Premier liga – skupina B (Istok)

Ovog se vikenda, čak i nešto malo duže (od četvrtka do nedjelje, 21. – 24. IX.) igraju kvalifikacijski turniri Eurokupa. Drugim riječima, u pogonu je čak 8 regionalnih vaterpolskih ligaša -Valis, Šabac, Primorje EB, Solaris, Mladost, Radnički, Primorac i Partizan. To je razlogom jasno zašto ovog vikenda nema Premier lige koja će se nastaviti za tjedan dana (29. IX.) kada počinje i natjecanje u A1 ligi.
No, dok smo prijašnjih dana, uoči početka Premier lige pozornost pridali skupini A ili Zapad (hrvatski klubovi i Jadran Herceg Novi), red je došao i na skupinu B ili Istok.

Riječ je o skupini koja broji ukupno 5 klubova, svi iz Srbije, s tim da je ta pak skupina dodatno podijeljena na Grupu 1 i Grupu 2. Radi lakšeg pregleda donosimo sastav tih grupa.
Grupa 1 – Novi Beograd, Partizan i Šabac Eliksir
Grupa 2 – Crvena zvezda i Radnički

Kako smo već pojasnili, u skupini B ili Istok će se računati utakmice Prvenstva Srbije između klubova koji se nalaze u Premier ligi, skupina B. To pretpostavlja dvokružni sistem, a nakon tako utvrđenog poretka, dva najbolja kluba iz skupine B ili Istok će odigrati ukupno 2 turnira s 3 najbolje momčadi iz skupine A ili Zapad.

Budući da je Prvenstvo ili Superliga Srbije počela prošlog vikenda, iz tog dijela imamo dosad samo jedno međusobno sučeljavanje premierligaških klubova. Riječ je o gradskom derbiju između Novog Beograda i Partizana koji je uvjerljivo dobio europski doprvak, Novi Beograd – 17:7. Sljedeća utakmica skupine Istok Premier lige odigrat će se tek 14. X. kada će se sastati Šabac – Partizan.
Budući da je sezona u skupini Istok ili B Premier lige jedva pa i počela, nije zgorega makar brzinski pregledati s kakvim su snagama u novu sezonu ušli klubovi.

Novi Beograd – teško dodirljivi favorit
Prvak Srbije, dvije godine uzastopno drugi u Ligi prvaka i svlačionica puna zvijezda. To je u dvije riječi – Novi Beograd. Sport ne poznaje nepobjedive sastave ili one koji su unaprijed predodređeni za pobjedu, ali Novom Beogradu će se biti vraški teško oduprijeti u Srbiji. Uostalom, to je momčad i za sam europski vrh. U odnosu na prošlu sezonu otišao je sjajan ljevak Dušan Mandić (Ferencvaros), ali je zato iz Olympiacosa došla prava ikona srpskog vaterpola, također ljevak Filip Filipović. Nije to sve. Iz Radničkog su pristigla, čak četvorica igrača – Miloš Ćuk, Marko Radulović, Nikola Lukić i Lazar Dobožanov. Otišla su i obojica vratara, Brazilac Joao Fernandes, te Radoslav Filipović, baš kao i gruzijski ljevak Nika Šušiašvili, te braća Rašović, Viktor i Strahinja.
Na prvi pogled to jest dosta promjena, ali kvaliteta je lagano podignuta. Nemojmo zaboraviti da su ondje i dalje Skoumpakis, Vlachopoulos, Jakšić, Drašović, D. Pijetlović, Perković… Možda će im tek trebati malo vremena za uigravanje, ali Novi Beograd će voditi jednu od glavnih riječi i ove sezone. Ne samo u Premier ligi.

Crvena zvezda se probila do elite
Momčad u crveno-bijelim kapicama je napravila značajan korak naprijed ulaskom u Ligu prvaka. Ovaj je klub malo mijenjao. Na popisu odlazaka, dva imena – Bojan Baničević i Veljko Tankosić. Na listi dolazaka, opet dva imena – Nikola Bursać i Draško Gogov. Upravo bi iskusni Gogov, povratnik iz Francuske, trebao biti jedan od vođa ove momčadi.
Ostali su Slovak Lukas Seman, pa Ivan Basara, Miloš Vukičević, Gavril Subotić, Dušan Vasić. Bilo bi zanimljivo obratiti pažnju na mladog Marka Radovića. Lijeva ruka, igrač sa šireg popisa A reprezentacije Srbije.

Mladi val Partizana
Beogradski crno-bijeli su dosta promijenili sastav. Otišla su obojica Hrvata, kapetan Lovre Miloš i centar Lovro Paparić. Nema niti ruskog vratara Jevgenija Kostrova, ali je zato stigao Joao Fernandes. Ostao je u istom gradu, samo je u drugom klubu. Vratio se Petar Tomić, a na 2 metra je i Rus, Zamir Mirzijev. Tu je i Vuk Drašković iz Radničkog.
No, najveća snaga Partizana je, već prepoznatljivo, i njihovoj ludo talentiranoj mladosti. Ovaj je klub naime dao čak 6 reprezentativaca Srbije na EP do 17 godina u Manisi (Turska), a koji su ondje osvojili srebro. Jedan od njih je Luka Gladović koji je ponio epitet najkorisnijeg igrača prvenstva. Znamo, oni su vrlo mladi, nedovoljno iskusni u seniorskoj konkurenciji, ali izdanci iz Partizanove škole uče jako brzo, a napreduju još i brže.

Redizajnirani Radnički
Klub iz Šumadije je imao tešku prošlu sezonu. Financijski i rezultatski, pa nekako i ne čudi previše što su u 2023. ostali bez više od polovice momčadi. Od reda, najboljih igrača – Marko Radulović, Nemanja Vico. Josip Vrlić, Nikola Lukić, Lazar Dobožanov, Aleksa Ukropina, Miloš Ćuk.
Lakše je možda navesti tko je ostao – kapetan Filip Janković, Kristijan Šulc, Luka Pljevančić, Nemanja Stanojević, vratar Stefan Todorovski.
Pojačanja su doveli iz zagrebačke Mladosti, a u biti iz Gruzije. Riječ je o tamošnjim reprezentativcima, centru Sandru Adeišviliju i Valiku Dadvaniju. Radnički je vrlo dobro odigrao kvalifikacije za Ligu prvaka, sada pokušavaju do Eurokupa.

Šabac skoro pa isti
Od pet srpskih premijerligaša, Šabac se možda čini ipak ‘najtanjim’. Ništa čudno jer imaju i najmanji proračun, ali ondje su se ionako uvelike orijentirali na rad s mladima.
Momčad je ipak gotovo pa ista kao lani. Otišao je jedan Rus (Timur Šajhudinov), ali ostala su još dvojica (Ivan Kopcev i Nikita Krug). Najveće pojačanje je crnogorski reprezentativac Aljoša Mačić.