PREMIER LIGA – Sažetak 1. dana 4. turnira

Samo jedna izrazito i sve 32 minute izjednačena utakmica, te pet uvjerljivih pobjeda, s tim da je jedna ipak iznenađujuća kada se uzme u obzir kvaliteta suparnika. Mogli bismo možda i tako, polutelegrafski, u jednoj rečenici i bez navođenja imena sastava i detalja, opisati prvi dan natjecanja na četvrtim po redu turnirima Premier lige. Turnirima koji su počeli u četvrtak navečer na jadranskoj obali, u Splitu odnosno Dubrovniku.

TURNIR U SPLITU

Važna pobjeda Partizana

Prva utakmica turnira na Poljudu donijela je odmah sudar klubova s dna, Partizana i Solarisa. Nadmetanje dviju momčadi koje su u svojoj pobjedi vidjeli, s punim pravom, bijeg iz te ‘opasne zone’. To je uspjelo Partizanu. Beogradski crno-bijeli su pobjedom nad Sunčanima, kako se tepa ekipi Solarisa, (12.8) po svoj prilici osigurali i dalje status člana Premier lige bez strahovanja o mogućem razigravanju za ostanak u ligi. Početak utakmice sigurno nije išao na mlin Beograđanima. U petoj minuti susreta, Solaris je naime vodio čak 3:0 – Kreković, T. Šparada i J. Penava. U redu, to je sam početak utakmice, ali ipak… za Šibenčane, početak iz snova. Kada smo kod snova, partizanovci ako su možda i malo ‘spavajuće’ ušli u utakmicu, za čas su se probudili. Do kraja prve četvrtine je Partizan smanjio vodstvo Solarisa na 3:2. U drugoj četvrtini su Beograđani došli i do poravnanja, da bi u trećoj prvi put poveli. Tri i pol minute prije kraja (6:5), ali… Kada su to učinili, vodstvo više nisu ispustili iz ruku, pače samo su ga s vremenom, a posebno u zadnjoj četvrtini i bitno uvećavali. Sve do konačnih 12:8.

Jadran express

Ovo je ta utakmica koja je ipak rezultatski završila s iznenađujuće visokom pobjedom. Jadran je svladao Radnički iz Kragujevca, ali s čak 12 golova razlike (15:3). Nije iznenađenje pobjeda jadranaša, ali 12 razlike!? Sa samo tri postignuta gola Kragujevčana? Ovakav ishod, odnos brojki ne iznenađujući budući da se ipak radi o dva sastava Lige prvaka. Istina, Radnički je bitno oslabljen od prvog mjeseca, ali su ipak i prije desetak dana odigrali sjajnu utakmicu protiv Olympiacosa. Ovo sad na Poljudu je bilo debelo ispod njihove razine. Trener Stevanović je mijenjao vratare, tražio dobitnu formulu odnosno postavu u vodi, ali očito nije išlo. Igrač više Radničkog govori sve, 1-9. U momčadi Jadrana čak 11 različitih strijelaca, a zanimljivo, onaj jedini (osim vratara) koji nije postigao niti jedan gol je najbolji strijelac Jadrana, Jerko Marinić Kragić. Sa spoznajom da Marinić Kragić nije dao niti jedan, pa da je čak Zović uspio ne postići gol iz peterca, onda se Radnički čak i dobro proveo…

Zvezda prejaka za Mornar BS

Četvrtinu i pol. Toliko je trajala rezultatska neizvjesnost ili poravnatost stanja u bazenu, u utakmici Crvene zvezde i Mornara BS. Prva dionica 4:4, sredinom druge 7:6, a onda polijetanje Beograđana. Do kraja druge četvrtine su postigli tri uzastopna gola za vodstvo 10:6 i tu je priči doista bio kraj. Tako se naime i pokazalo jer su sa svakom sljedećom minutom, zvezdaši povećavali svoje vodstvo sve do zaključnog omjera brojki, (18:10). Mornarevcima nije bilo od pomoći ni isključenje s pravom zamjene Bojana Baničevića već u 7. minuti, a riječ je o jednom od bitnijih igrača Crvene zvezde. Ujedno, bila je ovo i utakmica s najvećim brojem golova ukupno ove večeri, na oba bazena. Nije onda ni čudo da je ova utakmica dala i prvog strijelca dana. To je Marko Radović (Crvena zvezda) sa 6 pogodaka.

TURNIR U DUBROVNIKU

Novi Beograd i dalje stopostotan

Nadmetanje u Gružu je otvorio prvak Srbije pobjedom nad prvakom Crne Gore. Dakle, Novi Beograd bolji od Jadrana iz Herceg Novog, (13:10). Elegantno, mirno, sa stalnom i savršenom kontrolom svih zbivanja u bazenu, kretanja igre i posljedično tomu rezultata. Otvaranje s 3:0, na kraju prve četvrtine 4:1, pa nakon prve minute igre u drugoj dionici i 5:1… To je mlin u koji kada se upadne, pa čak i kada u njemu golovima ne sudjeluje recimo Granados, nema spasa. Doduše, Crnogorci su uspjeli u trećoj četvrtini, u zadnjoj minuti čak poravnati (8:8), pa i početkom zadnje dionice doći na jedan gol zaostatka (9:10 i malo kasnije 10:11), ali tada opet na scenu stupa kvaliteta u čijoj su koncentraciji i raznovrsnosti momci iz Novog Beograda, zasad nedodirljivi. Barem u Premier ligi.

Mladostaši u finišu dobili Kotorane

Primorac iz Kotora ostaje i nakon 9 odigranih utakmica jedina momčad u Premier ligi bez ijednog boda. Iako, ne možemo se oteti dojmu da je njihov kvaliteta puno veća odnosno da ne odgovara onome što stoji u njihovoj koloni osvojenih bodova. Osjetila je to i Mladost koja je do pobjede došla u krajnje neizvjesnoj utakmici, u samoj završnici. Primorac je vodio 11:10, malo manje od tri minute do kraja, te su Kotorani imali napad za mogući odlazak na plus 2, do pobjede. Nisu uspjeli, napravili su prekršaj u napadu, pa još jedan u obrani, te je s igračem više, minutu i 43 sekunde do kraja kapetan Žabaca, Marko Jelača poravnao na 11:11. Presing obranom je Mladost udaljila Primorac od svojeg gola, da bi 40-ak sekundi prije kraja, Maroje Gluhaić pogodio s lijevog vanjskog za vodstvo Zagrepčana 12:11. U zadnjem napadu Primorca, vratar Sunara je obranio pokušaj izvana i Mladosti su pripala nova tri boda. Vrata Zagrepčana je sjajno branio Ivan Sunara (14 obrana), budući da je prvi čuvar mreže mladostaša, Jerko Jurlina imao proteklih dana povišenu temperaturu, te nije ni doputovao u srijedu s momčadi u Dubrovnik. Možda im se priključi za ostatak turnira.

Fatović i Jurišić predvodili jugaše do pobjede

Jug Adriatic osiguranje nastavlja u stopu pratiti Novi Beograd u borbi za prvo mjesto, koji kulminaciju ima ovog petka u Gružu, od 18.45 i uz prijenos na Arena Sport 1 (Hrvatska) odnosno Arena Sport 2 (Srbija). Jugaši su dvije četvrtine samo bili u egalu s momčadi Šapca. Treća dionica koju je domaćin turnira riješio s 5:2 u svoju korist presudila je i pobjednika. Jasno, i kapetan Loren Fatović koji je postigao 5 golova, kao i mladi Ivan Jurišić kojem je trener Kobešćak dao priliku između vratnica. Ukupno čak 16 obrana za mladića. Jugaši su svladali Šabac 14:9.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *