Rezime subote u A1 ligi

Klubovi A1 lige odradili su dvije trećine svojih trećih turnira. Riječko Primorje EB dodatno je učvrstilo svoj usamljeni položaj vodeće momčadi, na samom vrhu tablice. na dnu je već solidna gužva.

SPLIT

Primorjašima pripao derbi dana
Utakmica Primorja EB i Budve je bila zadnja u rasporedu subote u poljudskom bazenu, ali je s razlogom prvu navodimo. Ipak je bila riječ o derbiju kola.
Dva sastava iz vrha, broj 1 (Primorje EB) protiv broja 4 (Budva). Na Kantridi su se prije polaska za Split uostalom, nisu to krili, najviše pripremali upravo za ovu utakmicu. Očito je priprema bila vrlo dobra. Možda početak nije za Riječane tako izgledao, iako nitko nije baš ni očekivao lagan posao, niti se protiv Budve može igrati sistemom “lako ćemo”. Budva je nakon prve dvije četvrtine vodila 7:6 i činila određene probleme. Ponajbolji igrač Budvana u tom razdoblju i dvostruki strijelac, Kazahstanac Maksim Žardan je vrlo rano, već u 13. minuti zaradio treću osobnu. Budva je ostala s igračem manje u rotaciji, ali i bez ‘vrućeg’ Kazahstanca.
U nastavku, odnosno u druge dvije četvrtine, crnogorski sastav kao da je ispario iz bazena. Riječani su zavladali svim valovima, dobili treću dionicu 4:1, a četvrtu i još više, 6:2, pa onda ne treba čuditi glatkih šest golova plusa za Riječane na kraju susreta, (16:10). Budva je imala velikih obrambenih problema, ali i očito solidnog pada koncentracije, pa su tako samo u zadnjoj četvrtini napravili čak tri peterca odnosno prekršaja za kazneni udarac. Ne samo što su ta tri bila iskorištena, nego su ujedno od ta tri faula, čak dva bila i treće osobne za Danila i Nenada Dragovića. To su sada bila već trojica igrača manje u rotaciji, vlastita mreža sve punija riječkim loptama, za Budvu put bez povratka.
Kod Primorja EB bolji od ostalih po ustaljenom običaju Petar Muslim (3 gola), Darko Brguljan (4 pogotka), ali i mladi Tin Brubnjak (također 4 gola).

Novi bod Zadrana
Iza vaterpolista Zadra 1952 su dva najbolja dana cijele ove sezone, pa i ne samo u A1 ligi. Momčad koja do petka nije znala ni za što drugo osim poraza, u dva je splitska dana ubilježila prvo pobjedu (petak protiv KPK, 6:5), a onda u subotu poslijepodne i remi. Zadar 1952 je naime odigrao bez pobjednika s kotorskim Cattarom, (9:9).
Imali su malo u početku Kotorani prednost od dva gola razlike (4:2 i 5:3 za Cattaro), pa je onda dva u plusu bio i zadarski sastav (7:5 za Zadar 1952). U završnih osam minuta sve se to izniveliralo do konačnih 9:9, koje je pak djelo Ante Martinovića (Zadar 1952) i to dobrih tri i pol minute prije kraja utakmice.
Cattaro možda može žaliti za jednim nerealiziranim petercem tijekom utakmice, ali jednako tako i Zadrani što nisu bili malo preciznije s igračem više, 1-8. Ovako, kada se sve zbroji i oduzme, svakome po bod je i najrealniji ishod utakmice.

Remi Korčulana i poškovaca
Subota je inače u Splitu počela, pa se onda i nastavila kao dan remija. Ne mislimo na kartašku igru, već utakmicu bez pobjednika. Kao i susret prije njih, tako su i KPK i POŠK odigrali 32 minute na koncu kojih je svatko bio bogatiji za po jedan bod. Zanimljivo da je rezultat posve identičan kao i u prijašnjoj utakmici, (9:9).
Ovdje je međutim KPK početkom druge četvrtine stekao prvu, osjetniju prednost. Bilo je to korčulansko vodstvo 6:3 u četvrtoj minute druge dionice ili 12. minuti utakmice. Jasno, puno je još minuta bilo za odigrati da bi se temeljem ovog rezultata nešto moglo dalekosežnije zaključiti. To su i pokazali igrači trenera Joška Krekovića koji su uspjeli do poluvremena smanjiti na minimalni zaostatak, 6:5 u korist KPK.
U zadnjoj četvrtini smo već vidjeli ne samo sustizanje, već dostizanje poškovaca. Dva poravnanja (7:7 i 8:8). Uspjelo je Splićanima i malo više od toga jer su preko Eugena Tonkovića sredinom zadnje četvrtine čak i poveli, (9:8 za Splićane). Ipak, uspjeli su Korčulani osvojiti bod. U zadnjoj minuti, 46 sekundi prije kraja Luka Bjelopera je vanjskim šutom pogodio za konačnih 9:9.

