Mornar – Partizan registrirano 5:0

Utakmica prošle nedjelje u Splitu, u sklopu 4. kola Premier lige (poretka od 9. do 12. mjesta) između Mornara iz Splita i Partizana iz Beograda prekinuta je dvije i pol sekunde prije kraja, pri rezultatu 12:11 za domaći sastav.
Povjerenstvo za natjecanje je u utorak, 9. IV. donijelo odluku o registraciji navedene utakmice. Odluku Povjerenstva donosimo u cijelosti.

                                     ----------------------

Povjerenstvo za natjecanje Regionalne vaterpolo lige (u daljnjem tekstu PZN) je nakon utvrđivanja svih činjenica koje su prethodile prekidu utakmice Premier RVL za plasman od 9. – 12. mjesta između VK Mornar – VK Partizan odigrane u Splitu dana 07. 04. 2024. temeljem čl. 33 DP (Propozicije RVL 2023./2024.) donijelo sljedeću

                                      O D L U K U

• Prekinuta utakmica 4. kola Premier Regionalne vaterpolske lige za plasman od 9. - 12. mjesta za sezonu 2023./2024. između VK MORNAR - VK PARTIZAN odigrane u Splitu dana 07. 04. 2024. (nedjelja) se registrira rezultatom 5:0 u korist VK Mornar iz Splita.

Obrazloženje:
Utakmica 4. kola Premier RVL za plasman od 9. – 12. mjesta je odigrana u Splitu dana 07. 04. 2024. između VK Mornar – VK Partizan. Utakmica je prekinuta 2 sekunde prije njenog završetka. Iz izvještaja delegata i supervizora proizlazi da je cca 46 sekundi prije kraja utakmice VK Partizan je došao u posjed lopte pri rezultatu 12:11 za Mornar. Suci su dosudili običan prekršaj na 6,5 m za Partizan 1 sekundu prije isteka vremena napada. Vrijeme nije pravovremeno zaustavljeno (pogreška mjerioca vremena), te su delegati utakmice inzistirali na prekidu igre, vraćanju vremena napada za Partizan za 1 sekundu. Sve je i napravljeno kako je navedeno. Suci su u tom prekidu uzeli loptu koju su vratili u igru ekipi Partizana na mjesto sviranog prekršaja. Kada su se stvorili uvjeti za nastavak, igra je nastavljena, igrač Partizana je direktno šutirao na gol, golman VK Mornar je obranio i lopta se odbila u korner. Suci su dosudili posjed lopte za VK Mornar jer temeljem WP se ne može direktno šutirati na gol ako je lopta bila vraćena u vodu od strane sudaca za nastavak igre a nakon prekida. Igra je nastavljena posjedom lopte VK Mornar cca 16 sekunda prije kraja utakmice. Trener VK Partizan je prišao sucu utakmice (preko linije od 6m) protestirajući zašto nisu dosudili korner za njegovu ekipu. Tijekom protestiranja igra (posjed lopte VK Mornar) je tekla do 2 sekunde prije kraja utakmice kada je trener VK Partizana zatražio time out. Igra je zaustavljena. Dosuđen je peterac za VK Mornar jer je trener VK Partizan tražio time-out ,a njegova ekipa nije bila u posjedu lopte. Sudac mu dodjeljuje crveni karton (isključenje). Trener Korolija i dalje neumorno nastavlja verbalno protestirati i odbija napustiti bazen. Peterac se nije šutirao jer je VK Mornar iskoristio pravilo koje omogućava izbor šutiranja ili zadržavanja posjeda u posljednjoj minuti utakmice. Delegati utakmice nastoje preko dvojice zaštitara privoljeti trenera Koroliju da napusti bazen ali bezuspješno. Oni su ga nastojali udaljiti samo i isključivo verbalnom zamolbom jer se mislilo da će se tako Korolija ipak udaljiti s klupe za rezervne igrače, odnosno općenito s plivališta. Kako bi dao do znanja da se ne želi udaljiti i nastaviti igru pozvao je igrače izvan ruba igrališta (u vodi), te sjeo na plivački startni blok uz rub bazena. Kada je bilo evidentno da se ne mogu stvoriti uvjeti za nastavak igre preostale 2 sekunde suci su odsvirali prekid.
Povjerenstvo RVL,
Milivoj Bebić