IN MEMORIAM – Petar Porobić (1957. – 2023.)

Užasna je vijest stigla u ponedjeljak (9. X.) iz Kine. Ondje je, pri povratku s Azijskih igara gdje je vodio kinesku reprezentaciju, na letu za Europu preminuo proslavljeni i trofejni vaterpolski trener, Petar Porobić.

Veliki crnogorski stručnjak, Petar Porobić rođen je u Kotoru 28. V. 1957.

U igračkoj karijeri je nastupao za kotorski Primorac, kao i juniorsku reprezentaciju bivše Jugoslavije.

Samostalnu trenersku karijeru započeo je 1982. u Primorcu, a od klubova je još vodio Bečej, Jadran iz Herceg Novog, ruske klubove Šturm 2002 i Sintez Kazanj, kao i turski Galatasaray.

Vodeći Jadran iz Herceg Novog, stigao je do finala Lige prvaka 2004. godine.

Proslavio se radom u reprezentacijama, pa je tako bio izbornik reprezentacije Srbije i Crne Gore koju je odveo do naslova svjetskog prvaka u Montrealu 2005. godine. Prethodno je bio pomoćni trener u istoj reprezentaciji, te sudjelovao u osvajanju bronce na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. i srebra na Igrama u Ateni 2004. godine. Bio je i pomoćni trener reprezentacije koja je osvajala naslov prvaka Europe 2001. u Budimpešti i 2003. u Kranju, dok sa svjetskih prvenstava ima srebro u Fukuoki 2001. i broncu u Barceloni 2003.

Petar Porobić je ušao i u povijest crnogorskog vaterpola, pa i sporta općenito u toj državi, kada je vodio Crnu Goru u njezinom prvom nastupu na velikom natjecanju i odmah crnogorsku reprezentaciju odveo do naslova prvaka Europe u Malagi, 2008. Vodeći Crnu Goru osvojio je još i zlato u Svjetskoj ligi u Podgorici, 2009., te srebro u istom natjecanju, 2010. u Nišu.

Od 2017. do 2021. radio je u Kini gdje je vodio tamošnju mušku, ali i žensku reprezentaciju s kojom je nastupao na Igrama u Tokiju. Još je prošle godine bio izbornik reprezentacije Njemačke na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, da bi nakon tog natjecanja ponovo sjeo na klupu kineske muške reprezentacije s kojom je ove godine osvojio zlato na Prvenstvu Azije, a prije nekoliko dana i srebro na Azijskim igrama.

Petar Porobić je imao velik ugled u svijetu našeg sporta, pa je tako bio predsjednik Vijeća direktora pri Udruženju svjetskih vaterpolskih trenera.

Petar Porobić će silno nedostajati svima u vaterpolskoj obitelji, a Regionalna vaterpolska liga upućuje i ovim putem izraze najdubljeg žaljenja i suosjećanja obitelji, svima najbližima, rodbini, prijateljima i suradnicima.

Neka je vječna slava i hvala gospodinu Petru Porobiću.