VALJEVO

Vukovi u skladu s imenom
Vukovi ili ako ćemo punim imenom, Novobeogradski Vukovi doista su baš u skladu s imenom odigrali protiv zrenjaninskog Proletera. Sjurili su se sa svih strana na gol Zrenjaninaca i napunili ga do vrha. Rezultat 15:5 govori sve sam za sebe.
Još je jedan podatak zanimljiv i vrlo bitan. Pobjednik je imao čak 10 različitih strijelaca, što je očito dokaz raznovrsne, ali i ekipne igre, u kojoj nema ‘solista’ koji ‘trpaju’ golove kao na traci, popravljaju svoju statistiku. Mihajlo Andrin je jedini koji malo odskače brojem pogodaka (četiri), dok su svi ostali koji su se upisali u strijelce postigli 1 do 2 gola.
Od doslovno prvih minuta je Novi Beograd stvarao razliku (primjerice, 3:0 nakon šest minuta), ali najveća je razlika ostvarena u biti u drugoj polovici utakmice, u zadnje dvije četvrtine. To je razdoblje igre u kojoj je Novi Beograd primio samo jedan gol, a postigao ih čak 8.

Nišlije bolje od Medvjeda
Medveščak s 11 igrača protiv Naisa iz Niša koji je ipak imao ‘puni’ zapisnik. To se moralo osjetiti, odraziti na igri, tempu, umoru… Sve navedeno je došlo na vidjelo u zadnjoj četvrtini.
Dotad je utakmica bila izvanredno izjednačena, a ujedno i oskudna golovima. Nakon tri četvrtine je rezultat glasio 3:3 što je malo neuobičajeno u današnjem vaterpolu. Baš kao što je još rjeđi podatak da je u cijeloj utakmici bilo samo 10 isključenja, od čega Zagrepčanima tri.
U zadnjih osam minuta je slijedila presuda. U pet i pol minuta igre u toj dionici, Nišlije su postigle tri pogotka (Luka Vulović dvaput iz protunapada i Luka Pejić iz pozicijskog napada), Nais je poveo 6:3 i tu je priči ove utakmice bio kraj.

Valis svladao Novosađane
Zanimljiva je bila i posljednja utakmica u subotnjem programu valjevskog turnira. Tamošnji derbi odnosno sučeljavanje drugo i trećeplasiranog na tablici, Valisa protiv Vojvodine, (17:11). Domaćin turnira nije dopustio ni mrvicu iznenađenja. Valis je kontrolirao utakmicu doslovno od prve do posljednje minute.
Već u drugoj četvrtini je ostvarena solidna zaliha pogodaka u korist Valisa (6:2, te 7:3). Ovakva prednost je praktički uz minimalne oscilacije ostala do kraja utakmice. Najmanji zaostatak koji su uspjeli ‘uhvatiti’ Novosađani je bio 10:8 ili dva gola prednosti za domaćina, točno dvije minute prije kraja treće četvrtine. No, i to je bilo kratkog vijeka jer je u minutu i pol Valis uzvratio s tri uzastopna gola, te se s 12:8 za Valis ušlo u zadnjih osam minuta.
Najbolji strijelci utakmice su bili Dimitrije Obradović 5 i Aleksandar Kovačević 4 gola za pobjednika, dok je 5 pogodaka za poražene Novosađane dao Dragoljub Rogač.
Jedan je detalj zanimljiv. Obje se momčadi ne mogu pohvaliti s realizacijom igrača više – Valis je bio na 3-15, a Vojvodina 2-10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *