Početak u Herceg Novom i Splitu

Današnjim prvim utakmicama 1. turnira, skupina A i B u Herceg Novom odnosno Splitu, i službeno započinje 15. sezona Regionalne vaterpolske lige. Nadmetanje najbolja ukupno 23 kluba, računajući Premier i A1 ligu. Buduću da se zavjesa na bazenima podiže s uvjetno rečeno elitom odnosno Premier ligom, te sukladno obećanom, odlučili smo nakratko ‘zaviriti’ u tabore ovosezonskih sudionika Lige. Sve ne bi li dobili okvirni barem uvid u ono što su treneri i uprave klubova ‘složili’ za ovu sezonu.

PREMIER LIGA

Moćan Novi Beograd

Prvi favorit natjecanja je svakako branitelj naslova iz prošle sezone, momčad Novog Beograda. Aktualni doprvak Europe dodatno je osvježio odnosno ojačao sastav u ljetnim mjesecima. Nema više Gogova, G. Pijetlovića i Tomića, ali su pojačanja ‘ubitačna’. Jedan od najboljih napadača današnjice Alvaro Granados iz Barcelonete, te grčki reprezentativac Dimitrios Skoumpakis iz Vouliagmeni. Dodatno garnirano s centrom Savom Ćetkovićem i vratarom Radoslavom Filipovićem. Momčad koja ima od ranije moćnog Mandića na desnoj strani, pa Strahinju Rašovića, sjajnog beka Nikolu Jakšića, odličnog mladog gruzijskog ljevaka Šušiašvilija, ali i Viktora Rašovića, legendarnog centra Duška Pijetlovića, a tek Grka Angelosa Vlachopoulosa, pa Miroslava Perkovića… To je realno sastav koji će ‘loviti’ naslov prvaka Europe, a kamoli onda Premier lige.

Godinu iskusniji Jadran

Jadran je malo mijenjao. Otišao je jedan ljevak (Harkov u Bresciu), došao drugi (Zović iz Szolnoka), a uz sve još i Tomasović iz Juga. Godinu su dana uigraniji, samim time i opasniji. Definitivno s više iskustva, svjesni gdje su mogli bolje ili gdje su griješili prošle sezone. I još nešto. Jadranaši su ‘gladni’ trofeja. Hrvatski kup iz prošle sezone je bio slastan zalogaj, ali sumnjamo da je utažio svu glad.

Solidno pokriveni jugaši

Jugaši su ostali bez nekih vrlo važnih i bitnih karika (Argyropoulos, Papanastasiou, Benić, Tomasović), no doveli su dvojicu hrvatskih reprezentativaca, prvake Europe (Lazić i Biljaka iz Mladosti), te centra Grgurevića koji bi mogao dati malo ‘zraka’ jedinom dosadašnjem klasičnom sidrašu, Grku Kakarisu. Opet, nikako se ne može podcijeniti sastav koji ima Popadića na golu, Jokovića na desnoj, a Fatovića na lijevoj strani, pa mladog i svestranog Žuvelu…

Najuigraniji su Šumadinci

Radnički je ostao bez Rusa Kruga, zatim Toholja i Miličića, ali im je došao reprezentativni centar iz Partizana, Nemanja Vico. Nisu mijenjali puno, skoro pa su i ostali isti, ali najveća njihova karakteristika je velika uigranost jer su isti igrači više od 5 godina na okupu. Plus još jedna, sjajan strateg na klupi, Uroš Stevanović.

To je kvartet najjačih. Izvan tog kruga postoji određen broj momčadi koji bi im mogao priprijetiti, uhvatiti katkad ‘na spavanju’, ali samo u slučaju velikog opuštanja ‘velike četvorke’. 

Žapce se ne podcjenjuje

Mladost spada u krug sastava koje se nikad ne podcjenjuju neovisno velikim tamošnjim promjenama zadnje dvije godine, te činjenici da je od momčadi koja je prije godinu i pol dana osvojila naslov prvaka Hrvatske, ostao samo vratar Jurlina. Opet, par zanimljivih mladih Gruzijaca (Dadvani i Adeišvili) kao i tandem iskusnih igrača koji su zašli u peto desetljeće (Jelača i Elez) daje za pravo svakome biti oprezan protiv Žabaca.

Zvezda sa zvijezdom na klupi

Crvena zvezda je prošle sezone, na papiru barem gledano bila jača jer su ljetos klub napustili Pješivac, Gardašević, a posebno sjajni crnogorski strijelac Bogdan Đurđić koji je ojačao redove Savone. Sva trojica su inače proveli samo godinu dana u Zvezdi. No, ako smo spomenuli kao snagu trenera Radničkog, što tek reći za majstora na klupi zvezdaša, Dejana Savića.

Jubilarci iz Herceg Novog

Hercegnovski Jadran je ovogodišnji slavljenik, obilježavaju 100. obljetnicu kluba, ali malo je teško vjerovati da bi u vrlo jakoj sezoni Premier lige mogli biti u vrhu. Primarno mislimo u Top 4. Klub je napustio Marko Petković (Strasbourg), ali u momčadi još uvijek zamjećujemo nekoliko vrlo zanimljivih igrača (Đuro Radović, pa Rus Pavel Halturin…)

Preostale momčadi teško da će moći ugrožavati nekog od gore spomenutih. Div iz Beograda, Partizan je ljetos ponovo ostao bez više od 10 igrača, potpuno promijenio momčad. Kotorski Primorac je nadamo se ostavio iza sebe najteže dane. Šabac bi mogao biti vrlo zanimljiv. U Novi Beograd su otišli vratar Filipović i centar Ćetković, ali dosta je dobrih došlo – Toholj i Krug iz Radničkog, vratar Živojinović se vratio iz Francuske (Noisy-le-Sec), pa Rus Šaihutdinov iz Volgograda, potpisao je i Andrej Barać iz Partizana. Ne zaboravimo ni one koji su odavno ondje, prije svega reprezentativac Srbije, odličan šuter Ognjen Stojanović.

Šibenski Solaris je u ljetnom prijelaznom roku ostao gotovo pa bez udarne postave ili ponajboljih igrača (Goreta, Koprčina, Pelicarić, D. Bulat, N. Štrkalj), ali doveli su Nou Burburana iz Rijeke kao i Paola Jakovčevića iz Mornara. Kada se to pak stopi s energijom koju ima trener Jure Marelja, ne treba sumnjati i na dobre vibracije iz Crnice. Mornar BS je pak negdje na razini prošlogodišnjeg.

Toliko o Premier ligi, sutra koje slovo i o A1 ligi, a dotad pravac na bazen u Herceg Novom i Splitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *