A1 liga spremna za nastavak

Dan nakon Premier lige, startaju i A1 ligaši. Naime, treći turniri u A1 ligi počinju i završavaju dan kasnije u odnosnu na Premier ligu, drugim riječima od petka do nedjelje, (20. do 22. 01. 2023.). Od trenutka kada smo se zadnji puta družili s ovom ligom, a to je bilo još u 11. mjesecu prošle godine, bilježimo ponešto izmjena u nekim od klubova.

Podsjetimo da novosadsku Vojvodinu vodi Jovo Popović, bivši trener gruzijske reprezentacije, a koji je zamijenio prijašnjeg stratega Novosađana Miroslava Bajina. Jednako tako, pod kapicom Vojvodine više nema Petra Kasuma koji je postao igračem istanbulskog Galatasaraya.
Valis iz Valjeva, drugoplasirana ekipa A1 lige dobila je značajno pojačanje na mjestu centra. Prije nekoliko je dana za Valis potpisao iskusni Nikola Nikolov (29). Sidraš koji je u Srbiji igrao za Vojvodinu, pa potom za tri beogradska kluba; Partizan, Crvenu zvezdu i Novi Beograd, zatim u Crnoj Gori za kotorski Primorac, da bi se otisnuo na zapad, u francuski Tourcoing, a u Valis je stigao iz mađarskog prvoligaša Miskolca. Valis je ovime najjasnije iskazao cilj i namjere u ostatku sezone. Dostići Primorje EB koje je trenutačno na vrhu tablice sa stopostotnim učinkom iz 5 utakmice, jedini sastav koji nema niti jedan poraz, koji ni ne zna za ništa drugo do trijumfe.
Korčulani su također ponešto izmijenili sastav. Nakon dvije godine u KPK se vratio Tomislav Denoble, dok je klub napustio Šveđanin Christopher Vang.

Riječani i Valjevci vode glavnu riječ?

Pozornost A1 lige bit će ovog vikenda usmjerena na Split i Valjevo, odnosno turnire koji će se održati u navedenim gradovima. Najveći hrvatski grad na jadranskoj obali okuplja 4 hrvatska kluba (POŠK, KPK, Zadar 1952 i Primorje EB), te 2 crnogorska (Budva i Cattaro). U Valjevu će se ogledati 5 srpskih klubova (domaći Valis, te niški Nais, zrenjaninski Proleter, beogradski Vukovi i novosadska Vojvodina), te 1 hrvatski klub (Medveščak iz Zagreba).

U Splitu je riječko Primorje EB, barem na papiru, favorit broj 1. Ne bježe od te uloge ni na Kantridi, svjesni svoje snage, odavno ne skrivajući ni ciljeve, a što je jasno na posljednjoj konferenciji za novinare prije puta u Split naveo i Darko Brguljan, jedno od dva najveća prošlogodišnja pojačanja Riječana.

  • Uoči početka sezone sam rekao kako imamo dva cilja, a to su ulazak u Premier ligu, te biti među 4 najbolja sastava u Prvenstvu Hrvatske. Što se tiče A1 lige, dosta je toga slično kao i uoči prijašnjeg turnira u Rijeci. Tada smo se koncentrirali najviše na utakmicu protiv Vojvodine. Sada nam je fokus na utakmici s Budvom. Mislim da imamo određenu prednost i ona bi najviše trebala doći do izražaja na pozicijama beka i centra – govori Darko Brguljan i nastavlja.
  • Znam dobro crnogorske ekipe i igrače jasno. U Budvi ima dosta nadarenih mladića koji su bili na popisima različitih kategorija crnogorske reprezentacije. Bili su i osvajali medalje u juniorskim nadmetanjima. Poznajem i njihovog trenera, iako mislim da šanse Budve za ulazak u Premier ligu i nisu prevelike jer su već dosad imali jedan poraz i remi, ali sigurno da će s nama odigrati utakmicu na najvišoj razini. Ipak, mislim da se najviše nas pita.

Utakmica Primorje EB i Budva BR na rasporedu je u Splitu u subotu (21. 01.) od 19.30 sati. Iste večeri, ali u Valjevu je planiran tamošnji derbi. Susret Valisa i Vojvodine (20.40 sati), što je utakmica drugo i trećeplasiranog na tablici. Barem prema stanju uoči starta turnira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *