Vikend velikih derbija u Premier ligi

‘Ludo’ zanimljiv, očekivano i napet, a nadasve neizvjestan produženi vaterpolski vikend Premier lige je pred nama. Sva tri dana (petak – subota – nedjelja) donose nam novo tzv. dvokolo (5. i 6. prvenstvena runda) u elitnom rangu regionalnog nadmetanja, skupine A.

Petak će proteći u znaku velikog hrvatskog derbija u Gružu između Jug Adriatic osiguranja i splitskog Jadrana. Nedjelja će pak donijeti novi ‘sudar’ dva Jadrana. Nedugo nakon Lige prvaka, sada u Premier ligi, ovog puta u Herceg Novom; Jadran (HN) – Jadran Split. No, to nikako ne znači da valja zanemariti dvoboj u Rijeci u petak (Primorje EB – Solaris) ili dva dana kasnije u Šibeniku (Solaris – Mladost). Posebnost dvokola je i subotnja utakmica u Dubrovniku između domaćina i gostiju iz Splita, Mornara, a koja će se odigrati tek malo više od 12 sati nakon iscrpljujućeg derbija jugaša i jadranaša. Razlog tomu su europske obaveze dubrovačkog kluba.

Kome će nesretan biti – petak, 13-ti?

Krenimo s petkom. I da, ne običnim nego – petkom, 13. Ako je to nekome bitno, ako netko obraća pažnju na to ili ako je praznovjeran. Pronašli smo nekog tko nije.

– Ja sam nosio kapicu s brojem 13. To su riječi Vjekoslava Kobešćaka, trener jugaša kojima u goste dolazi moćni stroj iz Splita, aktualni prvak Hrvatske koji ne zna za poraz ove sezone. Za razliku od Gospara.

– Nije lijepo imati 3 poraza iz 4 utakmice, neovisno koji bili suparnici. Naravno da to ‘ubija’ malo samopouzdanja koje smo imali na početku sezone, unosi možda i malo nervozu u sve one koji nas prate. No, to je sport, a na nama je sada izvući se iz tog stanja, te iznova pokrenuti pobjedničku seriju. Utakmica s Jadranom nam je utoliko važnija jer smo kiksali u Zagrebu protiv Mladosti, a liga se igra jednokružno – napominje trener jugaša.

Dubrovčani imaju ove sezone, zasad barem, manjih problema u drugoj polovici utakmice. Upravo u tom razdoblju Jadran, koji je dosad bez poraza u svim natjecanjima, upravo tada ‘melje’ suparnika.

– Premalen je to uzorak, premalen broj utakmica da bi na temelju toga donosili neke dublje analize – misli Jure Marelja, trener Jadrana i dodaje.

– Osim toga, Jug je imao i baš teške suparnike u početku sezone. Ono čime ja svakako moram biti zadovoljan su naše pobjede.

Ono što je odlično za sve posjetitelje gruškog bazena, ali i one koji kane pogledati hrvatski derbi Premier lige u prijenosu na Arena Sport 1 programu, jest da su oba sastava kompletna. Loren Fatović, bivši kapetan jugaša sada prvi put dolazi kao gost u Gruž u kojem će pak bivši jadranaš, Rino Burić dočekati donedavne suigrače sa Zvončaca.

U Rijeci će se ponovo sastati Primorje EB i Solaris. Naime, prije tri tjedna ova dva kluba su igrali na Kantridi, na kvalifikacijskom turniru Eurokupa, a primorjaši su slavili vrlo uvjerljivo, čak 20:6. Istina, bilo je to u zadnjem kolu kvalifikacija kada su oba kluba već osigurali plasman dalje, ali ipak… 14 golova je puno. Ruku na srce, čini se i daleko od realnog.

– Ne treba se zavaravati tom utakmicom. Bile su to neke sasvim drukčije okolnosti. Doduše, mislim da smo jači, ali treba to ipak i dokazati u petak. Pobjeda u tom susretu bi nam sigurno puno značila, kako bi lakše osigurali ostanak u Premier ligi – izjavio je Jaša Kadivec, slovenski branič u momčadi iz Rijeke.

Solaris zato dolazi pun problema koji su ovu momčad ‘napale’ dan uoči polaska na sjever Jadrana.

– Vratar Marin Šparada ima povišenu temperaturu, a Paolo Jakovčević snažnu glavobolju, možda i mali potres mozga – uoči puta za Rijeku će trener Šibenčana, Denis Seferović.

Hoće li vratar Šparada biti spreman i kakva je točno dijagnoza Jakovčevića, znat će se na dan utakmice kada Solaris i kreće na put u Rijeku. Jedan Šparada je sigurno u momčadi. Mladi centar Toni se oporavio od ozljede koja ga je na duže vrijeme ‘izbacila’ iz bazena, tako da ne valja očekivati njegov pun povratak u formu do kraja mjeseca. No, suigračima će biti od pomoći na Kantridi.

Inače, Solaris će samo dva dana kasnije, u nedjelju u svom plivalištu dočekati još jednog suparnika ‘ po mjeri’ – zagrebačku Mladost. Ove se sezone očekuje kako će upravo ova tri kluba (Solaris, Mladost i Primorje EB) voditi borbu za treće mjesto u Hrvatskoj, pa u tom kontekstu valja gledati i svaki njihov ogled u Premier ligi. Pjenit će se voda, od gola do gola, to je zagarantirano. Splitski Mornar je jedini sastav koji u Premier ligi nema niti jedan bod zasad, a sada im slijede dva vrlo teška gostovanja. Prvo u petak u Herceg Novom kod Jadrana, pa potom, već dan kasnije (subota), u Dubrovniku kontra Jug Adriatic osiguranja.

Oba suparnika dolaze iz Lige prvaka, oba su realno za barem klasu jače, bolje momčadi. To nije sve. U Mornaru imaju i probleme s ponekim ozlijeđenim igračima, pa prvo treba vidjeti hoće li uopće biti kompletni.

VVV ili veliki vaterpolski vikend imat će kulminaciju s još jednom sjajnom utakmicom. Dvoboj dva Jadrana, klapa 2. put. Prošle subote ova dva sastava su igrala u Trebinju (pri put u povijesti Lige prvaka utakmica na teritoriju BiH), a pobijedili su Splićani. Hoće li im Novljani uzvratiti, iskoristiti priliku primarno stoga što bi Splićani mogli osjećati umor od sraza s jugašima ili će učenici trenera Marelje i drugi put u tjedan dana svladati prvaka Crne Gore? Odgovore još ne znamo, ali znamo gdje možete pogledati tu utakmicu, ukoliko niste u Herceg Novom – nedjelja, 20.00 sati, Arena Sport 2.

Ovo je vikend za vaterpololjupce!