Solaris ostaje u Premier ligi, Valis drugi put nije uspio

U uzavreloj atmosferi šibenskog bazena u Crnici, pred dupkom ispunjenim tribinama (500 gledatelja), Solaris je nadoknadio 3 gola minusa iz prve utakmice prije sedam dana u Valjevu (13:10 za Valis), te osigurao ostanak u elitnom razredu regionalnog klupskog nadmetanja, Premier ligi. Solaris je naime u uzvratu za ostanak/ulazak pobijedio 12:8. S druge strane, za Valjevce su ove ‘majstorice’ gotovo pa uklete. Već drugu godinu uzastopno, osvajaju drugo mjesto u A1 ligu, izbore utakmice za ostanak/ulazak i tu zastanu. Prošle je godine jači bio splitski Mornar BS, a ove godine drugi klub s hrvatske obale Jadrana.

Solaris je bio bolji sastav u svih 32 minute, što umnogome sugeriraju kako brojke, tako čak i kada bi netko sagledao samo kretanje rezultata. Prva i osnovna brojka, osim konačnog rezultata, je ona koja govori o realizaciji igrača više. Tu su Valjevci podbacili jer su od 14 napada s brojčanom prednosti, golom završili samo 2! S druge strane je Solaris bio na točno 50% posto (6-12). Nadalje, Solaris je cijelo vrijeme bio u vodstvu. Štoviše, sredinom druge dionice je već bila ‘otopljena’ prednost s kojom su gosti stigli u Šibenik. Solaris je poveo 4:1. Tada je slijedilo jedino razdoblje koncentrirane igre Valisa koji je uspio do posljednje minute druge četvrtine izjednačiti, anulirati sav učinak domaćina dotad, 4:4. Iako, niti to nije trajalo dugo jer je niti pola minute kasnije, 17 sekundi do poluvremena Solaris je ponovo poveo, 5:4.

Tada slijedi treća dionica koja je odredila konačnog pobjednika. U ovom dijelu igre je Solaris postigao 3 gola (dvaput Noa Burburan, od toga jedan iz peterca, te jedan Domagoj Butić). Solaris je uoči zadnje četvrtine imao 4 gola razlike, 8:4. U zadnjoj četvrtini u kojoj su obje momčadi igrale naglašeno ofenzivno, te je i postignuto najviše pogodaka (4:4 u ovoj četvrtini), Solaris je u dva navrata imao i pet pogodaka ‘viška – 9:4 i 10:5. Valis je uspio smanjiti na tri gola zaostatka, 11:8, da bi Toni Šparada, manje od dvije minute prije kraja zaključio utakmicu golom za 12:8. Jasno, gotovo dvije minute je u vaterpolu puno vremena ne za jedan, nego i više golova, ali do kraja su mreže ostale netaknute.

Solaris ostaje u Premier ligi, a Valisu ostaje čekati novu priliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *