PREMIER LIGA – Slijedi vaterpolski vatromet

Cjelokupna elita regionalnog vaterpola, svi najbolji klubovi Hrvatske, Srbije i Crne Gore, sjatili su se ovog tjedna na jadransku obalu. Malo preciznije, u dva grada – Split i Dubrovnik. Od četvrtka do subote (23. do 25. II.), na udaljenosti ne puno većoj od 200 km između dva spomenuta grada, slijedi nam istinski vaterpolski vatromet. U tri će dana, u dva grada, ukupno 12 momčadi odigrati 18 utakmica, a skoro pa nam je teško odabrati onu najzanimljiviju ili onu koja neće plijeniti uzbuđenjima, neizvjesnostima, koja neće uz sebe vezati određenu, ne baš ni tako malenu, sportsku napetost. Naime, dosta je još neodgovorenih pitanja, dilema (pa i više i šire od pukih dvojbi), puno nejasnoća. Tko će biti prvi, tko zadnji, tko pretposljednji, pa čak u konačnici koja su četiri kluba koja idu na Final Four (iako se tu dosta toga poprilično jasno nazire). U svakom slučaju, sve odgovore na ova pitanja nude nam predstojeća dva turnira. Podsjetimo, to su posljednji, četvrti po redu turnirski termini Premier lige nakon kojih definitivno doznajemo četiri sudionika završnog turnira, ali i onog tko ispada u A1 ligu, kao i jednog koji će iz Premier lige u razigravanju s drugoplasiranim u A1 ligi (Valis Valjevo) pokušati sačuvati premijerligaški status i dogodine. Načelno, dubrovački turnir će nam donijeti odluku o prvaku nakon ligaškog dijela, a to onda znači i domaćinu Final Foura. U Splitu će se voditi ogorčena borba u izbjegavanju zadnjih mjesta.

Borba za mjesto br. 1

Četiri su skoro pa i sigurna putnika na Final Four znana već i sada. Trenutačnim bodovnim poretkom – Novi Beograd 24, Jug Adriatic osiguranje 21, Radnički 19, Jadran Split 18. Sljedeći najbliži klubovi vodećoj četvorci ipak zaostaju malo previše – Mladost 14, C. zvezda 13. No, ono što je vrlo intrigantno u poretku onih na samom vrhu je borba za mjesto broj 1. Ono nije nebitno jer prvak ima povlasticu biti domaćinom Final Foura (25. i 26. III. 2023.). Biti domaćinom ne nudi garanciju osvajanja trofeja, makar da predstavlja prednost, ne treba objašnjavati. U borbi za pobjednika ligaškog dijela natjecanja nameću se primarno dva kluba – Novi Beograd i Jug Adriatic osiguranje. Prvak Srbije i prvak Hrvatske, dva sastava iz Lige prvaka, dvije momčadi pune zvijezda, reprezentativaca i to ne samo srpskih i hrvatskih, već i španjolskih, grčki, gruzijskih, crnogorskih, brazilskih… Svijet u malom. Novi Beograd je jedini sastav koji ove sezone u Premier ligi zna samo za pobjede. Osam utakmica – jednako toliko trijumfa. U Dubrovnik sigurno dolaze nastaviti taj niz, iako nije da su lišeni nekih problema.

– Neporaženi smo sastav u Premier ligi i želimo to i ostati. Time bi osigurali da se Final Four ponovo igra na našem bazenu i to je naš cilj. Svjesni smo snage svih suparnika koji nas čekaju u Dubrovniku, znamo da nam neće biti lako, pogotovo u dvoboju s Jugom. Odlučujuću utakmicu za prvo mjesto igramo dakle za prvo mjesto u njihovom bazenu, što predstavlja veliki izazov – tako govori Živko Gocić, trener Novog Beograda. Strateg europskog viceprvaka time se dotaknuo jedne od najzanimljivijih utakmica turnira u Gružu. Mislimo na subotnji ogled Juga Adriatic osiguranja i Novog Beograda. Srpskoj momčadi bi za zadržavanje sadašnjeg mjesta bio dostatan i remi.

– Nikola Jakšić će biti u momčadi, on je s nama, vratio nam se, ali nakon gotovo mjesec dana netreniranja u bazenu. Radomir Drašović i Đorđe Vučinić zbog prehlade nisu trenirali od prošlog tjedna i utakmica sa Sabadellom u Ligi prvaka, te je Vučinićev nastup pod znakom pitanja – napomenuo je trener Novog Beograda.

U redovima Dubrovčana, ako ćemo prvo sa zdravstvenim kartonom, još je zasad neizvjestan nastup braniča Matiasa Biljake kojem je slomljen nos u utakmici Prvenstva Hrvatske protiv Primorja EB, prije 11-12 dana.

– Mislim da ćemo tek u četvrtak ujutro znati hoće li Biljaka biti spreman već za ovaj turnir. Ostali su svi spremni. Nominalno, utakmica protiv Novog Beograda je za prvo mjesto, ali mislim da će za nas sve tri utakmice biti vrlo teške – u uvodu će trener jugaša, Vjekoslav Kobešćak i nastavlja.

– Krećemo protiv Šapca koji je odličan sastav, a sve ćemo tri utakmice nastojati pružiti daleko bolju igru nego je bila ova zadnja. Realno, svaki turnir i svaka utakmica Premier lige je vrlo zanimljiva i vjerujem da će tako biti i sada. Možda taj turnirski koncept nije najsretnije rješenje jer jako puno utakmica zapravo igrate izvan domaćem bazena, u gostima, ali zanimljivost lige zadnje 2-3 godine je stvarno veliko. Posebnu draž daje protočnost lige, dakle iz nje se sada i ispada i ulazi. Kvaliteta je doslovno na nivou Lige prvaka. Što se nas, Juga tiče, nadam se da ćemo ga iskoristiti za popravljanje naše forme – zaključio je trener hrvatskog prvaka.

Na Poljudu borba za ostanak

U poljudskom će se bazenu voditi velika borba, ali u najvećem dijelu za dno odnosno bijeg s dna. Ondje je u najtežem položaju kotorski Primorac. Jedini sastav s nulom na bodovnom kontu, ali u Kotoru se ne odriču ambicija spasa u zadnji tren. Nije da nemaju kvalitetu odnosno igrače za takvo što. S tim da će Primorac bodove spasa potražiti na dubrovačkom turniru, prije svega protiv Mladosti i osobito Šapca. No, pri dnu su, u nezavidnom položaju još i Solaris (4 boda) i Partizan (5 bodova). Upravo će ove dvije ekipe već prvog dana splitskog turnira u međusobno sučeljavanje.

– U Splitu nama de facto jedna pobjeda jamči ostanak u Premier ligi, a to neće biti lako jer imamo za suparnike Partizan, pa Radnički koji igra Ligu prvaka, neovisno što su ostali bez Nemanje Vice i Marka Radulovića, pa onda još Zvezda koju je osvajanje Srpskog kupa malo dignulo – govori Denis Seferović, trener Solarisa.

– Što se Partizana tiče, mislim da su nam realno tu naše najveće šanse. Znamo sve o njima i odakle prijeti opasnost. Dvojica naših igrača, Paparić na centru i Miloš koji je izvrstan kontraš, a imaju Trtovića, Smiljevića, Božovića, pa Petra Jakšića na beku. Momčad mlada, ali i ekipa koja je rasla iz mjeseca u mjesec.

TURNIR U DUBROVNIKU

Četvrtak, 23. II. – 10. kolo

17.00 Jadran (HN) – Novi Beograd

18.45 Mladost – Primorac

20.30 Šabac – Jug Adriatic osiguranje

Petak, 24. II. – 11. kolo

17.00 Mladost – Jadran (HN)

18.45 Jug Adriatic osiguranje – Novi Beograd

20.30 Primorac – Šabac

Subota, 25. II. – 12. kolo

09.30 Novi Beograd – Primorac

11.15 Mladost – Jug Adriatic osiguranje

13.00 Jadran (HN) – Šabac

TURNIR U SPLITU

Četvrtak, 23. II – 10. kolo

17.15 Partizan – Solaris

19.00 Jadran – Radnički

20.45 Crvena zvezda – Mornar BS

Petak, 24. II. – 11. kolo

17.15 Crvena zvezda – Jadran

19.00 Mornar BS – Partizan

20.45 Radnički – Solaris

Subota, 25. II. – 12. kolo

10.00 Radnički – Mornar BS

11.45 Solaris – Crvena zvezda

13.30 Jadran – Partizan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *