PREMIER LIGA – Rezime 4. kola

U petak navečer su, prema rasporedu uostalom, u glavnim gradovima Hrvatske i Srbije počeli turniri, ukupno drugi po redu, u ‘elitnoj’ Premier ligi. Već i letimičnim pregledom rezultata ostvarenih u 1. kolu, iznenađenja nije bilo, a i minimum uzbuđenja. Najveći je dio utakmica bio riješen po pitanju pobjednika već u prvoj polovici utakmica. Iznimka je tek beogradska utakmica između Jadrana iz Herceg Novog i domaćina tamošnjeg turnira, ekipe Crvene zvezde. Krenimo redom.

Golijada Novog Beograda u Zagrebu

Na bazenu Mladosti uz Savu tri uvjerljive i lagane pobjede Mladosti, splitskog Jadrana i nadasve Novog Beograda. U gotovo pa svakoj i neki raritetniji podatak.
Jadran iz Splita je svladao momčad iz Mačve, ekipu Šapca bez ikakvih problema. U poluvremenu je bilo 5:2 za sastav koji s klupe vodi trener Mile Smodlaka, da bi onda Splićani još malo jače ‘zapeli’ u trećoj četvrtini koju su dobili 4:1, te su s 9:3 ušli vrlo komotno u zadnjih 8 minuta. Vratari Jadrana su zajedno uspjeli ubilježiti 15 obrana (Marcelić 12, a Stričević 3). Kada imate takav učinak golmana, suparniku je teško pečkivati bilo što drugo osim glatkog poraza.

Dvostruko bolja Mladost

U drugoj utakmici ovog turnira, Mladost je nadvisila Mornar BS s dvostruko više postignutih golova. Ovdje bilježimo još jedan rijedak podatak. Mornar BS je imao realizaciju igrača više 0-9. Nadalje, polovicu svojih pogodaka, mornarevci su dali tek iz kaznenih udaraca. Brojkama, od 6 golova ukupno, 3 iz peteraca. S tim da su imali još jedan neiskorišteni, odnosno vratar Jurlina je obranio šut Ferdinandu Bušeliću. Mladostaši su iskazali vrlo dobru obranu koja je naznačena i dva dana ranije, u domaćoj uvjerljivoj pobjedi nad Primorjem EB u Prvenstvu Hrvatske (15:8). Podsjetimo, Riječani su zasad najbolja momčad A 1 lige, ali u sudaru sa sastavom iz Premier lige i to ekipom koja u tom društvu ne pripada vrhu, teško su se proveli.

Čak 33 gola u 32 minute

Uvjerljivo najveću pobjedu, utakmicu s najviše golova priuštili su Solaris i Novi Beograd. Iako, epitet “naj” se jasno primarno veže uz doprvaka Europe, Novi Beograd. Još jedna njihova golijada u ovoj ligi, a izgleda da su se specijalizirali za hrvatske klubove. Sjećamo se njihoe visoke pobjede na prvom turniru u Beogradu protiv Mladosti (24:7). Sada je stradao Solaris, 23:10. Šibenčanima ostaje utjeha da su ipak primili jedan manje, a dali tr više od Zagrepčana. U svakom slučaju, s 33 gola u 32 minute, ova utakmica zasad drži rekord Premier lige. No, nije to raritet.
Ono što doista jest rijetkost jest da, prema službenoj statistici, vratar Šibenčana Marin Šparada nije imao niti jednu obranu! Drugim riječima, baš sve što je pucano prema golu Solarisa, a išlo je unutar vratnica i ispod grede, završilo je u mreži. Ono što i nije rijetkost, ali se podrazumijeva u ovakvoj utakmici, jest da su svi igrači pobjedničkog sastava postigli gol. Dakako, osim vratara.

Uzbudljivi srpsko-crnogorski dvoboji

Na bazenu Banjica, pobijedili su hrvatski prvak, te dva srpska kluba koji su pak nadjačali dva najbolja crnogorska. To bi mogao biti sukus prvog dana beogradskog turnira. Iako, srpsko-crnogorski dvoboji nisu baš bili jednostavni susreti odnosno utakmice koja je nedostajalo uzbuđenja. Dapače! To se ponajviše odnosi na posljednju utakmicu prvog dana, pa s njom i započinjemo.

Nikola Jukić – junak Radničkog

Primorac je bio na pragu velikog iznenađenja, ‘hvatanja na spavanju’ favoriziranog sastava iz Kragujevca. Prva četvrtina to nije dala za naslutiti ni približno. Radnički je nonšalantno poveo 2:0 i tako završio prvih 8 minuta. U drugoj četvrtini počinju problemi za Kragujevčane. Primorac je u ovom dijelu igre ne samo izjednačio, nego pred kraj druge dionice i poveo (5:4), da bi Radnički ipak uspio poravnati (5:5), te se s tim rezultatom pošlo na odmor.
U trećoj četvrtini je kotorski sastav taj koji vodi igru, ‘diktira’ rezultat, te es u zadnju četvrtinu ušlo s vodstvom Primorca (7:6). Kotorani su zadržali minimalnu prednost sve do minutu i pol prije kraja kada je Nikola Lukić iz napada s igračem više poravnao (9:9). No, to nije sve.
U zadnjoj je minuti, isti igrač postigao na isti način (igrač više) još čak 2 gola, odnosno s tri uzastopna osigurao pobjedu Radničkog 11:9, iako su samo minutu i pol ranije bili na pragu poraza!

Zvezda oborila prvaka Crne Gore

Jedan je gol razlike bio i na kraju utakmice hercegnovskog Jadrana, prvaka Crne Gore protiv domaćina turnira, beogradske Crvene zvezde (11:12). Beogradska je ekipa međutim vodila cijelu utakmicu. Od početnih 3:1, preko 6:3 na kraju prve već četvrtine, te kasnijeg održavanja te razlike u drugoj četvrtini (7:4) odnosno trećoj dionici (11:8).
Međutim, dvije i pol minute prije kraja, Jadran iz Herceg Novog je uspio smanjiti na samo gol zaostatka (11:12). To se ipak pokazalo i konačnim rezultatom još jedne uzbudljive utakmice na Banjici.

Uvjerljivi jugaši

U kronološki prvoj utakmici u Beogradu, Jug Adriatic osiguranje je lagano svladalo Partizan. Cijelo vrijeme su jugaši imali vodstvo, a već u drugoj četvrtini ono je bilo 7:2 za Dubrovčane. Upravo u tim trenucima, pri vodstvu hrvatskog prvaka 8:3, Hrvat u redovima Partizana, Lovre Miloš je nakon skrivljenog peterca, dobio i isključenje s pravom zamjene. Ne tvrdimo da bi s Milošem u ekipi Partizan bio puno tvrđi orah ili pričinio veće probleme Dubrovčanima, ali činjenica je da je ovakvo što ipak daleko više pogodovalo jugašima. Beograđani su imali igrača (vrlo bitnog) manje u rotaciji. U trećoj je četvrtini, beogradska ekipa uspjela stići u tri navrata na dva gola zaostatka, ali ne i više od toga. Uostalom, već u zadnjoj dionici je bilo 17:10 za Jug Adriatic osiguranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *