Rezime petka u Premier ligi

Bio je to veliki dan, dan derbija u Premier ligi na oba turnira. Kako u Šibeniku, tako i u Šapcu. Međusobno su se ogledala dva najbolja hrvatska i dva najbolja srpska kluba. U biti, repriza po imenima sudionika prošlosezonskog polufinala Final Foura Premier lige. Baš kao i repriza finala prvenstava Hrvatske odnosno Srbije.

ŠIBENIK

Odlični jugaši prejaki za Jadran
Dubrovački Jug Adriatic osiguranje ne zna praktički za neuspjeh ove sezone protiv splitskog Jadrana. Gospari su dobili Splićane i u Superkupu, i u finalu nacionalnog kupa, te sada u Premier ligi. Sastali su se doduše i još jednom ove sezone, to je bila štoviše prva utakmica, u domaćem prvenstvu, u Dubrovniku i jedina koju nisu dobili. Nisu je međutim ni izgubili, završilo je 10:10.
U Šibeniku je međutim od prve minute u bazenu gotovo pa bila samo jedna momčad. Točnije, previše je bilo indisponiranih kod Jadrana, a s druge strane kod Dubrovčana napretek odličnih. Izdvaja se dakako kapetan Loren Fatović koji je postigao čak 6 golova! Kada toliko postignete u derbiju, protiv jakog suparnika kakav je Jadran, onda se nema što više za dodati. Osim možda pridodati i sjajnu izvedbu onog najstarijeg i najtrofejnijeg među Gosparima, Mare Jokovića koji je pridodao svoja 4 gola. A možemo i o vrataru Toniju Popadiću koji je ubilježio znatno više obrana nego obojica kolega mu na suprotnoj strani. Popadić 13 obrana – Marcelić 6 i Anić 3 obrane. Onda ako ovomu dodamo da je Jadran imao igrača više 4-17, postaju sve jasniji obrisi i razlozi još jedne uvjerljive pobjede Dubrovčana.

Šesti poraz Primorca
Kotorski Primorac ostaje i nakon šest utakmica bez ijednog boda, čvrsto prikovan za dno, te se trenutačno čini kao najizgledniji kandidat za ispadanje iz elitnog društva, iako je još malo rano za donošenja sudova.
Mornar BS je bez većih problema svladao primorac (14:10) vodeći praktički cijelu utakmicu, pa i vrlo uvjerljivo. Već u drugoj četvrtini je bilo 7:3 za Splićane. Kod Mornara BS su se istaknuli vratar Kordić (13 obrana), kao i trojica igrača s tri pogotka – D. Akrap, Buzdovačić i Bušelić.

Penava donio bod Solarisu
Kolo ranije, u četvrtak, Jerko Penava (Solaris) je sa 6 golova bio strijelac cijelog dana u Premier ligi i najzaslužniji za pobjedu Šibenčana protiv Primorca. U petak možda nije bio najbolji pojedinac, a i postigao je ‘samo’ jedan pogodak, ali… Neće pogriješiti onaj koji bi ga i opet nazvao junakom utakmice.
Naime, Solaris je osvojio bod protiv druge crnogorske momčadi, ovog puta prvaka te države, Jadrana iz Herceg Novog (8:8), a gol za pobjedu postigao je baš Penava, iz peterca, samo 3 sekunde prije kraja utakmice. U borbi za izbjegavanje razigravanja za ostanak u Premier ligi, sada je svaki bod zlata vrijedan. Doduše, vrijedi to isto i za Novljane koji imaju samo bod više od Šibenčana. Utakmica je bila posve izjednačena što sugerira i kretanje rezultata po četvrtinama, Jadran HN – Solaris (0:1, 2:1, 4:4, 2:2). Na ulasku u zadnju četvrtinu, Solaris je poveo (Rak za 7:6), da bi Novljani preokrenuli u 8:7 u svoju korist (Vasilije Radović i danilo Radović). Na koncu je Jakovčević u završnici, tri sekunde prije kraja izbore peterac koji je u gol i bod pretvorio Penava.

ŠABAC

Kragujevčani ‘nestali’ protiv Novog Beograda
Ovakva se utakmica odnosno rezultat ipak nije očekivao. Čak 7 pogodaka razlike u korist Novog Beograda protiv Radničkog, (13:6). Nije dvojbeno da je Novi Beograd moćan sastav, klub koji s pravom aspirira i na kontinentalnu krunu ove sezone. Okliznuli su se malo protiv baš Radničkog u početku sezone, u svojem bazenu, pa je sigurno i to bio dodatan motiv momcima trenera Živka Gocića, ali opet…
Nadigrani su bili Kragujevčani u svim segmentima. U drugoj minuti druge četvrtine utakmica je već bila ‘gotova’. Novi Beograd je vodo 6:1. Ujedno, nisu spuštali ritam u vodećem sastavu lige koji je sada u konačnici i usamljen, dosad je bodovni bio poravnat s Radničkim. kako su minute odmicale, tako je prednost lagano i rasla. U drugoj četvrtini bilježimo 9:4, pa 10:4, pa 11:4… U redovima pobjednika čak se osam igrača ubilježilo u strijelce, a najbolji je bio Gruzijac Šušiašvili s 3 gola. Kod poraženih upola manje strijelaca, četiri, a najbolji Nikola Lukić (4 pogotka).

Mladostaši u finišu svladali Partizan
Drugo kolo donijelo je i zanimljiv prvi susret dana. Dvoboj div-klubova koji su u zadnje vrijeme u reformama, ali ukupnih 14 naslova prvaka Europe, po 7 na svakoj strani, i dalje svijetle u klupskim povijestima.
Crno-bijeli i Žapci nisu razočarali. Dapače, priuštili su 32 minute uzbudljivog i izjednačenog nadmetanja koje je obilovalo rezultatskim obratima i to napravljenim u nesvakidašnje malo vremena. Konačno, utakmica je i presuđena u zadnjim sekundama.
Na ulasku u zadnju minutu, Partizan je još imao vodstvo (9:8), da bi 53 sekunde do kraja iz napada s brojčanom prednosti, Zagrepčani poravnali golom Marka Jelače, (9:9). Sad je Partizan bio na potezu, u napadu za moguće vodstvo, ali se tom naumu ispriječio odlični mladi vratar Zagrepčana Jerko Jurlina, omogućivši svojim suigračima napad za pobjedu. Oni su to i iskoristili, a čovjek odluke (već pogađate) bio je i opet kapetan mladostaša, Marko Jelača. Samo 4 sekunde do kraja pogodio je za vodstvo i pobjedu Mladosti, (10:9). Jelača je ponovo, baš kao i kolo ranije, bio najbolji strijelac utakmice (4 gola), apsolutno presudan za pobjedu svojeg sastava s posljednja dva gola s velike udaljenosti.
Partizan je i inače imao velikih problema s branjenjem šuta mladostaške vanjske linije, jer osim Jelače, odličan je gol postigao s 10-ak metara i Ivan Vrbnjak u trećoj četvrtini. Oprobao je stoga trener Partizana Miloš Korolija i sa zamjenom vratara. Umjesto Rusa Kostrova pred kraj je branio Bulajić, ali veće razlike nije bilo.
Spomenuli smo i čak dva raritetno brza preokreta, pa ih valja naglasiti. Prvo je 63 sekunde prije kraja druge četvrtine Partizan imao prednost 4:2, da bi u navedeno malo sekundi Mladost postigla tri gola (Gluhaić 2 i Rakovac) za obrat na 5:4 u korist Zagrepčana. Uzvratio je jednakom mjerom Partizan početkom treće četvrtine. Beograđanima je za tri gola trebalo 65 sekundi, pa su od 6:4 za Mladost preokrenuli na 7:6 u svoju korist (Gladović, Trtović i Miloš).
Utakmica dostojna ugleda dva velika kluba.

Zvezda za oktavu jača od Šapca
Šabac je realno u srpskim okvirima točno ondje gdje to pokazuje i poredak u Superligi Srbije. Sredina, peto mjesto bez realnih izgleda ‘ugurati’ se u vrh, među najbolja 4 (N. Beograd, Radnički, Partizan i C. zvezda), ali jednako tako i prejaki za ostatak iste lige. To je možda najzornije dokazao i susret Zvezde i Šapca. Niti jednog trenutka beogradska momčad nije pružila priliku domaćinu turnira da barem izjednači – 0:2, 1:4, 2:5, 5:8 i da ne duljimo. Potpuna dominacija, čvrsto i sigurno su zvezdaši držali Šapčane na sigurnom odstojanju, te mirno i uvjerljivo došli do pobjede za nova tri boda. pet minuta do kraja beogradski je sastav imao uvjerljivo vodstvo 12:8, te im je preostalo samo rutinski privesti utakmicu kraju.
Susret su inače obilježila dvojica peterostrukih strijelaca – Andrej Barać (Šabac) i Marko Radović (Crvena zvezda). Da, svakako i još jedan ‘detalj’. Igrač više Šapca bio je 4-14, a svima koji prate i poznaju vaterpolo ne mora se posebno objašnjavati što to znači ili kakve su to brojke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *