PREMIER LIGA – Spektakli u Zagrebu i Beogradu

Sve je pripremljeno za ukupno drugi turnirski termin, a posljednji u ovoj kalendarskoj godini 2022., Premier lige. Elitnog razreda regionalnog klupskog nadmetanja u kojem se nalazi 12 klubova iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Podsjetimo, prvi turniri Premier lige su odigrani od 6. do 8. X. u Herceg Novom, Splitu, Kragujevcu i Zadru. Tada smo dakle imali četiri skupine (u svakom od navedenih gradova po jedna) s po 3 kluba. Stoga je svaka momčad odigrala dakle po dvije utakmice.

U drugom turnirskom terminu, stanje je malo drukčije, odnosno manje je skupina, ali zato utakmica neće manjkati. Turniri će se igrati u samo dva grada (Zagrebu i Beogradu), ali u svakom je gradu po 6 ekipa, te će se odigrati ukupno po tri kola. Svakog dana po 3 utakmice. Već sama činjenica da je pred nama u tri dana ukupno čak 18 utakmica, nosi sa sobom nužno razinu veće zanimljivosti, potencijalne atraktivnosti. Tim više što će se u svakoj skupini odigrati po nekoliko utakmica kojima se inače zna ‘prilijepiti’ epitet derbija. Bit će tu i utakmica, međusobnih ‘sudara’ sudionika Lige prvaka, što daje draž više.

Odmorni jugaši na spremne Kragujevčane

U Beogradu je domaćin turnira Crvena zvezda, a osim domaćina ondje će vaterpolsku vještinu u bazenu iskazivati hrvatski prvak Jug Adriatic osiguranje, prvak Crne Gore Jadran iz Herceg Novog, vrlo dobar kragujevački Radnički, kao i beogradski Partizan odnosno Primorac iz Kotora. Nominalno, odnosno po broju dosad osvojenih bodova (iako su doduše odigrane samo dvije utakmice), za favorite se u Beogradu tretiraju dubrovački Jug Adriatic osiguranje, te Radnički. Momčadi iz Lige prvaka, ekipe koje su i trenutačno vodeće u svojim nacionalnim ligama. Upravo će međusobni dvoboj Dubrovčana i Kragujevčana (subota, 21.00) biti i derbi vjerujemo cijele skupine.

  • Očekuje nas vrlo težak turnir, s tri fizički zahtjevne utakmice i tri plivački odlične ekipe. Neće biti nimalo lagano jer uz sve imamo i vrlo nezgodan raspored i termine utakmica – uoči početka beogradskog turnira će crnogorski ljevak u sastavu Radničkog, Aleksa Ukropina, najbolji strijelac šumadijske momčadi u dosadašnjem dijelu sezone.
  • Od Jadrana iz Herceg Novog, te Primorca smo sigurno kvalitetniji, a mislim da možemo pobijediti i Jug. Samo što je jasno potrebno popraviti igru u odnosu na prethodne dvije protiv Zvezde u Prvenstvu Srbije i Vouliagmenija u Ligi prvaka – dodao je Ukropina. Spominjući navedene utakmice u odnosu na koje moraju biti bolji, obje su završile neodlučeno i obje istim rezultatom (9:9).

Relativno je sličnog stajališta i trener Dubrovčana, Vjekoslav Kobešćak.

  • U Beogradu nas čekaju tri teška suparnika, Partizan, Crvena zvezda i Radnički. Nadamo se osvajanju bodova i nastavku naše pozitivne serije. Ovaj turnir istina nismo rezultatski postavili kao prioritet, ali nam je turnir ipak važan jer bi nas ondje osvojeni bodovi lijepo pogurali prema Final Fouru Premier lige što na je jedan od ciljeva ove sezone.

Kako bi Gospari ipak što odmorniji i spremniji došli u Beograd, u prošlom su prvenstvenom kolu Hrvatske lige protiv splitskog POŠK-a igrali s ponešto juniora i kadeta. Odmarao je trener Kobešćak svoje najjače adute – kapetana Fatovića, iskusnog Jokovića, vratara Popadića, centra Kakarisa, pa čak i mladog Burđeleza.

Nikako se međutim u Beogradu neće baš sve ‘vrtjeti’ oko jugaša i Kragujevčana. Pitat će se podosta i oba beogradska sastava, kao i Jadran (HN), a u konačnici nije ni Primorac za podcijeniti. Jadran iz Herceg Novog se nedavno u 3. kolu Kupa Crne Gore malo mučio protiv Budve. Završilo je 14:11, ali u jednom je trenutku Budva ozbiljno vodila, 7:4.
Partizan kao klub u financijskom pogledu sigurno pamti i bolje dane od onih iz proteklih godina, ali taj je klub tradicijski rasadnik sjajnih igrača, imaju odličnu školu i to pokazuju i ove sezone. U Prvenstvu Srbije ili Super ligi, su bodovno nakon 6 kola poravnati s velikim Novim Beogradom i samo bod iza vodećeg Radničkog.

“Dream-team” uz Savu

U Zagrebu je domaćin turnira Mladost, ali unatoč velikoj koncentraciji hrvatskih klubova na ovom turniru (domaća Mladost, pa splitski Jadran, Solaris i Mornar BS), itekako će se motriti na Šabac, a možda će i najveća pozornost biti usmjerena na Novi Beograd. Sasvim razumljivo. Svojevrsni “dream-team” iz Beograda, ekipa puna igrača svjetske klase, nije samo branitelj naslova pobjednika Premier lige i prvak Srbije, već i doprvak Europe. Dapače, i ove sezone ponovo jedan od najužih kandidata za naslov najboljeg kluba na Starom kontinentu.

  • Bez želje ikoga podcijeniti, realno smo mi veliki favoriti protiv Mornara i Solarisa. Te bi utakmice trebali rutinski riješiti – napominje Živko Gocić, trener Novog Beograda i nastavlja.
  • Duel s Jadranom će svakako biti derbi ovog turnira. Jadran već 4-5 godina ima ozbiljnu ulogu u kako hrvatskom, tako i europskom vaterpolu. Sve suparnike respektiramo, posebno Jadran koji u svojim redovima ima dobar dio hrvatske reprezentacije koja na nedavnom Europskom prvenstvu u Splitu osvojila zlato. Zato se ponajviše spremamo za tu utakmicu, u subotu navečer (20.00). Jadran je i jedan od favorita za osvajanje Premier lige i iz tog će razloga ovaj duel biti jako važan – biranim je riječima o Splićanima govorio trener Novog Beograda.

Što se Splićana tiče, Jadran je ovog tjedna (u srijedu) s gotovo pa najjačim snagama u ekipi igrao i jasno pobijedio u gradskom derbiju protiv Mornara BS, u okviru Prvenstva Hrvatske. Pa ipak, i trener Smodlaka nije baš posve opteretio sve, posebno ne one najstarije i najiskusnije. Mislimo tu na kapetana Šetku i centra Dobuda.

Poput Novobeograđana, ni jadranaši ne bi trebali imati prevelikih problema u preostale njihove dvije utakmice (protiv Šapca i Mladosti). Međutim, ima još zanimljivih utakmica sa zagrebačkog turnira.
U subotu baš, prije derbija Jadrana i Novog Beograda, hrvatski će derbi odigrati Mladost i Solaris (18.30 sati). Dva sastava koji su se prošle sezone borili za mjesto br. 3 u nacionalnoj ligi. Nije isključeno da bi tako moglo biti i ove sezone. Solaris će pak imati i zanimljivu, neizvjesnu utakmicu protiv Šapca u nedjelju (13.00 sati).
Mornar BS u Zagreb još uvijek dolazi nekompletan, prije svega bez Duje Akrapa, ali na papiru gledano mornarevci možda i najslabije stoje. Iako, papir zna i zavarati…
Ni u kojem slučaju ne zaboravimo Šabac. Ekipa koja se nedavno plasirala u četvrtfinale Srpskog kupa, ali i još važnije, nešto ranije i u osminu finala Eurokupa. To je isti onaj sastav koji je u kvalifikacijama za Ligu prvaka izgubio tijesno od splitskog Jadrana u Poljudu (14:13). No opet, Šabac je u 1. kolu baš Premier lige izgubio glatko u Beogradu od zagrebačke Mladosti, (14:9).

Sve u svemu, kada se sve sabere, samo se jedan zaključak da za izvući. Slijedi nam tri dana spektakla u Zagrebu i Beogradu. Ako niste na tribinama, potražite nas, potražite Premier ligu u programu Arena Sport TV. Sve se utakmice prenose!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *