukovi iz Beograda svladali Medvjede sa zagrebačke Šalate. Sigurno da je Vukovima na ruku išla činjenica malobrojnosti igrača s kojima je na ovom turniru raspolagao trener Zagrepčana, Ivan Rukavina (samo 11 vaterpolista). Iako, Vukovi su se za ova tri boda morali solidno pomučiti.
Nije tako izgledalo na početku utakmice. Prvu su četvrtinu igrači beogradskog kluba dobili 5:1, sredinom druge su vodili 7:2… Sve je nalikovalo u tim trenucima na ‘jednosmjernu ulicu’. S tim se ipak nisu mirili medveščakovci koji su očito odlučili, ako već ne mogu nešto više, onda će skupo ‘prodati svoje krzno’. Elan je suigračima sigurno značajno podignuo vratar Zagrepčana Martin Čelar koji je obranio čak tri peterca! Prvo dva u razmaku jedne minute u drugoj četvrtine, pa potom još jedan početkom treće dionice. Istodobno, imali su Vukovi i problema s realizacijom igrača više. Sve je to vodilo do smanjivanja vodstva srpske momčadi, da bi na samom kraju treće četvrtine Pavo Marković isplivao kontru za Medveščak i pretvorio je u gol za izjednačenje – 9:9!
U zadnjoj dionici, s dva gola Bojana Cara u manje od minute, Medveščak je uspio i još jednom izjednačiti, na 11:11 i samo pet minuta do kraja.
Trgnuli su se na ovo Vukovi, te su sada Beograđani učinili ono što su njima Zagrepčani nešto ranije. Prvo Darko Stojanović gol s igračem više (12:11), a zatim čak dvije kontre zaredom u pola minute, Nikola Bućan pa potom i Luka Šofranac. Za čas je bilo 14:11, dvije i pol minute do kraja. Uspio je Medveščak primaknuti se na samo gol zaostatka (ponovo dvaput Car), ali više od toga Medvjedi nisu uspjeli, odnosno Vukovi nisu dopustili. Završilo je 14:13.

Novosađani dvostruko bolji od Nišlija
Momčad Naisa iz Niša je imala realizaciju igrala više protiv Vojvodine 0-9! Prvi su gol Nišlije postigli nakon 12 minuta igre, a rezultat nakon prve dvije četvrtine je bio 5:1 za Vojvodinu. Sredinom treće četvrtine i 7:2.
Već samo s ovih nekoliko brojki, egzaktnih činjenica jasno je zašto je Vojvodina uvjerljivo i zasluženo svladala suparnika s jugoistoka Srbije, (12:6). Konačan je rezultat još čak i milostiv za Nais jer je početkom zadnje četvrtine, pa sve do pet minuta prije kraja utakmice, Vojvodina imala puno veću prednost, 11:2!

Valis učvrstio 2. mjesto
Valjevski Valis je gotovo pa jedina još momčad koja može priprijetiti Primorju EB u osvajanju prvog mjesta u A1 ligi. U svakom je slučaju Valis sastav koji se bori za vrh ove lige, njemu pripada, iskazuje ambicioznost za možda otići i korak dalje.
Zadnji suparnik na turniru kojem su bili domaćini, Valisu je dovodio klub s dna tablice, zrenjaninski Proleter. Razlika u kvaliteti, pa onda i u osvojenim bodovima, bila je jasno vidljiva i u bazenu. Stalno vodstvo domaćina, od prve minute i prvog napada, bez čak i mogućeg izjednačenja. Sve su uzde čvrsto bile u rukama Valjevaca. U drugoj je četvrtini gol-razlika malo i dobila na čvrstini ili veličini, (7:3 i 9:5 za Valis). Konačan rezultat (16:13 za Valis) djeluje na prvi pogled čak i dosta dobro za Zrenjanince.
Nikola Bursać (Valis) je sa 6 pogodaka bio prvi strijelac utakmice. Malo iza njega po tom pitanju, suigrač Aleksandar Kovačević pridodao je 4 gola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *