PREMIER LIGA – Samo 24 sata do početka Final Foura

Jedan nas još dan tek dijeli do početka konačnog raspleta, onog na vrhu, ukupno 15. sezone regionalnog klupskog nadmetanja. Znano je da u primjerice elitni, gornji dom ili Premier ligu ulazi riječko Primorje EB kao prvoplasirani sastav iz A1 lige ove sezone. Poznato je i da je status premierligaša sačuvao šibenski Solaris koji je u ukupno dvije utakmice razigravanja bio bolji od Valisa iz Valjeva. Iz Premier lige je ispao Primorac iz Kotora, te će se sljedeće sezone natjecati u A1 ligi. Ostaje dakle još ono, na neki način najzanimljivije pitanje – tko igra najbolji vaterpolo, tko je najbolja momčad u natjecanju koje čine najbolji klubovi tri države; Hrvatske, Crne Gore i Srbije?

Kratka povijest liga

Podsjetimo vrlo kratko na povijest ove lige. Nastala je u ljeto 2008. dogovorom nacionalnih vaterpolskih saveza Slovenije, Hrvatske i Crne Gore u Dubrovniku. U početku se zvala Jadranska liga, a brojala je 12 klubova (8 hrvatskih, 3 crnogorska i 1 slovenski). U sezoni 2009.10. ili drugoj godini, priključio se i četvrti crnogorski klub, Cattaro iz Kotora. Iste je sezone uvedena i bitna novost za ovu ligu – Final Four ili završni turnir četiri najbolja sastava nakon ligaškog dijela. Sezonu 2011./12. pamtit ćemo i kao godinu (jedna jedina) u kojoj je u tadašnjoj Jadranskoj ligi nastupao Pro Recco. Iako izvan zemljopisnog područja koje okuplja ova liga, Talijani su bili željni nastupa u ligi koja je neusporedivo jača nego Serie A. Od sezone 2014./15. ligi su se priključili i klubovi iz Srbije. Natjecanje je s vremenom mijenjalo ime (Jadranska, Triglav liga, pa do današnje dvije lige, Premier u A1). Liga se uspješno oduprla izazovu koje je nametnula pandemija, pa se s dotadašnjeg klasičnog ligaškog sustava, prešlo na turnirsko odigravanje kola. Ujedno, liga koja je u samom začetku brojala 12 klubova, sada broji dvostruko više, čak 24. Naime, oformljena su dva ranga – Premier liga (12 klubova) i A1 liga (12 momčadi).

Primat sa zapada seli na istok

U prvih 12 izdanja ili sezona Jadranske odnosno RVL ili današnje Premier lige, s iznimkom dvije sezone u kojima je slavio Jadran iz Herceg Novog (tadašnji trener Ivica Tucak), te godine trijumfa Pro Recca, ovim su natjecanjem ‘vladali’ hrvatski klubovi. Ukupno je u prvih 12 sezona, u 9 navrata pokal pobjednika otišao u Hrvatsku, trima klubovima – Jugu, Primorju i Mladosti. Zadnje dvije godine se to promijenilo. Na Final Fouru u Zagrebu 2021. prvi je put jedna momčad iz Srbije osvojila natjecanje. Bio je to Radnički iz Kragujevca. Prošle godine je trofej osvojio Novi Beograd na turniru kojem je bio i domaćin, baš kao što su domaćini i ove godine/sezone. Hoće li trofej ostati u Srbiji ili se vraća u Hrvatsku, doznat ćemo vrlo skoro. Ovog vikenda.

Dosadašnji pobjednici RVL

2008./09. Jug Dubrovnik

2009./10. Jadran Herceg Novi

2010./11. Jadran Herceg Novi

2011./12. Pro Recco Genova

2012./13. Primorje Rijeka

2013./14. Primorje Rijeka

2014./15. Primorje Rijeka

2015./16. Jug Dubrovnik

2016./17. Jug Dubrovnik

2017./18. Jug Dubrovnik

2018./19. Mladost Zagreb

2019./20. Mladost Zagreb

2020./21. Radnički Kragujevac

2021./22. Novi Beograd

Klupska uspješnost

4 – Jug Dubrovnik

3 – Primorje Rijeka

2 – Mladost Zagreb, Jadran Herceg Novi

1 – Pro Recco, Radnički, Novi Beograd

Bez utakmice za 3. mjesto

Valja podsjetiti da na završnom turniru četiri najbolja sastava Premier lige koji je pred nama, neće biti utakmice za treće mjesto. Kako smo već ranije objavili, Upravni odbor Regionalne vaterpolske lige je prihvatio mišljenje klubova sudionika Final Foura da nema potrebe za odigravanjem utakmice za treće mjesto jer nema rezultatskog, sportskog ili nekog trećeg motiva, opravdanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *