Sažetak 3. dana turnira u Zadru

U Višnjiku je završen predzadnji dan 4. turnira A1 lige, skupine A ili Zapad. Dan koji je imao ili bare slutio silno zanimljivu večernju završnicu, sa zadnjom četvrtinom posljednje utakmice dana. No, krenimo redom…

Korčulansko otvaranje

Šahovska igra poznaje nekoliko otvaranja. Utakmica KPK – Budva je imala, idemo ga nazvati onda – korčulansko otvaranje. Ne radi se o nekoj posebnoj taktici ili dosad nepoznatoj strategiji, već su jednostavno što se ove utakmice tiče, izabranici trenera Marjana Kosovića u otvaranju susreta odlučili pobjednika. Konkretno, u prve dvije četvrtine. Prva je za KPK dobivena 4:2, druga 5:2, a imati 5 golova prednosti je i više no komotna prednost u vaterpolu, Posebno ako je u susretu protiv momčadi koja ima tek jednu pobjedu. U 13 utakmica. Kada tomu dodamo da je KPK imao 6 peteraca, a realizirao 4, onda je prikaz uvjerljivosti pobjednika malo pojačan.

Medveščak slavio petercima

I to smo doživjeli, vidjeli u Zadru. Prvi put dosad na ovom turniru, pobjednika utakmice ‘potražili’ smo u raspucavanju peteraca. Medveščak je tako došao do 2 boda protiv Cattara. Kotorani će imati sigurno za čim žaliti, ali puno prije peteraca. Naime, Cattaro je diktirao tempu, pa i rezultat cijelo vrijeme; od vodstva 2:0 i 3:1 na dalje. Medvjedi niti jednom u utakmicu nisu vodili, a uspjeli su izjednačiti u samo dva navrata. Nakon poravnanja na 6:6 u trećoj dionici, ključnim će se pokazati izjednačenje za 8:8 u zadnjoj dionici. Štoviše, nakon što je Cattaro u prvim sekundama četvrte četvrtine poveo 8:6. Uspjeli su Zagrepčani smanjiti vrlo brzo (8:7), ali tri minute prije kraja i izjednačiti (8:8). Kako su mreže do isteka 32. minute ostale netaknute, prišlo se izvođenju peteraca. Izjednačenost je i tu bila solidna. Ukupno je čak 16 šuteva bilo na vrata, po 8 Cattara i jednako toliko Medvjeda. Na koncu je Medveščak u 8. seriji izvođača došao do prednosti 14:13, da bi pokušaj Marka Milića, vratar Medveščaka, Luka Podrug ne samo obranio, nego uhvatio loptu s dvije ruke! Nije baš čest slučaj u vaterpolu.

Splićani ‘preplavili’ Sloveniju

Za razliku od Kranja odnosno prijašnjeg turnira A1 lige, Slovenci se u Zadru ne mogu ‘sastati’ s pobjedom. Redom igraju protiv hrvatskim momčadi i bilježe uvjerljive poraze. Najnoviji je stigao od OVK Splita koji je već u 7. minuti vodio 6:0! Nije to ništa čak do treće minute treće četvrtine je bilo čak 12:1 za Splićane. Kod pobjednika su precizniji od ostalih bili Ante Carev s 5 odnosno Eugen Tonković s 4 gola.

Zadrani solidno namučili Primorac

Vodeći sastav skupine, momčad kotorskog Primorca prvi je put ušla u zadnju četvrtinu, a da ne da nisu vodili uvjerljivo, nego nisu vodili uopće! Nakon tri dionice na semaforu je svijetlilo 8:8. Potom je momčad trenera Zorana Maslovara pokazala svu silinu, ali i ‘širinu’ klupe. Odlična realizacija igrača više (prve tri takve situacije u zadnjoj četvrtini uspješno rješavaju), pa jedna kontra, ali i trojica Zadrana koji moraju zbog tri osobne prijevremeno iz bazena (Grozdanić i Jurišić u četvrtoj dionici, nešto ranije i Bašić). Sve se to moralo odraziti ipak i na igru ili otpor Zadrana.