Sažetak 7. kola skupine A (Zapad)

Odigrane su sve tri utakmice posljednjeg, 7. kola prvog dijela nadmetanja Premier lige, skupine A ili Zapad. Ova se skupina sada dijeli na prve tri momčadi – Jadran Split, Jug Adriatic osiguranje i Jadran Herceg Novi – koji će između sebe odigrati utakmice za poredak od 1. do 3. mjesta. Ostali će sastavi igrati za poredak od 4. do 7. mjesta u skupini. Važan dio prije nastavka natjecanja u proljeće, kada se ‘spajaju’ s klubovima iz skupine B ili Istok, odnosno momčadima iz Srbije.

Jugaši slavili u Herceg Novom

Dubrovčani su pobjedom u Herceg Novom nad domaćim Jadranom, preskočili prvaka Crne Gore i osvojili 2. mjesto nakon prvog dijela natjecanja u skupini A. Iako je pred kraj susreta bilo naznaka dramatične završnice, generalno gledano je gostujući sastav bio puno bolji suparnik, te je zaslužio pun bodovni ulov.

Naime, niti jednog trenutka domaćin u Herceg Novom nije vodio, dapače nije niti izjednačio. U nekoliko je navrata bilo i plus 4 za goste iz Dubrovnika (6:2, 7:3, 8:4). Prvi pogodak je Jadran (HN) postigao tek sredinom druge četvrtine, a dotad je već bilo 3:0 za jugaše. Nisu se na ovomu jugaši zaustavili. Iako bez kanadskog centra Djerkovica, kao i mladog Burđeleza, Gospari su nastavili ‘lomiti’ otpor domaćina. Minutu prije kraja treće četvrtine bilo je 8:4 za goste, te se činilo da je utakmica riješena. Ipak, Novljani se nisu predavali. Dapače, sad su tek odigrali svoje ponajbolje minute. Do kraja četvrtine su smanjili (8:5), a u zadnjoj dionici s nova dva gola došli na samo gol zaostatka (8:7 za goste). To je ujedno bila i najmanja prednost koju je uživao dotad Jug Adriatic osiguranje (izuzmemo li dakako početnih 1:0).

Dvije minute prije kraja Franko Lazić je pogodio za malo više dubrovačkog mira (9:7). Nakon što je vratar Toni Popadić obranio šut Dmitrija Holoda, minutu i pol do kraja, s napadom za jugaše, činilo se da je sada napokon priči kraj. Nije tako bilo.

Laziću u napadu ispada lopta, slijedi kontra domaćina, igrač više i pogodak Vasilija Radovića s 2 metra za smanjenje na 9:8. Do kraja 39 sekundi. Jasno, gosti su odigrali maksimalno dugačak napad, domaćin se branio presingom, te su Novljani imali zadnjih 9 sekundi utakmice loptu za završni napad za moguće izjednačenje. Jadranov vratar Darko Đurović je bio taj koji je poveo napad, ali i 8 sekundi plivao s loptom, da bi u zadnjoj sekundi zapucao. Neprecizno preko gola.

Ova dva kluba će se ponovo susreti već naredne subote, ali u Dubrovniku, u susretu poretka od 1. do 3. mjesta.

U Splitu – očekivano

U srazu dva splitska kluba, Mornara i Jadrana, dvojbi baš nije bilo ni prije početka utakmice. Silno je velika razlika između ove dvije momčadi. Jedna nema još niti boda u Premier ligi, a druga je snažan dio Lige prvaka. Čak onda kada trener Jadrana Jure Marelja i nije izveo najjači sastav (bez Vrlića i vratara Marcelića), to je jednostavno prejako za sastav trenera Pavlovića čiji igrači više od dvije četvrtine (one na samom kraju) nisu postigle niti jedan gol. A samo u tom razdoblju, radi se o zadnjih 18 i pol minuta, Mornar je primio čak 8 golova.

Riječani opet slavili

Drugi put u zadnjih 10 dana, a ukupno ove kalendarske godine, Primorje EB je već treći put uzastopno slavilo u Zagrebu protiv Mladosti. Sad prvi put bez ‘ruleta peteraca’, pa onda i rezultatski najuvjerljivije, a bez ikakve dvojbe zasluženo. Ujedno, Mladost je ponovo izrazito popustila u zadnjoj četvrtini u kojoj su gosti u konačnici i riješili pitanje pobjednika, iako je samo minutu prije kraja treće četvrtine slika u bazenu bila sasvim drukčija. Istina da je momčad trenera Igora Hinića bila vodila više i duže. Točno je da je Mladost prvi put povela tek početkom treće dionice (Gluhaić za 4:3), no kada je minutu prije kraja te četvrtine Gluhaić ponovo pogodio, sad iz peterca i to za 6:4, a treću osobnu je zaradio Riječanin Gabrijel Burburan, činilo se kako bi ovog puta mladostaši ipak mogli do pobjede.

Možda, da nije bilo Nike Čubranića, baš kao i njegovog brata Maura. Dakle, vratar Mauro je prikupio 14 obrana, ali brat Niko je u zadnjih 8 i pol minuta postigao čak 4 gola i bio determinator pobjede svojeg sastava. Prvo je uspio smanjiti 35 sekundi do kraja (6:5), potom početkom zadnje dionice izjednačiti (6:6). Karlo Babić je sredinom ove četvrtine izveo puni preokret i doveo je Riječane u vodstvo (7:6), da bi nakon Hercegovog izjednačenja za Mladost (7:7), Niko Čubranić s dva uzastopna gola, ukupno dakle svoja četiri, doveo Primorje EB do vodstva odnosno pobjede.