Kozmopolitska liga nacija

U uvodu ove sezone regionalnih liga, Premier i A1, pisali smo ponešto o povijesti, značaju, prestižu i kvaliteti lige. Od podatka da su u njoj 23 naslova prvaka Europe (ostale europske trofeje nismo ni pokušali zbrajati), pa do velikih klubova koji čine elitu ovog sporta na našem kontinentu.

Ova liga međutim ima i svoju, mogli bi ju nazvati kozmopolitsku stranu. Uistinu je naime RVL ujedno i multinacionalna liga. Kroz nju su već dosad ‘promarširali’, igrali ponajbolji vaterpolisti svijeta iz svih imalo utjecajnijih vaterpolskih država Europe, ali i izvan nje, od Australije do SAD. Nije se previše promijenilo niti danas, unatoč pandemiji koronavirusa koja je u mnogočemu promijenila naše živote, pa tako onda i ‘otjerale’ neke igrače koji su pristigli iz udaljenijih krajeva svijeta. Doduše, i opet ne sve. Financijska kriza ili postcovid kriza također je uzela ponešto danka, ali ne u cijelosti. Drugim riječima, i dalje ova liga privlači i neke od najboljih stranih igrača, zvijezda. Međutim, ona je ujedno i razvojna za nedovoljno afirmirane, a nadarene igrače izvan ovog podneblja. Za mladiće koji su ispravno uočili da u ovoj ligi mogu samo napredovati, nešto novog naučiti.

Ne bi li dokazali tu tvrdnju o ‘kozmopolitizmu’ RVL, pobrojali smo strane igrače koji su registrirani u svim klubovima Premier i A1 lige. Pod pojmom “strani igrači” mislili smo na sve koji nemaju državljanstva Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Dakle, onih država koji imaju klubove u Premier i/ili A1 ligi. Iz tog smo razloga pod stranca primjerice naveli Jašu Kadiveca koji je državljanin Slovenije, čiji je nacionalni vaterpolski savez jedan od utemeljitelja Jadranske lige, ali ove sezone Slovenija nema svoj klub u Premier ili A1 ligi.

Zaključno, u ovim dvjema ligama trenutačno igra čak 28 igrača iz 16 država (dakle, bez Hrvatske, Srbije i Crne Gore) i s 5 kontinenata (Europa, Azija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Australija i Oceanija). Dakle, nedostaje tek Afrika.

Tih 29 igrača je ‘razmješteno’ u čak 12 klubova. Najviše ih je u branitelju naslova pobjednika, Novom Beogradu – 5. Najviše stranaca dolazi iz Rusije, također – 5.

BJELORUSIJA

Radzion Ziuzin (Jadran (HN)

BRAZIL

Joao Pedro Fernandes (Novi Beograd)

IRAN

Arshia Almasi (Valis)

Mehdi Yazdankhah (Valis)

KANADA

Brody McKnight (KPK)

Bryant Joudrie (KPK)

KAZAHSTAN

Murat Šakenov (Vojvodina)

Maxim Žardan (Budva)

MALTA

Jake Muscat (Jadran HN)

NIZOZEMSKA

Kas Te Riele (Primorje EB)

Hendrik Eric Yeroen (Valis)

NOVI ZELAND

Amosa Gould (Vojvodina)

GRČKA

Konstantin Kakaris (Jug Adriatic osiguranje)

Angelos Vlachopoulos (Novi Beograd)

Dimitrios Skoumpakis (Novi Beograd)

GRUZIJA

Sandro Adeišvili (Mladost)

Valiko Dadvani (Mladost)

Nika Šušiašvili (Novi Beograd)

RUSIJA

Jevgenij Kostrov (Partizan)

Timut Šaihutdinov (Šabac)

Ivan Kopcev (Šabac)

Palev Halturin (Jadran HN)

SLOVAČKA

Lukas Seman (Crvena zvezda)

SLOVENIJA 

Jaša Kadivec (Primorje EB)

ŠPANJOLSKA

Alvaro Granados (Novi Beograd)

ŠVEDSKA

Chistopher Vang (KPK)

TURSKA

Kaan Ogurzcan (Primorje EB)

Mehmet Yulmaz (Vojvodina)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *