A1 LIGA – Primorje ide u Premier ligu

Najbitnija vijest praktički pretposljednjeg dana natjecanja u A1 ligi, barem kada je riječ o turnirskom dijelu nadmetanja je – riječko Primorje EB je osvojilo prvo mjesto i time steklo pravo izravnog plasmana u Premier ligu u sljedećoj sezoni, 2023./24.

TURNIR U BEOGRADU

Riječko slavlje

Derbi kola, derbi cijelog turnira, a ispostavilo se i kako smo najavljivali uoči ovog četvrtog turnirskog kruga, derbi sezone odigran je u subotu navečer na beogradskom bazenu “11. april”. Dvoboj za prvo mjesto, za prvaka i veliki ulog zvan, Premier liga. Primorje EB protiv Valisa, s tim da su Riječani u startu imali bolji temelj. Naime, učenicima trenera Hinića je odgovarao i remi jer su uoči utakmice imali 3 boda više od sastava iz Valjeva. No, kada se zapjenila voda, kada je utakmica počela… Bila je vidljiva razlika u kvaliteti. U utakmici punoj isključenja, sa čak 31 dosuđenim prekršajem, ukupno 5 igrača koji su zbog tri isključenja morali ranije iz bazena odnosno iz igre, ali i 5 peteraca (svi za riječki sastav), hrvatska ekipa se pokazala puno boljom. Primorje EB je konstantno kontroliralo rezultat, točnije podizalo prednost, diktiralo tempo igre, u biti kreiralo utakmicu na način i po mjerilima koji njima idu na ruku. To onda pojašnjava malo više i 7:4 već nakon prvih osam minuta, pa 10:5 nakon dvije četvrtine… Kako je utakmica odmicala, tako je prednost rasla. Obrana primorjaša je obavila velik posao. Između ostalog u potpunosti je neutraliziran svježe pristigli, ruski centar u Valisu, Nikola Nikolov. Bila je to jubilarna 10. pobjeda Hinićevih igrača u isto toliko susreta A1 lige, te su primorjaši ne samo zasluženo prvi već su jednako tako zasluženo osvojili naslov pobjednika lige i plasman u Premier sljedeće sezone. S druge strane, Valisu ovime nisu potonule sve lađe. Valjevčani su još uvijek u najboljem položaju potvrditi drugo mjesto, a ono ‘nosi’ razigravanje za ostanak/ulazak u Premier ligu s pretposljednjom momčadi iz te lige. Koja je to točno, znat ćemo za tjedan dana, nakon što i premierligaši odigraju svoj zadnji krug turnira. Vukovi ‘napali’ POŠK

Pred naletom Vukova, posrnuli su i poškovci. Ova je utakmica odigrana prije gore opisanog derbija, a i ovdje se pobjednik nazirao pa skoro i prije početka utakmice. Ipak je naime vrlo velika poteškoća za Joška Krekovića, trenera Splićana koji je na beogradski turnir došao sa samo 11 igrača. U okolnostima manjka rotacije, a protiv ekipe koja zna samljeti kada im se uđe u mlin, malo je šanse preostalo POŠK-u. Završilo je 13:7 za beogradske Vukove.

Nišlijama novi bodovi

Ekipa Naisa iz Niša u utakmici obilatoj golovima svladala je sastav Zadra 1952, sa 7 pogodaka razlike, (19:12). Ovo je ujedno bila utakmica s daleko najviše golova (31), ali i najviše isključenja (33). Više nego i u derbiju. Utakmica zanimljiva i zbog silnog obilja pogodaka u drugoj i trećoj, pa i zadnjoj četvrtini. Drugu su dionicu Nišlije dobili čak 8:3. Rijetkost je u muškom seniorskom vaterpolu vidjeti čak 11 golova u 8 minuta. U poluvremenu je Nais tako imao prednost 10:4. Manje-više, riješeno pitanje pobjednika. Niti treća nas dionica nije razočarala po pitanju broja golova. Osam ovog puta, ali sada na stranu Zadrana, 5:3.

TURNIR U ZRENJANINU

Medvjedi nadjačali Kotorane

Medveščak je dan ranije donekle iznenađujuće pokleknuo od KPK iz Korčule, ali Zagrepčani nisu dopustili da im se to dogodi i drugi dan zaredom. Samo je u početku prve četvrtine, kratko Cattaro vodio (1:0 i 2:1), ali ubrzo je Medveščak u potpunosti preuzeo kontrolu nad zbivanjima u vodi, te strpljivo, gol po gol gradio, uvećavao svoju prednost. Kotorani su uspjeli u dva navrata se približiti na gol zaostatka, ali u zadnjih četvrtinu i pol je stvorena konačna razlika, za uvjerljivu pobjedu Medveščaka, (17:11).

Domaćin neumoljiv protiv KPK

Proleter je pred svojim navijačima dosta lagano pobijedio goste s hrvatskog otoka Korčule, jedine otočane u ovoj ligi. Ključno je bilo vrlo dugačko, 19 i pol minutno razdoblje bez gola gostiju. Cijela druga i treća četvrtina, te sve do sredine zadnje dionice. Od 4:3 do 11:3. Čak sedam uzastopnih golova Zrenjaninaca, a niti jedan primljeni! To mora biti dobitna kombinacija. Naravno da je za Proleter i bila, (13:6).

Prvi remi

Za prvi remi u dosadašnjem dijelu ili dva dana zadnjeg turnirskog kruga A1 lige, zaslužni su Vojvodina i Budva, (12:12). Posljednji pogodak na utakmici postignut je samo dvije sekunde prije kraja, a strijelac je s igračem više bio za Novosađane, Maksim Blažević. Gol za konačan rezultat, egal i po bod svakome. U ukupnosti utakmice, kako se ona razvijala, te kako se kretao rezultat – remi je bio suđen. Dva izjednačena sastava koja su se međusobno izmjenjivala u vodstvu, a koje je uglavnom bilo minimalno. U 2-3 navrata je jedna ili druga momčad povela s dva gola, ali brzo bi to suparnik sustigao, nerijetko i posve preokrenuo (opet nakratko) na plus 2 u svoju korist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *