Razigravanje za Premier ligu

Nije završena sezona regionalnih klupskih natjecanja. Znamo istina tko je ispao iz Premier lige (Primorac), kao i tko je u nju ušao za sljedeću sezonu (Primorje EB). PoznRazigravanje za Premier liguati su i parovi polufinala završnog turnira (Novi Beograd – Jug Adriatic osiguranje i Jadran – Radnički), ali još je ostalo nekoliko otvorenih pitanja. Dva konkretno. Jedan se tiče pobjednika Premier lige, što ćemo doznati krajem ovog mjeseca, a drugo pitanje će početi dobivati obrise odgovora od večeras. Tko je drugi ‘putnik’ u A1 ligu uz Kotorane ili će možda sve ostati po staromu? Slijedi razigravanje za ostanak/ulazak u Premier ligu. Šibenskom Solarisu bi bio ostanak, valjevskom Valisu ulazak. Naime, Solaris je osnovni dio Premier lige završio na pretposljednjem mjestu, pa mora dokazivati da su dostojni ostanka u eliti. S druge strane, Valis je ponovo drugoplasirani, opet tik do ulaza i primoran na borbu za ulazak. Kada spominjemo “ponovo drugoplasirani”, aludiramo na prethodnu sezonu 2021./22. kada je Valis također bio drugi i igrao razigravanje. Tada protiv splitskog Mornara BS, Valjevčani nisu uspjeli.

Prva se utakmica igra večeras od 20.00 sati u Valjevu, dok je uzvrat sljedeće srijede, 15. III. u Šibeniku.

Valis i Solaris su uistinu po mnogočemu slični sastavi. Kada bi netko slabije upućeni pogledao na tablicu državnih prvenstava Srbije odnosno Hrvatske, stekao bi dojam da se radi o momčadima koji su daleko od forme. Zato jer je Valis u Ligi za prvaka Superlige Srbije s nulom na bodovnom kontu iz ukupno 8 utakmica (zajedno s onim prenesenim iz prvog dijela). U tri kola samo Lige za prvaka, tri utakmice – tri uvjerljiva poraza. U Prvenstvu Hrvatske, slično. Solaris je završio igru u Ligi za prvaka (1. – 5. mjesto) na petom mjestu, s ukupnim omjerom u 13 utakmica 5-8. Samo u Ligi za prvaka, 4 utakmice i 4 poraza. No, sada tu dolazi i jedno “ali”…

Kako Valis, tako i Solaris, su u drugom dijelu natjecanja ili Ligi za prvaka igrali isključivo s doista bitno jačim suparnicima. U slučaju Valisa to su bili Crvena zvezda, pobjednik Kupa Srbije i dva kluba iz Lige prvaka, Novi Beograd i Radnički. U slučaju Solarisa pak, dva kluba iz Lige prvaka, Jadran i Jug Adriatic osiguranje, kao i ipak za Šibenčane prejaka Mladost, te Primorje EB koje je pobjednik A1 lige. No, oba su kluba, i šibenski i valjevski u biti ispunili planove zacrtane za najveći dio ove sezone. Oba su kluba imali proklamirani cilj upravo ulazak u Ligu za prvaka nacionalne lige, a Šibenčani su uoči i u četvrtfinale prvenstvenog doigravanja, kao i krajem prošle godine u polufinale Hrvatskog kupa. Drugim riječima, oba se sastava dosad u biti i nisu baš odveć ‘okliznula’.

Upravo će zato, predstojeće dvije utakmice biti od iznimne zanimljivosti. Prolazak je uzak i kroz njega je prostora samo za jednog. Solaris uopće ne igra loše, uspješno su amortizirali smjenu trenera u XII. mjesecu prošle godine kada je dotadašnji trener Jure Marelja prešao u Split, u Jadran. Njegov je put međutim nastavio Denis Seferović koje je živuća legenda tog kluba, desetljećima u Crnici i ondje mu ništa i nitko stran nije. Valis i trener Miloš Saković su svoje ambicije za ovu sezonu najkasnije pokazali kada su u I. mjesecu ove godine dodatno osnaženi, ojačani za ruskog centra Nikolu Nikolova. Zato smo skloni navesti da je u obje čak utakmice, ali idemo krenuti s prvom u Valjevu, jedino izvjesna – neizvjesnost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *