Rezime petka u A1 ligi

Premierligašima su se u petak pridružili i A1 ligaši. Oni su počeli dan kasnije, zato će jasno i dan kasnije završiti svoje turnire (ukupno treći krug), a turniri se igraju podsjetimo u Splitu i Valjevu. I odmah, na startu ne možemo reći da nam ekipe iz A1 lige nisu priuštile ponešto uzbuđenja, pa i poneki trenutak za povijest ove sezone. Počev od splitskog turnira…

SPLIT

Prva pobjeda Zadra 1952
Prva utakmica splitskog turnira ponudila je sučeljavanje dva kluba s dna tablice, Zadrana i Korčulana, te osobit trenutak za Zadar 1952. Naime, klub iz Višnjika je slavio pobjedu (6:5) koja je, kako god okrenete povijesna za ovu ekipu. Barem kada je ova sezona u pitanju. Prva je to pobjeda Zadra 1952! Prva ne samo u A1 ligi, a bio je ovo za njih šesti nastup, nego prva uopće u cijeloj sezoni 2022./23.! Nakon punih 18 utakmica i 18 poraza (10 u Prvenstvu Hrvatske, 3 u Hrvatskom kupu, te 5 dosad u A1 ligi), svanulo je sunce, iako smo debelo i tek u prvom mjesecu u godini za Zadrane.
Pobjeda inače sasvim zaslužena budući da je Zadar 1952 cijelo vrijeme utakmice bio u vodstvu, pa i uvjerljivijem od konačnih gol plusa.

Nezadrživi primorjaši
Na Kantridi su uoči ovog turnira spominjali kako im je sav fokus usmjeren prema subotnjem 2. kolu i utakmici s Budvom. Na to bi nadovezali i rečenicu “…to ne znači da ćemo podcijeniti Cattaro i KPK”. Tako je pričao konkretno Darko Brguljan. To su i dokazali, nisu nimalo podcijenili Cattaro.
Momčad trenera Igora Hinića je ostvarila vrlo uvjerljivu, zapravo u ovom danu daleko najvišu pobjedu u obje lige, Premier i A1. Mrvicu šanse nisu prepustili sastavu Cattara iz Kotora, a rezultat 16:5 sam po sebi dovoljno kazuje. Najbolji strijelac kod Riječana bio je Kas Te Riele s 5 golova.

Budva do pobjede u zadnjoj četvrtini
Budva i POŠK su imali solidnih problema u utakmici, ali najviše s organizacijom vlastitog napada i to u trenucima kada bi imali igrača više. Realizacija takvih napada je kod Budvana bila 1-8, samo što niti ona POŠK-a nije bila ništa bolja, dapače, 1-11!
Načelno, utakmica je bila izjednačena, s te strane neizvjesna, a takvo što se moglo i očekivati kada se pogledaju rezultati i učinak oba kluba u dosadašnjem dijelu sezone. Zato ne čudi da je odluka o pobjedniku ‘pala’ u zadnjim minutama, odnosno da se u posljednju četvrtinu ušlo s neodlučenim rezultatom, 8:8. U zadnje četiri i pol minute postignuta su dva gola, oba u mrežu poškovaca, a oba je postigao Andrija Korać. Inače, jedan od ta dva Koraćeva gola bio je upravo onaj jedan jedini iskorišteni iz napada s brojčanom prednošću Budve.

VALJEVO

Pobjeda Nišlija
Niški Nais je ostvario drugu pobjedu u sezoni A1 lige i tako se malo ipak odmaknuo od dna ljestvice ili moguće ‘opasne zone’. Nišlije su cijeli susret bili bolja momčad, već u drugoj četvrtini su imali i tri gola prednosti (5:2), baš kao uostalom i u zadnjoj dionici (10:7) samo tri minute do kraja. Međutim, suparnici iz Zrenjanina su uspjeli malo ‘začiniti’ utakmicu odnosno završnicu. S dva gola kojim su smanjili na samo 10:9, malo manje od dvije minute do kraja, podarili su utakmici draž dramatike do zadnjih sekundi. Ipak, Nais je uspio sačuvati prednost, pobjedu i 3 boda.

Valis lako protiv ‘prepolovljenog’ Medveščaka
Domaćin turnira u Valjevu je puno lakše nego što su vjerojatno i sami očekivali došao do pobjede nad Medveščakom, 14:10. Međutim, primarni razlog tomu da se za shvatiti već uvidom u sastave, službeni zapisnik. Zagrepčani su naime u susret ušli sa samo 11 igrača i taj manjak igrača u rotaciji trenera Ivana Rukavine se morao kad-tad u utakmici ispoljiti. To se i dogodilo sredinom treće četvrtine kada je Valis još imao prednost, ali minimalnu (7:6). Uslijedila su tri gola domaćina u tri minute, za 10:6 i rješavanje pitanja pobjednika.
Inače, u Medveščaku je bilo nekoliko sjajnih pojedinaca – vratar Čelar 11 obrana, Miljak 5 golova, a legendarni veteran Pavo Marković 4 pogotka. Međutim, kao što smo zapisali, samo 11 igrača računajući vratara… To je moralo presuditi.

Vojvodina sve riješila u prvoj polovici
Konačan rezultat utakmice Vojvodina – Vukovi (11:8) klasičan je primjer koliko samo iščitavanje rezultata, bez daljnjih podrobnosti, može zavarati. Pobjeda Novosađana od 3 razlike ispada, onako na prvi pogled, jedna mirna, rutinska pobjeda, ali ništa spektakularno. Jedna je momčad bila malo bolja od druge i to je to.
Samo, nije baš tako. Ukoliko spomenemo da je do dvije minute prije kraja treće četvrtine bilo 7:1 za Vojvodinu, a onda su se Novosađani odlučili malo odmoriti, onda je i dojam ipak malo drukčiji. Vojvodina je puno jači sastav, prvi su gol primili tek u drugoj četvrtini, a dotad je već bilo 4:0 za Novosađane. U poluvremenu 5:1 za Vojvodinu i da ne duljimo. Dragoljub Rogač s 5 je golova bio najbolji kod pobjednika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *