Skupina A Premier lige se oprašta od 2023.

Proteklog vikenda su tri države koje zajedno sa Slovenijom, čine Regionalnu vaterpolsku ligu, proslavile nove pobjednike nacionalnih kupova. U Hrvatskoj je slavio Jug Adriatic osiguranje, u Crnoj Gori Jadran iz Herceg Novog, a u Srbiji Novi Beograd.
Kada se odigraju nacionalni kupovi, to je u pravilo najočitiji znak da se kalendarskoj godini bliži kraj. U pravilu se naime završni turniri kupa odigravaju u posljednjem mjesecu u godini.
Definitivni znak da je došlo vrijeme za pripremu oproštaja od kalendarske 2023. je i podatak da će ovog tjedna (u utorak i srijedu), Premier liga, skupina A spustiti zastor na prvi dio sezone, time i na ovu godinu.

Točnije, u ovoj skupini Premier lige to su već učinila tri najbolja kluba, u borbi za poredak od 1. do 3. mjesta, a sada je preostalo odigrati dva susreta 10. kola (trećeg u uzvratu) u poretku od 4. do 7. mjesta.
Riječ je o utakmicama u Primorje EB – Mladost (utorak) odnosno Mornar – Solaris (srijeda). Ono što je identično na neki način za obje utakmice je da njihovi ishodi neće baš bitno utjecati na konačan poredak. Što se tiče dvije momčadi u vrhu sasvim sigurno neće. Postoji tek mogućnost da Mornar preskoči Mladost, u slučaju jasno da Primorje svlada Zagrepčane, ali i mornarevci Šibenčane.

Primorje EB vodi 4-0

Ne, utakmica u Rijeci nije počela i ovih 4-0 ne označava rezultat. Riječ je o omjeru iz zadnje četiri utakmice riječkog i zagrebačkog kluba u ovoj kalendarskoj godini. Prve dvije pobjede Primorja EB su iz prošle sezone i utakmica za 3. mjesto u Hrvatskoj, dok su druge dvije pobjede Riječana iz ove sezone, u Premier ligi i kvalifikacijama Hrvatskog kupa. Zanimljivo, od te 4 utakmice, čak su 3 bile u Zagrebu.
Drugim riječima, squadra s Kvarnera je doista nerješiva enigma Žapcima. Primorjaška pobjeda nad Mladosti u kvalifikacijama za Hrvatski kup ujedno je i otvorila razdoblje u kojem se slutila smjena trenera u Mladosti. Prije nepuna dva tjedna, novim je trenerom Mladosti imenovan Damir Vincek, dotadašnji pomoćnik smijenjenog stratega Zorana Bajića. Vincek će sada debi imati na vjerojatno najtežem mogućem gostovanju po Zagrepčane.
Primorje EB je najugodnije iznenađenje sezone, bez imalo dvojbe, pa i u Premier ligi. Jedino što može možebitno ići na ruku gostujućem sastavu je da Riječani ne budu kompletni. Naime, viroza, gripa se ‘uvukla’ malo u svlačionicu momčadi trenera Igora Hinića, pa će se tek na dan utakmice znati s kojim će igračima domaćin u dvoboj. Mladost pak dolazi u najjačem sastavu.

Mornar dočekuje Sunčane

Utakmica Mornar – Solaris u Splitu, odigrat će se dan kasnije, dakle u srijedu jer je bazen u Poljudu u utorak rezerviran za Ligu prvaka (Jadran – Ferencvaros).
Solaris je velik favorit. Šibenčani su baš poput Riječana lijepa priča dosadašnjeg dijela sezone, a silno su bili blizu čak i ulaska u finale Hrvatskog kupa. Poraženi su od jugaša u polufinalu, petercima. Mornar igra kod kuće, ali riječ je o sastavu koji do 9. kola jedini nije osvojio ni bod, a onda su kreirali senzaciju pobjedom nad Mladosti u Zagrebu. Mogu li dvaput zaredom?
Za posljednji mjesec u godini se zna govoriti da je „mjesec čuda”, pritom se to uglavnom potencira u smislu približavanja blagdana, te atmosfere koja se tada širi. Sad, je li moguće i čudo takvo da Mornar svlada Solaris, ostaje za pričekati. Malo još. Samo do srijede navečer.