PREMIER LIGA – U finalu Jadran i Jug Adriatic osiguranje

Nakon dvije godine pobjednički pokal Premier lige seli u Hrvatsku. To je ono što se sigurno zna, a dvojba je jedino hoće li to biti Split (Jadran) ili Dubrovnik (Jug Adriatic osiguranje). Naime, oba hrvatska kluba plasirala su se u finale pobijedivši svoje suparnike boljim izvođenjem peteraca kao šlagom na tortu ili točnije dvije torte! Obje su utakmice bile za, kako bi narod rekao, prste polizati. Neizvjesne, krajnje dramatične do posljednjih sekundi, ali obilate i preokretima i atraktivnim potezima.

Jadran je prvi ušao u polufinale pobijedivši kragujevački Radnički 17:15 (3:3, 3:4, 3:3, 3:2 – 5:3 5m). Ukupna pobjeda Splićana možda je bila više za očekivati, ali Kragujevčani su u ukupno četvrtom ovosezonskom susretu prikazali najbolji vaterpolo i bili najbliže pobjedi. Ovo osobito vrijedi za dramu koja je otpočela u 2. minuti treće četvrtine. Pri vodstvu Radničkog 8:6 (što je već bilo i više no dostatno upozorenje jadranašima), Marino Čagalj je dobio crveni karton, isključenje bez prava zamjene. Pune 4 minute s igračem manje, s 2 gola zaostatka i petercem za Radnički, ali i Marinićem Kragićem izvan igre zbog tri osobne, crni su se oblaci nadvili nad Jadranov brod. No, Ivan Marcelić koji je sredinom druge četvrtine zamijenio među vratnicama Matu Anića, brani udarac s pet metara Milošu Ćuku. Ipak, dvije minute kasnije, novi peterac za momčad iz Šumadije. Sada je izvođač ljevak, Aleksa Ukropina koji ne griješi. To je 9:6 za Radnički i još dvije minute igre s igračem više u odnosu na Splićane. Tada na scenu stupa Rino Burić. Hrvatski reprezentativni branič Jadrana koji je ove subote odigrao ponajbolju utakmicu dosad (5 golova i sjajan posao u obrani), pogađa u napadu s igračem manje, s dvojicom igrača koji ga pokrivaju, dva izvanserijski lijepa pogotka. Šraubom i iz lakta, a ispod ruke obrambenih igrača. Jadran se vratio “iz mrtvih” na 9:8.

Sada je Jadran osokoljen, te prvo izjednačava početkom zadnje dionice (10:10), pa potom i prelazi u vodstvo (11:10 i 12:11) golovima Burića i naravno, i opet Rine Burića. Ipak, Radnički je uspio golom Ukropine, 20-ak sekundi prije kraja u napadu s igračem više poravnati (12:12), te ‘odvući’ utakmicu u peterce.

Tu su se Splićani pokazali puno koncentriranijima. Pogađali su Butić, Bukić, Burić, Tomasović i Delić, dok je za Radnički nakon preciznih Ćuka, Ukropine, kapetana Jankovića koji su bili precizni, red došao na Draškovića. Njemu brani Mate Anić koji je baš nakon trećeg izvođača ponovo uplivao pred vrata. Jadran je u finalu, drugu godinu zaredom.

Tragom Jadrana je krenuo i Jug Adriatic osiguranje koji je imao još teži posao. Pred njim je bio Novi Beograd – organizator, domaćin turnira, prvi favorit natjecanja i momčad koja cijele sezone u Premier ligi nije ni znala za išta drugo osim pobjede. Točno 11 utakmica i toliko pobjeda. Međutim, jugaši su ove sezone svoje najbolje ili ponajbolje utakmice odigrali upravo protiv prvaka Srbije. Nisu pobjeđivali (do ove subote), ali jesu igrali vrlo mudro, disciplinirano, organizirano.

Izuzmemo li dva početna kratkotrajna vodstva Dubrovčana (Kržić za 1:0 i Fatović iz peterca za 2:1), ostali dio utakmice je Novi Beograd bio taj koji je vodio, diktirao rezultatski tempo. S druge strane, jugaši su učinili upravo ono što je bila osnovna misao trenera Kobešćaka i što je najavljivao u najavi utakmice. Svjestan da je suparnik iznimno moćan, s jakom i ‘dugačkom’ klupom, intencija je bila što je duže moguće ‘disati za vratom’ suparniku, ne dopuštati mu veliko rezultatsko odvajanje, a što onda htjeli-ne htjeli, vrlo često ipak mora i kod jačeg sastava buditi laganu nervozu. Kod onog tko je na papiru slabiji, ovakva igra, tijesan zaostatak samo daje dodatnu snagu. U četiri je navrata Novi Beograd otišao na +2 (7:5, 9:7, 10:8 i 11:9). Jug se međutim uvijek vraćao, poput Lassieja. Prvo Kakaris manje od pet minuta do kraja na 11:10, a onda minutu i 4 sekunde prije kraja, mladi, 21-godišnji Ivan Vukojević baš drsko zabija za poravnanje, 11:11 u bliži Fernandesov kut.

Gospari su se obranili u posljednjem napadu suparnika, blok Mandićevog udarca, da bi 2 sekunde prije kraja, prvak Hrvatske imao meč-loptu. Sam je, kao duh, na 2 metra od gola ostao najbolji strijelac jugaša, Loren Fatović, ali vratar Fernandes briljantno reagira. Peterci. E, tu je na sceni majstor – Toni Popadić. Dok su za jugaše pogađali svi koji su se lopte primali – Lazić, Joković, Fatović i Kakaris, kod srpskog je prvaka bila drukčija priča. Prva dvojica izvođača su bili precizni – Drašović i Mandić, ali pokušaje Strahinje Rašovića i Angelosa Vlachopoulosa savršeno ‘čita’, uspješno brani Toni Popadić i odvodi jugaše u, ispostavit će se – hrvatsko finale Premier lige. Konačan rezultat, 15:13 (3:3, 2:4, 3:2, 3:2 – 4:2 5m), za jugaše dakako.

Finale Jadran – Jug Adriatic osiguranje, počinje ove nedjelje u 18.00 sati uz prijenos na Arena Sport 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *