PREMIER LIGA – Novi Beograd domaćin FF, Primorac ispao iz lige

Kolo prije kraja dobili smo odgovore na dva od nekoliko pitanja koja su se nametala prije turnira u Splitu i Dubrovniku. Poznato nam je odredište završnog turnira ovosezonske Premier lige. Bit će to za mjesec dana, 25. i 26. III. u Beogradu, a domaćin kao i prošle godine, Novi Beograd. Posljedica je to pobjede momčadi trenera Živka Gocića u derbiju za prvo mjesto, u Dubrovniku protiv Jug Adriatic osiguranja. Ujedno, Primorac je pretrpio i još jedan poraz, ukupno 10., te su Kotorani sigurno posljednji, bez nade u spas, sele u A1 ligu.

TURNIR U DUBROVNIKU

Moćni Novi Beograd

Branitelj naslova pobjednika Premier lige, prvak Srbije i doprvak Europe, ali jednako tako i jedan od ovosezonskih favorita za naslov prvaka Starog kontinenta, pokazao je ako ne svu, a onda djelić svoje moći. Jugaši su dobili prvu četvrtinu (3:2), a onda je Novi Beograd odlučio preći u vodstvo, sigurno i uvjerljivo. Tri gola u drugoj dionici, bez i jednog primljenog, za preokret do 5:3 i trasiranje pobjede. Dubrovčani su odigrali dosta dobro, uz nekoliko sjajnih pojedinaca (Fatović 4 gola, Popadić 13 obrana), te su se uspjeli Gospari u dva navrata primaknuti odnosno izjednačiti. Primjerice – 5:5 i 8:8. Ipak, to je bio samo privid neizvjesnosti jer kada bi Dubrovčani izjednačili, taj čas bi Novi Beograd izveo neku od svojih akcija mega-zvijezda koje je teško zaustaviti. Desno Mandić, lijevo Granados, sjajni Vlachopoulos, a Jakšić koji nije trenirao u bazenu 30 dana i takav djeluje vrlo dobro. Kod 5:5 je ljevak Dušan Mandić u dvije minute odveo Novi Beograd do plus dva (7:5), a kod 8:8 u trećoj četvrtini, još silovitiji je uzvrat Novog Beograda. U manje od dvije minute tri gola (Pijetlović, V. Rašović i Granados) i za čas je to 11:8 uoči zadnjih osam minuta. Slična situacija i u zadnjoj dionici u kojoj je Jug Adratic osiguranje došao na gol zaostatka golom Fatovića iz peterca, ali S. Rašović i Vlachopoulos odvode utakmicu u mirnije bode za goste iz Srbije.

Jednom poveli i pobijedili

Utakmica Mladosti i crnogorskog prvaka Jadrana iz Herceg Novog je pokazala kako nije bitno odnosno presudno koliko ste puta vodili, pa čak ni s koliko golova prednosti, već kada ste zadnji put na utakmici poveli? Koliko minuta ili možda sekundi do kraja utakmice? Novljani su vodili u cijeloj utakmici samo jednom i to je bilo točno 63 sekunde do kraja. Gol Vasilija Radovića za 13:12. No, i to jedno jedino vodstvo je bilo dovoljno crnogorskom sastavu za pobjedu i tri boda. Ujedno, momčadi trenera Radanovića poklon za nepokolebljivu borbu. Naime, Mladost osim što je vodila od prve minute, imala je u dva navrata i tri gola prednosti. Osim 6:3 u drugoj četvrtini, izdvajamo 11:8 u trećoj, četiri minute prije kraja te dionice. Doduše, tu je i nastao problem za Zagrepčane. Od tog njihovog 11. gola, pa do sljedećeg 12. pogotka proteći će čak 8 minuta. U tom će se intervalu Jadran ponovo uspjeti vratiti, izjednačiti (11:11), Mijić će pogoditi i novo vodstvo Zagrepčana (12:11), ali Jadran je taj koji daje posljednja dva gola na utakmici i ne prima više niti jedan. Zagrepčani su dosta rano, u prvoj minuti treće četvrtine ostali bez za njih bitnog igrača u rotaciji, Darija Rakovca (isključenje s pravom zamjene), a koji je dotad već dao 2 gola. U završnim će minutama, točnije u 30. i kapetan Mladosti, peterostruki strijelac Marko Jelača također biti isključen s pravom zamjene.

Kotorani se opraštaju od Premier lige

Ugasnula je nada, ona malena koja je postojala u kotorskog Primorca da će se možda spasiti u zadnji trenutak i izboriti razigravanje za ostanak ako bi bili predzadnji. Od toga ništa biti neće. Pobjedom Šapca nad Primorcem (13:8), kotorska momčad je ubilježila jubilaran 10. poraz u 10 utakmica, ostaju jedina momčad bez ijednog osvojenog boda, a time su sigurno posljednji i ispadaju iz Premier lige. Sljedeće će sezone, 2023./24. Primorac igrati u A1 ligi.

TURNIR U SPLITU

Jadran u finišu svladao Zvezdu

Za razliku od četvrtka ili prvog dana natjecanja na oba turnira, petak je donio nekoliko utakmica koje su se odlučivale u posljednjim minutama ili čak i doslovno u zadnjoj sekundi. Poljudska utakmica splitskog Jadrana i beogradske Crvene zvezde je jedna od takvih. Ondje je domaćin pobijedio (12:11), a posljednji pogodak, to znači i pobjedonosni djelo je Luke Bukića. Hrvatski je reprezentativac donio tri boda Jadranu golom 49 sekundi prije kraja. To mu je bio i četvrti gol na utakmici, čime je ujedno i prvi strijelac susreta. Beograđani su pokušali ‘na prepad’ iznenaditi jadarnaše što su dobrim dijelom i uspjeli, povevši 4:1. Samo, nisu više ni jadranaši bez iskustva. Bez puno drame i panike, vraća se splitski sastav u igru tijekom druge četvrtine preokretom do 5:4 u svoju korist. U poluvremenu je bilo 7:6 za Splićane. U trećoj četvrtini slijedi rezultatsko odvajanje Splićana preko centra Duževića, kapetana Šetke i beka Burića uzastopnim golovima dovode Jadran u vodstvo 10:6. Samo minutu prije kraja treće dionice. Još početkom zadnje četvrtine, Jadran ima +4 (Zović za 11:7), ali suparnik ne odustaje već su uspjeli manje od tri minute prije kraja izjednačiti na 11:11. Takav je rezultat bio aktivan do zadnje minute i dok Luka Bukić nije presudio pobjednika nakon isključenja Baničevića.

Lagana pobjeda Partizana

Jedina utakmica koja je donekle odudarala od ostalih susreta bio je susret Mornara BS i Partizana. Splićani poprilično ‘mekani’. U cijeloj su utakmici mornarevci isključeni u tek 5 navrata. U zadnje dvije četvrtine Mornar BS je postigao samo 1 gol. Tako gledano, onda još mogu biti i sretni što su izgubili ‘samo’ s 5 golova razlike.

Radnički se iskupio na Solarisu

Kragujevčani su dan nakon teškog poraza od splitskog Jadrana sa čak 12 razlike (3:15), malo ipak došli sebi. Teško da im pobjeda nad Solarisom (15:12) može baš posve zacijeliti ‘rane’ od četvrtka, ali i to je čar sporta. Nakon svakog poraza, jedva čekaš novu utakmicu kao priliku za iskupljenje i zaborav onog ružnog što je bilo ranije. Radnički je čvrsti i bez ikakvih problema držao utakmicu protiv Solarisa pod punom kontrolom. Dva-tri kratkotrajna vodstva Šibenčana u prvoj četvrtini ne mogu ni na koji način promijeniti takvu ocjenu. Kako je vrijeme odmicalo, u drugom dijelu, Radnički je uglavnom vodio i s 4-5 golova razlike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *