Valis i Mornar u borbi za elitu

Možda i jesu sve ‘regionalne vaterpolske oči’ usmjerene ovih dana u Split i poljudski bazen gdje se odlučuje o pobjedniku Premier lige, ali… Ima i još nešto bitno što se igra ove subote, kojih 100-injak kilometara jugozapadnije od Beograda, u Srbiji dakle.

U Valjevu se naime u subotnju večer, s početkom od 20.00 sati sastaju domaći Valis i gost iz Splita, momčad Mornara. Riječ je o prvoj utakmici za ostanak/ulazak u Premier ligu ili ‘gornji’ dom’ regionalnog nadmetanja.
Valjevci su osvajanjem 2. mjesta u A1 ligi izborili pravo dodatnog razigravanja za elitu, a u kojem će im suparnik biti sastav koji je u zadnjem kolu Premier lige, poretka od 9. do 12. mjesta, zauzeo pretposljednje ili 11. mjesto. Izbjegli su time izravno ispadanje iz Premier lige i drugu šansu za ostanak u društvu najboljih.

Valis je u Srbiji sastav koji je po snazi praktički sedma momčad. U Superligi Srbije, kako se zove tamošnje prvenstvo, Valis je u skupini od 7. do 12. mjesta nepobjediv. U vrhu su s 9 pobjeda iz isto toliko utakmica.
Mornar je u Hrvatskoj okvirno tu negdje.
Splićani su se naime plasirali u borbu za poredak od 5. do 8. mjesta, te se u prvom krugu te borbe imaju sučeliti sastavu KPK iz Korčule. Upravo su Korčulane igrači Valisa u A1 ligi dvaput svladali. Kada bi gledali osnovni dio Prvenstva Hrvatske, onda bi mornarevce smjestili na 6. mjesto. Realno su jasno slabiji od Jadrana i Jug Adriatic osiguranja, ali su ujedno i u ligi gledali u leđa Primorju EB, Solarisu i Mladosti.

Po mnogim parametrima, relativno izjednačene momčadi. Vidjet ćemo hoće li takva biti i borba u bazenu.