Završetak prvog dijela skupine A Premier lige

U srijedu, 8. XI. 2023. završava prvi dio natjecanja Premier lige, skupine A ili Zapad. Ovaj dio će završiti utakmicama 7. kola, no ti susreti ujedno daju i poredak na osnovu kojeg će se nastaviti natjecanje u skupini A koja će se tada razdijeliti. Konkretnije, na borbu za poredak od 1. do 3. mjesta odnosno poredak od 4. do 7. mjesta U biti, već se i ovog trenutka znaju koje su te tri momčadi s vrha, kao onda i preostale četiri, ali… Ono što još ne znamo je bodovni saldo i shodno tomu poredak svih momčadi nakon 7. kola. On je pak bitan zbog drugog dijela natjecanja u Premier ligi kada će se, kada govorimo o vrhu, 3 najbolja sastava iz skupine A (Zapad) spojiti s 2 najbolja iz skupine B (Istok) i koji će odigrati tada po dva turnira.

Manje-više je ista situacija i što se tiče poretka od 4. do 7. mjesta u skupini A (Zapad), s time što je ovdje ulog – ostanak u Premier ligi. Posljednje dvije momčadi iz ovog poretka (4. – 7. mjesto) će razigravati s dva najslabija plasirana iz skupine B (Istok) za ostanak u eliti. No, o tomu malo više i pomnije kada za to dođe vrijeme. Sada se posvećujemo ovoj srijedi.

Derbi u Herceg Novom

Sigurno imenima klubova, igrača, pa i ulogom, najznačajniji susret 7. kola. U Herceg Novom domaći Jadran dočekuje gosta iz Dubrovnika, Jug Adriatic osiguranje. Klubovi Lige prvaka. Iako, to natjecanje za oba kluba budi loše uspomene iz posljednje im utakmice. I jedni i drugi su izgubili, uvjerljivo. Od jugaša je u Gružu bolji bio Olympiacos (5:15), dok je Novljane u Trebinju svladao Ferencvaros (10:17). Sada je za očekivati da će i jedni i drugi ‘letjeti’ po bazenu. Nije baš niti da je rezultatski utakmica nebitna jer Jadran (HN) ima 12, a Jug Adriatic osiguranje 10 bodova. Dubrovčani bi trebali biti ipak konačno kompletni jer su im se vratila dvojica stranaca koji su igrali na Panameričkim igrama u Čileu, Amerikanac Daube i Kanađanin Djerkovic.

Lagan posao za Splićane

E sad, netko bi mogao reći nakon ovakvog međunaslova da smo ‘nedorečeni’ jer ne navodimo – koji Splićani? Posebno stoga što se u poljudskom bazenu sastaju oba splitska kluba u Premier ligi, Mornar i Jadran. Svjesno smo bili nedorečeni baš stoga ne bi li vas primorali promotriti o kome se zapravo radi. Naime, par Mornar – Jadran nekako unaprijed ‘govori’ koji bi Splićani ove srijede mogli imati lagan posao.

Izvjesna je neizvjesnost

Ovo vrijedi za zagrebački ogled Mladosti i Primorja EB. Ova su se dva kluba na bazenu uz Savu sastali nedavno, na kvalifikacijskom turniru Hrvatskog kupa. Prije toga su se, bilo je to u proljeće ove godine, sastali u ‘majstorici’ za treće mjesto u Prvenstvu Hrvatske. Oba je puta slavilo riječko Primorje EB. Međutim, oba puta tek petercima. Zato i napominjemo da je u Zagrebu izvjesna neizvjesnost, dramatika do zadnjih sekundi. Ne bi se uopće iznenadili takvom završnicom.

– Ne mogu sa sigurnošću reći hoćemo li biti kompletni jer se malo na bolest žali Penava. Vidjet ćemo još – uoči utakmice će trener Žabaca, Zoran Bajić.

S druge strane, kapetan Riječana, mladi Tin Brubnjak je naglasio prije polaska za Zagreb. – Gostovanje u Zagrebu je uvijek teško. No, nedavno smo ondje igrali ‘na nož’. Vratili smo se u egal pri kraju i pobijedili petercima. Sad je na nama pokazati da smo stvarno bolji od njih i da izborimo ostanak u Premier ligi.